hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 龍運新車比上不足比下有餘?(試搭報告)(>30 pics) ...
開啟左側

[即日快報] 龍運新車比上不足比下有餘?(試搭報告)(>30 pics)

reason 發表於 2016-6-12 18:06 | 顯示全部樓層

就車箱設備或設計而言,相信大部份人唔會否定係有進步。
坐椅問題,「吹大」累事居多。

車身配色就恕我不敢恭維,完全係眼高手低之作。

ON11435 發表於 2016-6-12 20:53 | 顯示全部樓層
下層座椅手柄不能調較
上層行距闊左但座椅取消調較角度
上層座椅頭枕位用淺色

真係唔知呢啲係咩設計同概念
dennislokawai 發表於 2016-6-13 00:03 | 顯示全部樓層
hei9980 發表於 2016-6-12 14:15
某實我唔明白點解「豪華」就一定要同張櫈有冇得較角度去掛勾,
我有時覺得呢種有得較角度嘅設計係擾民。
講 ...

無論係同之前既1XX同65XX比較,還是同城巴8XXX比較,
當所有豪華車有都得較角度時,
唯獨呢款俾九巴/龍運捧到上天既新車竟然無呢個功能時,
都幾難唔將豪華車同有無得較角度掛勾。
無論有時有D人較到好低真係幾擾民,
但咁耐以來又好似得65XX俾人投訴過阻住出入,
但65XX可以調較既角度已經好細,
終歸到底我覺得係座位行距過窄有關。
而依家新車座位行距已經闊咗好多,
如果可以較番同65XX果個角度其實阻到人既機會好細。

youtube.com/c/dennislokawai
PKD32 發表於 2016-6-13 00:21 | 顯示全部樓層

dennislokawai 發表於 2016-6-13 00:03
無論係同之前既1XX同65XX比較,還是同城巴8XXX比較,
當所有豪華車有都得較角度時,
唯獨呢款俾九巴/龍運 ...

可能係事實,不過多樣嘢=多樣嘢可以投訴,所以就算有都應該會係為出牌新車
cl1403 發表於 2016-6-13 15:29 | 顯示全部樓層

新車首航,本來都預咗多人
但估唔到頂得咁緊要

A43朝朝頭車都頂閘, 唔關是否用新車的事.

NA4179x賢 發表於 2016-6-13 19:43 | 顯示全部樓層
PatPatLeo 發表於 2016-6-11 22:39
樓上都較唔到角度因為易壞? 之前坐過65XX 櫈背角度鎖唔死

一黎係易壞
二黎係方便入面果個走人
本身唔及城巴批坐距遠,每次坐呢批車都見到要企起身讓位比人出
讓位讓到趺低一樣見過
sammyleung719 發表於 2016-6-13 21:34 | 顯示全部樓層

其實個WIFI果度係csl.系既用戶,係可以用番CSL既A/C登入,就可以上車到落車都有得用

HU6455 發表於 2016-6-13 23:29 | 顯示全部樓層
座落去, 始終係批1xx龍躉好座
LF5502 發表於 2016-6-14 01:09 | 顯示全部樓層
NA4179x賢 發表於 2016-6-13 19:43
一黎係易壞
二黎係方便入面果個走人
本身唔及城巴批坐距遠,每次坐呢批車都見到要企起身讓位比人出

個人猜想

55xx 座椅角度 = 65xx 座椅挨後角度
愛護狗疤力量
NA4179x賢 發表於 2016-6-15 00:52 | 顯示全部樓層

LF5502 發表於 2016-6-14 01:09
個人猜想

55xx 座椅角度 = 65xx 座椅挨後角度

就算你挨後,你無得較角度大家仲係一樣嘛