hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣區路線發展計劃:結果
開啟左側

[路線消息] 荃灣區路線發展計劃:結果

siusiupeople 發表於 2016-7-1 23:02 | 顯示全部樓層

Snowbb 發表於 2016-7-1 22:56
49X 係荃灣最快上城隧果條 , 點會冇人等 ?

我無話無人等, 只係死等49X 無著數, 你係咪咁簡單都睇唔明?
搭過城隧車的人都知, 49X 係就係最快, 但佢落荃灣一樣要食燈, 所以車程唔會快得過48X/43X好多.

城隧轉車的客, 唔會死等49X一條, 有43X/48X/73X/278X 係會照上。

簽名被屏蔽
Snowbb 發表於 2016-7-1 23:06 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-7-1 23:02
我無話無人等, 只係死等49X 無著數, 你係咪咁簡單都睇唔明?
搭過城隧車的人都知, 49X 係就係最快, 但佢落 ...

難道 43X 48X 又唔洗食燈 ?
尤其係 49X 停完蕙荃體育館已經係眾安街 , 43X 48X 仲要分別係石圍角/梨木樹上落客

當然如果唔想等 49X 可以選擇第二快既 43X , 再唔係就餘下果堆荃灣路線
kei_hk 發表於 2016-7-1 23:07 | 顯示全部樓層
szeto993 發表於 2016-7-1 23:02
如果進一步修改走線吸客會更好
至於唔行昂橋行車時間只可以同49X縮窄差距
吸唔吸到長安一帶嘅客我有保留

所以﹐249X 可以幫到49X做分流﹐我係極之有懷疑。
(基於2者行車時間的差別﹐以及現時只有長安勉強叫做唯一的重疊位置)

siusiupeople 發表於 2016-7-1 23:08 | 顯示全部樓層

mrkelvinyu 發表於 2016-7-1 23:01
你喺度齋up有咩用?唔該你去眾安街或者廣場睇下等49仔條龍有幾長
我淨係見到你淨係識得用混吉文件指"非繁 ...

你咪又係得個UP字, 連數據都無, 批評我你未夠資格。
我信運吉定信你呢個盲反的人啊?

係啊, 49X 條龍係長啊, 但49X 成日拖卡, 一班滿一班有位揀我成日見過囉。

我都唔知你講麗城人搭48X 做咩?
千色店對面等49X 的人有48X 一樣會上, 43X 都係, 你未見過唔代表無。

簽名被屏蔽
szeto993 發表於 2016-7-1 23:08 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-7-1 22:59
E42 何時飛青衣可以傾, 而唔係一棍打死咩都唔改得, 咁點係討論先?

喂大佬, 你要非繁加班都要SUPPORT 到 ...

我幾時又反對過249X全日?
定係閣下選擇性無視廣黃區硬食?
沙田去荃灣又硬食
原有49X乘客都有影響
我強調咗九巴有講過會額外攞車出嚟溝淡你又無睇到了?
少一架車肯定就唔止一班
如果閣下係打算連溝淡影響都唔做
也難怪巴士路線重組膠著
如果你堅持屈人反對249X全日
咁你可以繼續你嘅堅持令你好過啲
siusiupeople 發表於 2016-7-1 23:09 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2016-7-1 23:06
難道 43X 48X 又唔洗食燈 ?
尤其係 49X 停完蕙荃體育館已經係眾安街 , 43X 48X 仲要分別係石圍角/梨木樹 ...

一條49X 班次密過晒43X/48X/73X/278X?
你係咪唔明咩叫見車就上?
簽名被屏蔽
GU9338 發表於 2016-7-1 23:09 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2016-7-1 22:41
長安人表示﹐由沙田新城市出發返長安﹐249X的淨行車時間係比49X的淨行車時間為長﹐249X最少慢10分鐘﹐當 ...

249X 用南橋非繁可以縮到行車時間 , 但早繁三幹落呈祥道例塞 , 反而衰過行昂橋
請用文明來說服我。
THomas20010808 發表於 2016-7-1 23:14 | 顯示全部樓層
如果上山後跟49X去青碼上青衣站繁時應谷到上20, 不過唔該文博過橋
GU9338 發表於 2016-7-1 23:14 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-7-1 22:18
第二點,
49X 會加繁忙時間班次至6-8分鐘一班,廣黃區一樣有得益,
就算你話非繁疏左, 但非繁減完也明顯有 ...

最近 49X 欠車情況嚴重
非繁 10 分鐘經常拉到變 12 分鐘或更疏 ,
我見過四點幾兩邊未到千色店 / 新城市已經頂閘 ,
你夠膽咪叫楊屋道既河畔既企車頂囉
請用文明來說服我。
kei_hk 發表於 2016-7-1 23:15 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2016-7-1 23:09
249X 用南橋非繁可以縮到行車時間 , 但早繁三幹落呈祥道例塞 , 反而衰過行昂橋 ...

建議係青衣南橋﹐荃灣路天橋出葵涌道上呈祥道入尖隧﹐反方向亦是這樣行。

由三幹入呈祥道再入尖隧﹐真係玩死巴士﹐係一個極高難度的動作﹐要短時間內cut多條線﹐相信運輸處都唔會批這個高難度的cut線走法。