hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣區路線發展計劃:結果
開啟左側

[路線消息] 荃灣區路線發展計劃:結果

cobalt174 發表於 2016-7-1 22:51 | 顯示全部樓層

kmb兄 發表於 2016-7-1 22:42
因為280X,249X都係疏車,
所以拉249X入火炭唔係壞事

249X還要兜博康秦石
話時話沙田市中心有位嗎?
siusiupeople 發表於 2016-7-1 22:51 | 顯示全部樓層
mrkelvinyu 發表於 2016-7-1 22:47
事實係249X除咗星期一至五之外客量根本都係一般般, 憑咩叫條非繁時喺荃灣都仲可以頂閘既49仔減班比佢?
仲 ...

非繁係荃灣頂閘? 你唔好吹大D丫,
人地運吉講得好清楚, 49X 非繁得四成客量, 任你點吹都改變唔到呢個事實,
49X 成日拖卡, 一班頂一班大把位根本成日都見.

荃灣係有43X, 48X 一樣去到城隧, 死等49X 根本零著數,
荃灣人深知呢個常識, 所以排都係排左48X先.

簽名被屏蔽
Snowbb 發表於 2016-7-1 22:54 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-7-1 22:48
你E42 收得同249X 一樣價錢咩?
況且E42 係做東涌沙田客為主, 青衣只係執雞, 你為左盲反249X 不惜拉埋東 ...

E42 現時一樣係有客用黎來往青衣
249X 除左青康路外 , 青衣西路/長安都快唔過 49X E42 , 加上個 30 分鐘班次
單靠一條青康路又撐得起 249X ?
Snowbb 發表於 2016-7-1 22:56 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2016-7-1 22:51
人地運吉講得好清楚, 49X 非繁得四成客量, 任你點吹都改變唔到呢個事實, ...

49X 係荃灣最快上城隧果條 , 點會冇人等 ?

kei_hk 發表於 2016-7-1 22:56 | 顯示全部樓層
szeto993 發表於 2016-7-1 22:49
佢改路係可以快到少少
如果喺青沙轉280X會更快
本身249X接觸到嘅最多都係47X>49X>青南線

假如修改行車路線後﹐249X新城市去長安的行車時間係可以同49X睇齊﹐在沙田行完商場的長安人便可考慮用249X﹐幫到49X做少少分流。

同一前題下(行車時間)﹐如果做得積極一點﹐索性249X在青衣尾段跟埋49X﹐行埋楓樹窩路﹐令到青衣村一帶原本只有49X的乘客﹐都會多一條249X選擇﹐提升49X的分流效果。

至於城隧轉車站的乘客﹐自己選擇番最適合的路線便可。

不過﹐我好有懷疑改路後行車時間可以縮短幾多﹐是否真係可以拉貼49X的距離﹐這一點非常重要。

siusiupeople 發表於 2016-7-1 22:59 | 顯示全部樓層
szeto993 發表於 2016-7-1 22:40
249X要全日30分鐘一班唔係問題我唔反對本身E42要飛青衣一定要249X全日先
做唔做到20分鐘一班係後話

E42 何時飛青衣可以傾, 而唔係一棍打死咩都唔改得, 咁點係討論先?

喂大佬, 你要非繁加班都要SUPPORT 到先得架,
宜家非繁廣黃區少左一班車你上唔到? 49X 廣黃區頭站來架喎。
頭站一定有位你揀啊。你講到廣黃區少左一班車好大獲, 咁我叫你咪落場數數得PRO 過運吉班人囉.
無問題架如果你數到少左班49X 廣黃區多人到上唔到車的, 佢可以唔駛減車比249X架。

簽名被屏蔽
Snowbb 發表於 2016-7-1 22:59 | 顯示全部樓層

kmb兄 發表於 2016-7-1 22:42
因為280X,249X都係疏車,
所以拉249X入火炭唔係壞事

如果延長完去火炭又增加唔到幾多客源係無意思
依家都要做 30 分鐘一班 , 拉入火炭想做幾多分鐘一班 ?
mrkelvinyu 發表於 2016-7-1 23:01 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-7-1 22:51
人地運吉講得好清楚, 49X 非繁得四成客量, 任你點吹都改變唔到呢個事實, ...

你喺度齋up有咩用?唔該你去眾安街或者廣場睇下等49仔條龍有幾長
我淨係見到你淨係識得用混吉文件指"非繁得四成客量", 混吉數據唔代表啲乜, 正如某人成日用RPP做擋箭牌一樣.

仲有, 43X 48X客路同49X都係有分別囉好冇? 象山 石圍角客唔搭43X可以搭乜 麗城客唔搭48X可以搭乜, 再講48X起碼比49仔多10-20分鐘車程先落到荃灣,荃灣排都係排左48X先你有冇common sense架?
我搭親49仔都見到城隧可以閒閒地上到5 60人,
想問閣下搭過49仔未? 未就唔好喺度亂噏
szeto993 發表於 2016-7-1 23:02 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-7-1 22:56
假如修改行車路線後﹐249X新城市去長安的行車時間係可以同49X睇齊﹐在沙田行完商場的長安人便可考慮用249 ...

如果進一步修改走線吸客會更好
至於唔行昂橋行車時間只可以同49X縮窄差距
吸唔吸到長安一帶嘅客我有保留

碇真治 發表於 2016-7-1 23:02 | 顯示全部樓層

其實睇下249x全日後嘅客量再考慮延線,同埋唔係幾明點解全日後唔行昂船洲大橋