hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵加價特別優待東鐵乘客?
開啟左側

港鐵加價特別優待東鐵乘客?

mckhgc 發表於 2016-7-1 00:53 | 顯示全部樓層

新東真係咁值得眼紅咁值得葡萄?

舉一個通勤型常客使用全月通例子

張三天逸/澤/恆、李四住粉嶺華明/上水清河,均為不近西/鐵之大型公屋群,分別使用正價 屯門南昌全月通上水尖東全月通,每日往返中環返工,以5天工作,7月份上班20天為例

資料取自此網
http://checkfare.swiftzer.net/checkfare.php?m=1

張三每月車費 $836 (全月通連補差價)

李四每月車費 $749 (全月通連補差價) + KMB273/273B 3.5 x 2 x20 = $889

高下立見

這還未計算,通常一個月不止20工作天(即使5天工作,一個月最多會有23個工作天,更不用說5.5或6天)、假日出街、其他區內穿梭.....如果計埋,差距還全不止此數

又睇埋車程,以最快搭法計,張三東涌線香港站李四荃灣線中環站,時間根據龜鐵/KMB官網,

張三每程需時 : 14分鐘輕鐵 + 36 分鐘港鐵,共50分鐘, 連接駁轉車 2 次

李四每程需時 : 約7至10分鐘KMB 273/273B + 53/56 分鐘(粉嶺/上水)港鐵,共60至66分鐘,連接駁轉車 3 次
如果好彩遇上東鐵獨家的蝗通車,一係在沙田/火炭/大埔墟待避,一係要等多(幾)班車(18:xx下繁時北行打仗,佢可以開兩班北行蝗通車,遇著佢,九龍塘站東鐵北行人潮,隨時多到月台倒灌返大堂),需時更不止此數
如果兩者都有幸住得近西/東鐵站,免接駁,

張三每月車費 $836 (全月通連補差價) 需時36分鐘,轉次1次

李四
每月車費 $749 (全月通連補差價) 需時53/56分鐘,轉次2次(同樣冇計算蝗通車問題)

無計算假日出街、其他區內穿梭.....

張三每月比李四多付$87,如果以20工作天計,即每程多付$2.175(同樣,如果較多工作天、假日出街、有其他區內穿梭,每程差距將縮少),但所得的服務質素差別,如差天共地的車站、較少的轉車次數、較快的車程、遠不及另一邊嚴重的蝗禍(唔係話冇,但網上不時出現既港鐵人蝗衝突、蝗蟲留金、客卡變貨卡既相/片,絕大多數都係東鐵,少數市區線,西鐵有幾何?)、無蝗通車、全IKK列車無漏風漏雨的廢烏蠅頭.......
是否值回此差距?看倌自己唸唸啦

又睇下一個假日郊遊消閒例子(由於部分巴士不搭足全程,難以計算巴士需時,故兩者皆不計算時間,只計車費)

天逸/澤/恆 往新界西 BBQ旺地 大欖/小欖
輕鐵5A區往天水圍站、西鐵天水圍往兆康、鐵巴K51兆康往大欖
用全月通 $0
不用全月通 $4.8(成人八仔價,下同)

粉嶺華明/上水清河 往 新界東 BBQ旺地 大美督
KMB 273/273B 粉嶺華明/上水清河往粉嶺站/上水站、東鐵粉嶺/上水往大埔墟、KMB 75K 大埔墟站往大美督
用全月通 $3.5 + $0 + $5.8 = $9.3
不用全月通   $3.5 + $4.3 + $5.8 = $13.6

哪一個平價優質,哪一個貴價劣質,不用再說吧!

最差配套 狗也不D
mckhgc 發表於 2016-7-1 00:54 | 顯示全部樓層
Kaix 發表於 2016-7-1 00:23
當年急急腳起南線,求其搵個最容易方法直達尖沙咀就算,勁短視

1) 成個旺角SKIP左,旺角都SKIP得??

其實我都好唔明,九龍南線同東涌線幾乎完全重疊,但點解會skip左奧運站?
最差配套 狗也不D
KR7607 發表於 2016-7-1 04:42 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2016-7-1 00:53
新東真係咁值得眼紅咁值得葡萄?

舉一個通勤型常客使用全月通例子

你呢個 例子 只係對西鐵線 經南昌站轉東涌線沿線各站apply北

只要改一改 如果係旺角返工的話

以粉嶺華明為例 我就行去鐵站站多過坐273
粉嶺->旺角東 33分鐘 $10.2 轉乘0次
天水圍->旺角 36分鐘(未計美孚站步行時間) $19.0 轉乘1次
足足多左接近一倍

舉多一個例子
粉嶺->金鐘 $20.3 51 分鐘 連九龍塘 同旺角轉車加多10分鐘 全程61分鐘
天水圍->金鐘 $27 44分鐘 連中環步行時間 同南昌站 加等東涌線多15分鐘(香港站行去中環站一定要8-10 分鐘啦)
全程64-69分鐘分鐘

當沙中線通車後 東鐵優勢 更明顯
所以大部份例子大西北車錢貴過東鐵沿線係不爭既事實
而服務質數 :但所得的服務質素差別,如差天共地的車站、較少的轉車次數、較快的車程、遠不及另一邊嚴重的蝗禍(唔係話冇,但網上不時出現既港鐵人蝗衝突、蝗蟲留金、客卡變貨卡既相/片,絕大多數都係東鐵,少數市區線,西鐵有幾何?)、無蝗通車、全IKK列車無漏風漏雨的廢烏蠅頭....... "
等沙中線通車後再比比啦

lsc04d11 發表於 2016-7-1 10:16 | 顯示全部樓層

住於新界西北,只想講特惠真係好特惠...
明明巴士上乘客須合,寫小童及長者既車費係成人既半價,不足一毫亦作一毫計算
但係?
港鐵一接手已經係$3.7/$1.8
宜家$4.6/$2.0

其實有左$2優惠,加到$2.1或$2.2都唔過份啦。
$2客反正俾一樣,但係港鐵可以問政府拎差價WO
而且又唔洗益D學生及小童……

而全港特惠,又要好Care單程票只能收齊頭或五毫
下年加價可唔可以只加特惠價(都平左幾年啦),而搞到拉勻加左2.幾%,咁大部份既港人(成人及長者)都會好開心。
mckhgc 發表於 2016-7-1 12:09 | 顯示全部樓層
KR7607 發表於 2016-7-1 04:42
你呢個 例子 只係對西鐵線 經南昌站轉東涌線沿線各站apply北

只要改一改 如果係旺角返工的話

我完全唔明白,點解你咁肯定龜鐵官方既預定行車時間,係冇包括轉車時間?
雖然佢的確寫得衰,咩野叫「可能」?
此提供的「預計乘車時間」預計採取最短路徑由出發車站前往目的地車站(月台至月台)所需的時間,當中可能考慮了等候時間、乘車時間、轉乘列車以及其他信息和假設。

同埋你講野真係好矛,計西鐵去旺角,就係要話龜鐵官方時間冇計美孚轉車需時(其實有冇計都唔知);
計東鐵去旺角,就計到去旺角東算,唔計旺角東行去旺角既需時,如果係要比的話,唔該用返同一個站計,
而且你既數據亦同龜鐵官方不符

天水圍去旺角/旺角東 係 38/37 分鐘
粉嶺 去旺角/旺角東  係 41/33 分鐘
注意東鐵仲有蝗通車問題,仲有美孚係冷氣隧道轉車,兩旺就室外行人天橋,兩者既環境差別
旺角熱點多數在近旺角站既彌敦道一帶,只有旺角政府合署或新世紀廣場,東鐵至有優勢

而且西鐵有多達3個地鐵轉車站,3個都過到海(東鐵就得1個過唔到海既九龍塘!),唔一定事必要南昌轉,
據龜鐵官方行車時間,去金鐘
天水圍上車係44 分鐘(兩尖轉車,轉1次)
粉嶺上車係 51 分鐘 (九龍塘、旺角轉車,轉2次)
注意繁時九龍塘未必一班車上到,東鐵仲有蝗通車問題x2

西鐵有部份車程會貴過東鐵,係事實,但都係o個句,呢個問題可以用全月通舒緩,如果要區內接駁,甚至可以平過東鐵。

但東鐵既種種問題呢?

講起沙中線,已經畀九龍南線就打晒大尖,即使望穿秋水,等到沙中線通車,最多係解決過海轉折問題,但係前景亦令人擔憂。
之前已計過好多次,到時就算真係加到班次,亦不能抵消減去既3卡(最大問題係保留頭等這怪物),何況之前有 c hing計過,現時東鐵班次已近極限,係好難再加(有人想睇我再post,要時間搵).....

就算如有神助,當佢東鐵D新泡菜車識飛都好,但亦冇可能一夜之間全東鐵車隊去舊換新,當中點都有一兩年(已經預少左)新舊車混跑過渡期,呢個就係最得人驚既時期....海未過,新泡菜車未能發揮飛一般性能(點都要下調性能去遷就批廢烏蠅頭),但卡就先減!簡單講,就係班次不加,但有部份班次12減3變9卡,計普通等的話,就係11變8!點算好呢?頭等冇減呀,下下搭頭等好冇?

即使退一萬步講,唔講減卡問題,現時東鐵既其他問題:殘舊簡陋的車站(龜鐵最多加閘門,日曬雨淋既問題似明顯無意解決)、蝗禍、蝗通車(羅湖分岔線一直連吹水階段都唔係)、要另費接駁(就講近十年,南有美田、水泉澳,遲D有火炭大圍最入最o個度;北有清河、龍祥圍,遲D大大個東北發展區)、為富貴屋苑減速....都不見得隨著沙中線通車而會有任何改善,而且沙中線更是把蝗直送過海,過海既蝗在東鐵,原本出現在羅湖至九龍塘,到時就羅湖至金鐘足足全程!反觀其他觀塘線、荃灣線、西鐵線等,蝗禍卻可因而減輕!

所以,就算沙中線都唔使眼紅,要付出代價(反觀打晒大尖既九龍南線,西鐵客又有咩代價付出?冇左架K16囉),同埋亦改善唔到東鐵其他問題,無論如何,東鐵服務質素同設施比西鐵差,係不能改變既事實

最差配套 狗也不D
dogdog002 發表於 2016-7-1 13:18 | 顯示全部樓層
20160424 發表於 2016-6-30 20:50
我聽講當年打尖好似係因為西鐵客量仆直先要急急腳起南線救亡?

我就唔信啦

你去過柯士甸站就知B出口同D出口果兩座野擺明就係駁去隔離果個車站啦

又用晒玻璃幕牆 有晒預留位加大量升降機扶手電梯

D出口有成六條扶手電梯駁大堂

B出口駁去九龍站天橋叫做有人用緊都係得三條

平民用既就樣樣衰衰咁駁去行入隧道 加少少暗斜

個站俾邊個人用幾明顯下

所以唔洗講到咁偉大係俾西鐵救命

bestwishes706 發表於 2016-7-1 13:23 | 顯示全部樓層

屯門 南昌 全日通累計加左$7,成35%
明明加$0.5就得,佢就齊頭加$1,結果愈加愈多
Kaix 發表於 2016-7-1 15:21 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2016-7-1 13:18
我就唔信啦

你去過柯士甸站就知B出口同D出口果兩座野擺明就係駁去隔離果個車站啦

抽水都唔該俾d質素喇,假係自己攞黎丟的,
當年起九龍南線個陣都未有高鐵計劃,
而且西鐵計劃90年代已經話係去尖沙咀,
只係斬件首先興建到南昌

西九塊地無論做乜都一定係大型發展,
出入口當然要起大d,唔通到時又再改建?

西鐵車站STYLE起得大係常識,南昌站出入口夠大到無倫,
想請教下南昌站又有d咩陰謀??
hokachung 發表於 2016-7-1 20:52 | 顯示全部樓層
Kaix 發表於 2016-7-1 15:21
抽水都唔該俾d質素喇,假係自己攞黎丟的
當年起九龍南線個陣都未有高鐵計劃,

雖然我都覺得版友係抽水,但係嗰陣已經有高鐵前身—區域快線計劃,而且政府更加要求九龍南綫隧道加入區域快線(共用通道方案)預留位
 樓主| miklcct 發表於 2016-7-1 21:53 | 顯示全部樓層

其實我無論用咩標準計算都好,東鐵點都係抵搭過西鐵好多,只有唔離開輕鐵專區範圍者例外。

首先講下最低車費:
東鐵:九龍塘去紅磡3.7由獅子山腳搭到海底隧道口,大埔去上水重平過太子去旺角。
西鐵:搭一個站已經4.7,但係兆康搭去元朗只係上到5.2。
地鐵:一個站的確平過九巴,但搭多幾個站就已經好快跳到上8.2。﹙例如旺角去彩虹﹚

如果係學生嘅話重屈機,喺有次程九折嘅環境,由九龍塘來回紅磡一次重平過太子去旺角單程,來回兩次紅磡同旺角東重平過搭一程隧巴分段,返理大就最啱用。

之後就到中長途:
東鐵搭晒全程﹙唔計過境﹚重平過西鐵嗰一個站。

講埋月票:
用西鐵長途通勤少不免要用月票,話東鐵月票唔抵嘅,有無諗過月票淨係要返尖東先抵買?過海嘅話唔用月票,東鐵轉隧巴隨時重抵。如果係大埔出發過海,基本上已經唔使諗月票啦,紅磡轉隧巴啦。

到車站位置:
西鐵大多數車站都喺邊皮位,得屯門、尖東同紅磡係正市中心,加個朗屏勉強,東鐵上水、粉嶺、沙田、大圍、紅磡全部都喺市中心,重有屋邨專站太和站、勉強當近嘅大埔墟同旺角東,幾乎個個站都係旺嘅。更重要嘅係,西鐵喺大角咀無站,再加埋美孚嘅轉車通道,淨係呢點除咗過海之外西鐵根本就輸晒。

接駁服務:
無可否認,因為輕鐵專區嘅歷史原因,西鐵喺呢方面好過東鐵。但係免費嘢始終質素有限。天水圍都還好,一條循環拖卡輕鐵再加一條特快巴士。你睇下屯門?下下9分鐘先一班單卡輕鐵,又逼又chok,但係西鐵本身已經夠貴啦,我不如搭直上高速嘅快巴。係兆康嗰邊因為唔使捱廢鐵先肯買你張天價月票搭出去咋。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
acc1368 + 1 + 5 旺角-官塘根本貴到同紅頂一樣 咁兩條官旺收.

查看全部評分

進智公交