hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (過時消息) 新巴694 1/6起調整班次
開啟左側

[路線消息] (過時消息) 新巴694 1/6起調整班次

LAK2 發表於 2016-6-15 22:58 | 顯示全部樓層

k20031103 發表於 2016-6-15 22:06
694真係CUT到繁時服務算啦,唔係將軍澳兜下又無客,太兜又送客去保鐵
仲要係住宅區去住宅區
...

唔轉繁時, 頭尾車都起碼要縮到以前692咁
小西灣開1000-尾車
調景嶺開頭車-2100

夜晚過港島開到2350把鬼咩

*690都應該咁做
 樓主| eric278 發表於 2016-6-15 23:47 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2016-6-15 22:58
唔轉繁時, 頭尾車都起碼要縮到以前692咁
小西灣開1000-尾車
調景嶺開頭車-2100

不過港鐵去年加價,已導致港鐵比690, 694全程還要貴4角(港鐵 $13.80 vs 巴士 $13.40)
如果再削減過海巴士,將軍澳只有港鐵獨市出港島(至少在巴士服務時間以外)
就好似2012年RDP建議取消690, 692一樣惹來將軍澳居民及區議員強烈抗議

今個月港鐵再加價,港鐵與過海隧巴的收費差距進一步拉闊,仲想削減巴士服務,比港鐵進一步壟斷過海服務?
將軍澳線負荷已超過100%,所以若果再提出削減過海巴士服務,將軍澳居民及議員一定唔放過你!
除非將軍澳開辦渡輪服務得到落實,正如2014年有相關評論提出:
地產潮文:小心交通死局(2014年10月12日蘋果日報)
而政府亦應該加快發展位於將軍澳南海濱的渡輪碼頭,開辦來往中環、灣仔等商業區的渡輪,並於區內各屋邨/苑提供接駁巴士及小巴服務,使將軍澳線和港島線嚴重擠塞問題得以舒緩。

http://hk.apple.nextmedia.com/financeestate/art/20141012/18896861

還看香港公交
3AD110 發表於 2016-6-15 23:54 | 顯示全部樓層
eric278 發表於 2016-6-15 23:47
不過港鐵去年加價,已導致港鐵比690, 694全程還要貴4角(港鐵 $13.80 vs 巴士 $13.40)
如果再削減過海巴 ...

其實我覺得呢.....大部分反對都係議員law
好多將軍澳居民都已經搭港鐵過海
如果真係咁支持巴士 d過海線洗攪到咁?

其實都係個句 價錢唔係最大問題
最大問題係時間 將軍澳坐港鐵過海絕大部分轉一次車遷攪掂 同埋車程都只係半小時多少少 實在太方便同快
根本巴士係無得鬥 再加上將軍澳d路又太兜 將隧又塞車 你坐港鐵到中環可能架巴士先到東隧

林莉每日專車.3AD110
bustop 發表於 2016-6-15 23:54 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2016-6-15 21:55
不過唔系好明,時間表有改動,但詳細時間表好似冇改過,我見佢生效日期仲系2013/2015年... ...

而家網頁版小西灣方向個時間表, 根本就係2015/6/15版本.
但唔知點解大包圍會包漏左朝早10分鐘時段.
而所謂6/1更新, 只係加左新BBI (694→77/99) 而已.
HT408 發表於 2016-6-15 23:55 | 顯示全部樓層
eric278 發表於 2016-6-15 23:47
如果再削減過海巴 ...

開咗巴士,你班友又係照樣行入地鐵站
咁點解要開?

樓主| eric278 發表於 2016-6-16 00:02 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2016-6-15 23:55
開咗巴士,你班友又係照樣行入地鐵站
咁點解要開?

就是唔想港鐵壟斷將軍澳過海交通
加上競爭條例已生效,政府若果再削減巴士服務,造成港鐵壟斷
可能會面對法律訴訟

還看香港公交
PC2625 發表於 2016-6-16 00:12 | 顯示全部樓層

其實當年最錯是拉去調景嶺, 港鑯調景嶺站後兩個站已經是鰂魚涌, 點鬥?  反而學 720, 110 或早期 606 來回入去太古城仲好啲
 樓主| eric278 發表於 2016-6-16 00:16 | 顯示全部樓層
PC2625 發表於 2016-6-16 00:12
其實當年曼錯是拉去調景嶺, 港鑯調景嶺站後兩個站已經是鰂魚涌, 點鬥?  反而學 720, 110 或早期 606 來回入 ...

根本694在將軍澳主要客源在寶琳一帶
其次係藍田往港島及筲箕灣往將軍澳,前者只收$9.80,後者只收$10.30,平過港鐵
只係因為過海綠小18停辦才令694要經坑口

還看香港公交
3AV53 發表於 2016-6-16 00:20 | 顯示全部樓層
eric278 發表於 2016-6-16 00:02
就是唔想港鐵壟斷將軍澳過海交通
加上競爭條例已生效,政府若果再削減巴士服務,造成港鐵壟斷
可能會面對 ...

羅湖係鐵路獨市,咁政府比人告左未?
neoplan720p 發表於 2016-6-16 00:35 | 顯示全部樓層

694個問題其實好尷尬。

以隧巴線黎講,雙向客源當然最好賺(如唔少紅隧線、968等);
次一級嘅,就係大型住宅區來往Central Business District + shopping area(如中環、銅鑼灣、太古坊、太古城中心),如969、619等。

以東隧東區線黎講,不論307P、682系定678,主要客源都係太古坊一帶。
而694個問題,就係佢完全唔經太古坊、太古城中心。
當然啦,就算經左,694客量隨時比而家更差,因為地鐵係呢個位真係太屈機。

所以,單單將軍澳嘅居民,有幾多去西灣河至小西灣?
有嘅,柴灣叫做有工業區,但相比起鰂魚涌、灣仔、中環,人數當然差好遠。
就算再加埋藍田,始終都係住宅區,唔多得幾多。

好啦,相反方向呢?
話哂小西灣至西灣河住左咁多人,仲要係唯一一條唔駛兜萬惡電照街嘅東隧線,應該養得起條線啦掛?
對唔住喎,藍田、將軍澳好多office咩?
又唔係。
東九龍最多人返工嘅係觀塘同九龍灣,所以港島居民想要606X全日多過694。

結果呢?
694盤數就一定唔靚架啦,
不過取消呢,又一定無可能。
叫做捱住做咁囉。

就算俾你606拆完線,606X全日,將軍澳依然會死拎住全城唯一一條過海線唔放。(692無左,698R都無埋……人生 ~)
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。