hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 170,182可否改行公主道天橋及窩打老道天橋? ...
開啟左側

[問題] 170,182可否改行公主道天橋及窩打老道天橋?

Snowbb 發表於 2016-6-9 00:16 | 顯示全部樓層

mahogany115 發表於 2016-6-8 16:17
感覺170飛起老銅,會唔夠客

銅鑼灣係 170 重要客源之一
唔做既話尤其假日會少左一定客源

Snowbb 發表於 2016-6-9 00:20 | 顯示全部樓層
Lawliet 發表於 2016-6-8 23:41
182晨早就要飛九龍喇
係而家咩線都講特快/提速時
重要搵條沙田線去做埋九龍客真係搞笑

但 182 單靠沙田好似都唔多夠客 ( 下繁除外 )
有時見 182 朝早出中環 , 到左沙田圍都係得十餘個客
THomas20010808 發表於 2016-6-9 00:22 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2016-6-9 00:20
但 182 單靠沙田好似都唔多夠客 ( 下繁除外 )
有時見 182 朝早出中環 , 到左沙田圍都係得十餘個客
...

朝早有982X 985 88r搶客
THomas20010808 發表於 2016-6-9 00:26 | 顯示全部樓層

182晨早就要飛九龍喇

如果982X擺麼頓台應該ok

不過如果985 982X齊齊全日 985行四幹直入sogo調頭入南區,應該ok,在回程sogo定點放車standby,一返不切便開車

982X 985青沙加站,應該可以
 樓主| bennyho1004 發表於 2016-6-9 01:08 | 顯示全部樓層
182晨早就要飛九龍喇

呢兩條線基本上係一條流水線同106相似定位唔係681/680/682/307/978呢類點對點過海特快線要改善不如加強流水角色開雙向分段同埋將分段價錢同其他線睇齊如九龍塘6.8分段提早紅隧開始
九龍停站可以學290系係黃大仙半直通,上公主道同窩打老道天橋,只停紅隧/愛民/醫療輔助隊總部/九龍塘會/九龍塘站
始終九龍客都係兩線命脈,下繁入沙田愛民一帶政府部門有唔少人上,上繁愛民都好多人上去過海,全日改982X係一定不可以,加上大圍計非繁去灣仔/銅記係快過MTR,九龍塘/愛民過海係超特快
至於170基本上如果南港島線開左之後171/107可以再加班去食哂南區過海客170係可以撒出南區可以去北角/港島東,九龍去南區用BBI解決,觀塘線延線開後用MTR
或者182果紅隧站改同111/101一齊同站幫111清客
Lawliet 發表於 2016-6-9 10:56 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2016-6-9 01:08
呢兩條線基本上係一條流水線同106相似定位唔係681/680/682/307/978呢類點對點過海特快線要改善不如加強 ...

非繁飛唔飛九龍我無太大意見
當然好似你講濟停幾個站更加好
至於減價我覺就算城巴肯 九巴都唔會彩你
繁時182 就應該變曬182X 全飛九龍
(其實我一路都係講緊沙田方向 港島方向早繁有982X自然182少沙田客坐)

982X 全日除左總站問題 隧道費都好大影響
當182非繁都唔多客時 982X應該更慘淡
而上面版友提擺摩頓台
本身銅鑼灣有170 無論非繁定繁時 坐170都快過982X
灣仔客非繁可能快過182  不過繁時應該比182X慢
係得中上環有提速 全日計未必有著數

下繁如果真係要開982X
係唔影響182本身既站位下(唔洗堆客唔清楚尾車走左未)
港碼原線到德忌利士街 之後經畢打街出番干諾道中直去皇后街先停
類似佔中版680X 港島濟停幾個站就入隧道 係唔知巴士公司肯唔肯駁姐

至於170..南區上車除左用遊河線黎形容 都唔知講咩好
等重組算喇

樓主| bennyho1004 發表於 2016-6-9 21:15 | 顯示全部樓層

Lawliet 發表於 2016-6-9 10:56
非繁飛唔飛九龍我無太大意見
當然好似你講濟停幾個站更加好
至於減價我覺就算城巴肯 九巴都唔會彩你

170/182一係做定點班次,加減價同雙向分段已經可以
170太有歷史,一開線時根本就好似81/72係郊遊線,70年代中當年沙田少人所以要行埋九龍,一行就行左幾十年,有班穩定客源係九龍/新界/CWB
所以一定唔可以亂大改
182非繁夜晚試過時間廣場對面返大圍都係8個字,快過MTR
THomas20010808 發表於 2016-6-10 20:48 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2016-6-10 21:54 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2016-6-10 20:48
如果這樣改?

982x 愉翠苑巴士總站-銅鑼灣(摩頓台)巴士總站 985美田巴士總站-香港仔巴士總站

強行全日?
985同170做嘅地區根本唔同
182同982X疊得唔靚會好易兩敗俱傷
你咁梗硬嚟完全唔得

同埋行得西隧去南區
巴士公司應該係觀望開拓埋西區生意
而唔係繼續俾多啲車去中環銅鑼灣慢慢塞吧
碇真治 發表於 2016-6-10 22:09 | 顯示全部樓層

THomas20010808 發表於 2016-6-10 20:48
如果這樣改?

982x 愉翠苑巴士總站-銅鑼灣(摩頓台)巴士總站 985美田巴士總站-香港仔巴士總站

其實沙市唔可以一條過海線都冇,否則一定有交通問題,鐵路唔係萬能,已經飽和