hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 沙田區至市區港鐵站接駁線、青沙公路荃灣至大圍線 ...
開啟左側

沙田區至市區港鐵站接駁線、青沙公路荃灣至大圍線

AVD1 發表於 2016-6-7 15:18 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-6-5 23:31
我知係要處理山頭咁89C/89D一齊飛係唔係代表會處理唔到山頭問題呢
又未必

要大圍線減輕非繁時 o既風險,最直接 o既方法就係擲條線入新城市。
雖然新城市係有好多城隧線,但冇辦法,新城市始終係客量保證 ……

LJ7006 = MF5119 = AVD1
Snoopy@FB8617 發表於 2016-6-7 17:43 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-6-7 15:18
要大圍線減輕非繁時 o既風險,最直接 o既方法就係擲條線入新城市。
雖然新城市係有好多城隧線,但冇辦法 ...

咁條線入顯徑先定後先?
而家48X/49X又做緊同一批客
一樣都係唔著數
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snowbb 發表於 2016-6-7 18:04 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2016-6-7 01:23
得啦,冇人話秦豐係客倉或食糊位,純粹數一數條線同46X覆蓋範圍有咩分別啫。
與其次次回覆都唔入正題講重 ...

問題係 , 本身單靠新翠 / 顯徑 , 真係夠做一條全日荃灣線 ?
尤其 46X 本身班次都咁密果陣 ………

同埋 , 建議入面好似冇講到 245X 開幾多分鐘一班

樓主| epsilon 發表於 2016-6-7 18:22 | 顯示全部樓層

Snowbb 發表於 2016-6-7 18:04
問題係 , 本身單靠新翠 / 顯徑 , 真係夠做一條全日荃灣線 ?
尤其 46X 本身班次都咁密果陣 ………

你問嘅嘢上面正正討論咗,正反論據詳盡羅列,你覺得邊方較有說服力就信邊方就可以了,謝謝。

樓主| epsilon 發表於 2016-6-7 18:58 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-6-7 11:44
兩個方案正常都應該過唔到89C如果提升返服務水平就叫大出血既
係咪唔記得左同一時間係做低286M非繁呢?
N ...

(A) 現況,乜都唔改,15(89C)部車蝕非繁有限錢,6(286M)部車
早繁南行/晚繁北行以外蝕錢,但286M回車快其實唔太傷。

(B) 89C提速食286M,89C南行九成客會由$8.6變為收$7.2,89D又要將一堆客過戶去89C,而且要到觀塘至回車,
冇咗鑽石山回車嗰部分,即係89C越開得密就越蝕得多,
15(89C)+6(286M)+1/2(由89D抽調)=22至23部車由朝蝕到晚。
另外85M南行六七成客、北行兩三成客由$7.8變為收$7.2,
仲要呢個價可以去得遠過286M,呢度又再蝕得甘啲。
此外要砌另一條觀塘線做石門,假設係89A樂景街搭石門,
火炭三至四萬人口但要同88X/84M/港鐵分,89C喺鞍西
只要食到十萬人口嘅四分一已經好做過89A,仲要89A短過
89C成4公里(已計埋兜濱景),又係咪可以收返全程$8.6?

(C) 85M/89D起飛、鞍西一慢一快,15(89C)部車非繁都唔蝕,
8(286M)部車自身收入唔蝕,但蝕在最平$7.2出到觀塘,
不過蝕幾多定係倒賺要視乎個客係咪堅持等到平價車先上,
另外85M/89D繼續賺錢。

咁會唔會易明啲?
都係果個問題
同481B對打既話245X隨左平個幾外冇優勢
唔好忘記一個問題係
如此轉車既方法收貴好多
唔係主流既選擇
245X要打準40X既問題
點解唔係改善40X既問題?

481B同245X兩個選擇加埋,自然吸引到人改去荃灣核心同大圍站轉車,
245X無論荃灣同大圍覆蓋都大481B咁多,荃灣核心內圍去大圍外圍、
大圍站去荃灣核心外圍,245X就夠481B爭;
荃灣核心去大圍站,大巴最疏都係等15-20分鐘就一定上到車,
對小巴要唔知等幾多架同冇保證班次,又係另一競爭優勢嚟。
大量例子話畀我哋聽,只要係路況穩定同車程快,就算要轉車要貴十元八塊,都一樣好有市場。任你點改,除咗清晨深夜,
40X都冇可能20分鐘離開到馬鞍山,30分鐘去到新城市底下,
但同樣嘅時間,已夠由烏溪沙出到大圍站PTI,然後上埋245X,
加多15分鐘仲可以喺荃灣核心落地。

bennyho1004 發表於 2016-6-7 21:03 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2016-6-7 18:58
(A) 現況,乜都唔改,15(89C)部車蝕非繁有限錢,6(286M)部車
早繁南行/晚繁北行以外蝕錢,但286M回車快其 ...

如果咁可考慮89A拉白石角同大學站做埋,之後再經石門同第一城外圍上大老山
非繁20/25已經可以
繁時先開密少少

17年碩門村二期同白石角慢慢入伙應該會好客少少可以加班
火炭等88X做
89C改去馬市做總站同飛石門,繁時飛彩虹,即特班正式化
89D全日耀安直出加飛彩虹
286M轉兩繁加拉長到黃大仙做循環同入彩虹總站
85M繁時飛富安同經彩虹總站
83X照拉上水泉澳
返學/放學時間復活第一代286P清綠小808客

大圍要多條青沙線反而係要直出葵涌全日線幫46X/47X清客,可以由四美開入顯徑上青沙跟985行之後直去葵涌總站放葵興/大窩口/海濱,順手俾顯徑有特快上青沙唔入坐286X入四美

Snowbb 發表於 2016-6-7 22:56 | 顯示全部樓層

bennyho1004 發表於 2016-6-7 21:03
如果咁可考慮89A拉白石角同大學站做埋,之後再經石門同第一城外圍上大老山
非繁20/25已經可以
繁時先開密 ...

繁時都有 46P 幫手 , 非繁更加係一條 46X 都夠
根本唔需要 245X 落葵涌
av335 發表於 2016-6-7 23:03 | 顯示全部樓層

九巴而家未必會畀7.2分段
而係用取消264M時的手段
在大隧做回水轉乘,技術上應該做到

政治上無論係容人、張某、招某都好
你唔畀番咁上下甜頭,其實都改唔到89D
尤其係89D全日改為沙田醫院直出九龍之後

一係將286M入富安,加到全日10分鐘一班盡快送人上大隧轉車
一係就將89C全日轉特快
考慮埋沙中線的話,我覺得89C全日轉特快係比較好的選擇
 樓主| epsilon 發表於 2016-6-7 23:38 | 顯示全部樓層
av335 發表於 2016-6-7 23:03
九巴而家未必會畀7.2分段
而係用取消264M時的手段
在大隧做回水轉乘,技術上應該做到

明明人口有增加但反而減線減車,沙中線通車前我睇唔到佢幾個點解會放走是但一條。
89D飛黃泥頭亦最少再推遲一年,依然有空間行我個C方案。

沙中線通車後,286M冇生存意義,到時咪畀晒啲車89C分拆快慢囉,
唔係今日行C方案就唔可以到時再改。
Snoopy@FB8617 發表於 2016-6-8 00:10 | 顯示全部樓層

A
如果89C唔使蝕錢既就唔會想轉兩味
如果286M唔使蝕錢既就唔會想落單層
班次就唔縮左咁多
此外另一樣野做重組先能夠保送89D飛走大水坑

B
Errr可來89C要南行一定要減價?
最多咪只係老隧BBI可以做返286M個價
反正89C又唔會停鑽石山
當然85M就要俾返$7.2

唔好忘記一個重點
85M有空間接到286M既客
同樣89C亦都有空間接到286M既客
比較理想既情況下非繁可能用多一兩架車
就足以收埋286M非繁既服務
即係用多少少成本可以減少大量成本

如果真係咁堅持要留條線既
286M減到全日30分鐘一班都可以

至於俾咩線做石門既