hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解28講左咁耐都搬唔到入尖碼
返回列表 發新帖
開啟左側

[問題] 點解28講左咁耐都搬唔到入尖碼

Man@MFHK 發表於 2016-6-22 07:24 | 顯示全部樓層

cong 發表於 2016-6-18 22:38
唔明點解2/6依家咁疏車都唔用埋一條坑,咁咪有位擺多條線囉.....雖然一條行荔枝角道一條行青山道,但有D客源 ...

其實應該2同7號對調坑,7號疏車,通常都係好穩定咁泊兩架係度,第三架到第一架都夠鐘開車。
2密過7而一般又唔會多過兩架車係站頭,可以同其他班次相近既線共用一條坑,但同6一齊又有問題,因為6太多車,佢唔自己一條坑俾佢泊車肯定塞死晒成個尖碼
Volvo B8L
Man@MFHK 發表於 2016-6-22 07:31 | 顯示全部樓層
TankKingEH9697 發表於 2016-6-20 15:49
其實差好遠 兩條線各有捧場客 6又多車過2
到時鴨仔線又要避6
而且尾二條坑泊得兩部車 作用不大 )

其實係時候要打下鐘樓對出塊空地既主意加多幾條坑,應該無乜人反對吧?
Volvo B8L
cong 發表於 2016-6-22 09:03 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2016-6-22 12:31 | 顯示全部樓層

cong 發表於 2016-6-22 09:03
我見過7最多泊三部係碼頭,反而6只係得一兩部

6我都見過三部,不過係夜晚。
其實我覺得最應該擺6號條坑既係1或者1A,佢地太多車,特別係1A,成日頂住後面成抽車,有時仲泊到凸晒出來。
Volvo B8L
EX-TL 發表於 2016-6-22 23:52 | 顯示全部樓層
其實文化中心巴士站可以改成總站, 俾平時穩定泊2-3部巴士在尖碼的路線做總站, 28就可以以尖碼做總站, 而文化中心同尖碼距離近, 就算係遊客要去文化中心, 架車經過時都會認得, 在尖碼落車行番轉頭唔難, 至於那條放文化中心的路線, 要轉船過海亦唔難行.
stevechau 發表於 2016-6-23 18:00 | 顯示全部樓層
cong 發表於 2016-6-18 22:38
唔明點解2/6依家咁疏車都唔用埋一條坑,咁咪有位擺多條線囉.....雖然一條行荔枝角道一條行青山道,但有D客源 ...

咪傻豬豬LA...兩條擺埋一齊咪同當年6/6A擺一齊咁衰法LOR
再者, 6號而家已經密左, 其實唔係好適宜同其他線夾坑用~
反而2同7/9夾坑可能有得諗...反正而家2仔出車成Q日都比8頂住 頂到甩班都走唔甩~
但2黎緊都可能加密, 變相又係麻煩~
你可能覺得2同6既客源一樣, 但其實除左係李鄭屋一帶, 呢兩條線既交集唔深
(我承認朝早落碼頭係會死等6而唔坐2, 因為6落碼頭快10MINS)
如果交集真係深, 成條彌敦道就唔會接近無站擺埋一齊咁滯LA...
我係中途等車, 有時都想叫多D 2/6兩飛呀~
stevechau 發表於 2016-6-23 18:03 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2016-6-22 07:31
其實係時候要打下鐘樓對出塊空地既主意加多幾條坑,應該無乜人反對吧?
...

好似同文化中心某D上落貨入口相沖...果個位做埋巴總就難入貨了...
stevechau 發表於 2016-6-23 18:05 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2016-6-22 12:31
6我都見過三部,不過係夜晚。
其實我覺得最應該擺6號條坑既係1或者1A,佢地太多車,特別係1A,成日頂住後 ...

同意...1A呢條線唔擺6號條坑其實係好累事~
miklcct 發表於 2016-6-23 18:12 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-6-23 18:00
咪傻豬豬LA...兩條擺埋一齊咪同當年6/6A擺一齊咁衰法LOR
再者, 6號而家已經密左, 其實唔係好適宜同其他線 ...

應該1同1A夾坑,因為兩者幾乎完全重疊,做埋聯合班次跳飛機,同1無關係嘅9就自己用一條。
進智公交
carson911 發表於 2016-6-23 19:00 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2016-6-23 18:12
應該1同1A夾坑,因為兩者幾乎完全重疊,做埋聯合班次跳飛機,同1無關係嘅9就自己用一條。
...

1A坑成日爆
一爆就要前車走
搞到成日班次唔準
試問仲邊有位泊1??
88開線啦