hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 東九龍 - 港島東重組(包括 606、694、安筲線) ...
開啟左側

東九龍 - 港島東重組(包括 606、694、安筲線)

樓主| S3BL100 發表於 2016-7-6 04:05 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2016-7-5 20:56
如果計埋下繁東九龍一帶塞車問題606系要拆線全日可能要再加車...

同埋一點,

606 而家九巴出緊八部車,如果全日拆線,只需要確保九巴八部車下晝全部都走返晒去 606 系就可以,
不過係有其他線可能要減班,同埋非繁可能要出多部車

606 係一個好尷尬的問題,我夠知道九龍方向北角上橋係好差(否則我都唔會提出安筲線調轉行),
不過無得唔做鰂魚涌,又要拖住耀東,就只能維持而家走線

當然我有諗過好似 694 694A 呢招,再拆兩條,
一條港島做逆時針循環,北角落西灣河走,
另一條就做耀東鯉景灣專線,各自 30 分一班

不過九龍一邊又要拖住九龍灣商貿區同彩雲,而我又要確保拆完後每轉兩粒鐘行完連休息

技術上就似乎無話唔得,不過到時鰂魚涌線的處境應該會更尷尬…

至於 694 694A,我係分析過行車片段,先至有比較大信心覺得可以咁做

如果係 694A 對比而家 694,唔入寶林慳 10 分,縮去筲箕灣慳 15 分,一單慳 25 分,
入清半用多 2-3 分,回程唔入唐俊街少兩支燈,一單 70 減到 45 分,似乎岩岩好

613 客量係難估,不過好肯定既係,北角炮台山加銅鑼灣刷邊,一定多客過筲箕灣

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2016-7-6 04:14 | 顯示全部樓層
ATEU15 發表於 2016-7-5 23:53
C HING的建議很周全,充分考慮到現實和資源運用,可是我想就以下幾點提問

1.康翠沒有全日/繁時車到北角,QB, ...

雖然康翠去太古坊需求相信大過筲箕灣柴灣,但康翠必然拖住寶林做

要留意將軍澳線可以一程車直達鰂魚涌,呢個情況下 694 真係無咩理由落返太古坊,
去柴灣我覺得又唔係好差,地鐵要轉多程車但 694 西灣河出,而柴灣雖然需求未必及太古坊,但都一樣有工貿區,柴灣東一邊唔近地鐵站

而 694 加 2 2A 82 85 轉乘,對於太古坊呢個繁時限定的位置,其實又唔係太差,
況且我估九巴安筲線開通後,應該會加一堆將軍澳轉乘,至少寶達/回程秀暉樓可以同站轉車

613 回程無必要入返秀明道。唔係因為招標定線去程入而回程唔入,
而係因為落車好多時唔一定要入內街,秀暉樓落車去返寶達、上秀甚至秀茂坪商場都唔係好差,有D位置甚至更方便

當然去程情況就唔同

613 本身就係要做埋碧雲道、興田一帶往返港島東,況且如果秀茂坪後直出,應該唔會夠客

fleetline 發表於 2016-7-6 19:03 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-7-5 12:10
阿生,你都識講將軍澳線載客率 100.6%

成個建議其中一個希望做到的效果, 就係源頭先將比較大誘因改搭巴 ...

你想做到唔近地鐵的人搭巴士, 近就坐港鐵, 這是一個理想想法, 不過D人根本唔理你.
以現時東隧及東區走廊的塞車情況, 巴士點都唔會夠港鐵快,
到時要快既繼續坐接駁車轉港鐵, 唔趕時間但目的地/出發點在港鐵站附近的人又要坐港鐵,
本身港島區唔近港鐵站, 但因為九龍區目的地/出發點在港鐵站附近的人又要坐港鐵,

而家應該要將一班唔趕時間的人盡量趕離港鐵, 因為佢地本身唔介意坐巴士,
狂開一堆遠離港鐵站到港島區路線, 仲要唔係去商業區, 需求點會有咁多?

好似你建議694, 康盛同翠林係唔近港鐵站, 不過又有幾多人需要去主要係住宅區的柴灣和筲箕灣?
又用690做例子, 定線對康盛同翠林唔算兜, 不過果邊居民好多都係去寶林轉港鐵放棄690, 原因咪唔夠快.

儲錢
brianso198 發表於 2016-7-6 20:08 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-7-6 04:05
606 而家九巴出緊八部車,如果全日拆線,只需要確保九巴八部車下晝全部都走返晒去 606 系就可以,
不過係 ...

606其實北行如果D站停得好小小既話可能帶動到少少鰂魚涌既人坐,
不過最大問題係東隧塞車同埋電照街燈陣...
咁所以基本上北行就算點執站位都係唔夠客..

如果退而求共次,
我寧願再拆線好過...

只不過呢種拆法非繁兩條都唔夠客...
因為班次太疏就算條線幾快都會趕客(特別鰂魚涌)

同埋近年鰂魚涌對於巴士公司重組手法有不滿,
所以我覺得606個問題處於兩難...

係人都知606兜慢疏 (連耀東班人都覺得606慢)
不過本身咁樣行又搞到個局尷尷尬尬...

另外,
694果度我花少少時間研究呢個行車時間夠唔夠做,
不過694最大個問題係筲箕灣西灣河上既客始終唔夠柴小多...
所以我都覺得有風險,
不過唔係去到做唔過既地步...

fleetline 發表於 2016-7-6 21:40 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-7-6 03:54
FF 夠未?

當安達臣無鐵路,但竟然都無計劃開條中上環過海線(even 兩味),由得人塞爆已經無剩餘運力的 ...

安達臣冇鐵路, 不過暫時人口唔算太多, 巴士公司會因應使用情況而決定是否開新線,
不過呢, 安達臣去筲箕灣新線由九巴營運, 大概都估到此線會同603有轉乘.
咁做又是否好難接受?

當692聲稱得3000個客時候, 694聲稱得1900個客.
如果蝕錢, 用7架車點都會比4架車更蝕,
除非賺錢, 就應該7架好賺過4架,
不過呢, 694咁多免費客, 又有咁多客唔比全費, 加上巴士公司對此線態度,
都應該冇錢賺.

694拆2條變疏變左更惡等, 唔兜寶林但兜清水灣半島, 時間應該慳到,
但恐怕只係慳2-3分鐘.

同埋你咁做法, 成班比13.4既客變晒30分鐘一班, 同趕客有乜分別?
但新增既就只有翠林康盛同清水灣半島, 可惜既係這幾區人口都唔多,
仲要去柴灣筲箕灣等主要為住宅區地方, 真是有大需求嗎?

儲錢
fleetline 發表於 2016-7-6 21:49 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-7-5 23:44
救694點都易過重開692

如果水泉澳唔係682B全日,而係類似680物體

694本身兩邊都係住宅區, 除左去東隧同一大堆線玩轉乘外, 基本冇得救.

儲錢
LAK2 發表於 2016-7-6 22:18 | 顯示全部樓層

其實與其搵694拆, 不如613(#1版本)穩定左之後,
老九玩野拆條613P翠林開爬山走, 驚唔夠客可以入下秀明道

至於694, 都係果句, CUT左頭尾服務時間先
夜晚十一點睇住690/694運櫈過海, 真係覺得好ON_
 樓主| S3BL100 發表於 2016-7-7 03:35 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2016-7-6 20:08
606其實北行如果D站停得好小小既話可能帶動到少少鰂魚涌既人坐,
不過最大問題係東隧塞車同埋電照街燈陣... ...

你講既正正就係 606 而家的困局
 樓主| S3BL100 發表於 2016-7-7 03:38 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2016-7-6 22:18
其實與其搵694拆, 不如613(#1版本)穩定左之後,
老九玩野拆條613P翠林開爬山走, 驚唔夠客可以入下秀明道

如果係 613P,我反而傾向唔入秀明道,而係兜高怡邨一段高超道,做埋佢地生意

秀明道會有正線搭,無必要走入去重疊;油塘過海一個站就到鰂魚涌,
但果段高超道正正係油塘距離地鐵站比較遠的位置,執多幾個客都好

不過要留意 613P 如果去埋北角,甚至跟埋正線去銅鑼灣邊皮,有機會快過同時段塞將隧的 690,
而 613P 開晏少少就會撞正 690 城巴時段,唔知城巴會點諗
 樓主| S3BL100 發表於 2016-7-7 04:01 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2016-7-6 21:40
安達臣冇鐵路, 不過暫時人口唔算太多, 巴士公司會因應使用情況而決定是否開新線,
不過呢, 安達臣去筲箕灣 ...

非繁 603 <-> 613 轉乘可以接受,我亦唔認為有必要開全日,但係繁忙時間 603 仲有無能力清呢班客?

當然另一個方法係 613 轉 373/673,但要留意 373/673 去到東隧口仲有幾多空間,同埋班次係點

安達臣 <-> 中上環灣仔,係有客觀需要做。
我自己覺得最理想係用 621 分支名義開 621X,上繁安達臣經秀明道後直出,
下繁就 621 過麗港城後經將軍澳道直上秀暉樓,再去安達邨,善用剩餘運力,
同時修改 621 回程港島走線,避興發街塞車,考慮學 RPP 版本 603P 馬師道走,甚至跟 373 入東隧。
畢竟係開幾班的兩味線,而家 621 回程經埋銅鑼灣亦唔係多客

問題只係 613 係獨營線,而 621 係聯營,唔知九巴取態係點,
但始終繁忙時間 601 619 等線無空間食呢批客,兩味線係有必要開

而唔係由得人塞爆 601 619 同地鐵就算
帀人
而我將 613 調轉行,其中一個原因,正正就係要疏導 601 619 的需求,
不過係疏導銅鑼灣至北角一段,而唔係灣仔至中環一段

694拆2條變疏變左更惡等, 唔兜寶林但兜清水灣半島, 時間應該慳到,
但恐怕只係慳2-3分鐘.

同埋你咁做法, 成班比13.4既客變晒30分鐘一班, 同趕客有乜分別?
但新增既就只有翠林康盛同清水灣半島, 可惜既係這幾區人口都唔多,
仲要去柴灣筲箕灣等主要為住宅區地方, 真是有大需求嗎?

694A 唔兜寶林慳 10 分鐘,入清水灣半島用多 2-3 分,點計都慳到個零字,
仲未計回程唔入唐俊街食燈,可以抵銷兜清水灣半島的時間

雖然唔係去商業區,但正如之前回應其他版友提到,將軍澳線一程唔使轉車落太古坊,
威力實在太大,呢個情況下去西灣河筲箕灣未必差過做太古坊,否則 694 當年都唔會改線救亡

當然康盛翠林角度,去太古坊可能好過去筲箕灣柴灣,但因為要拖住寶林先要咁做

仲未計柴灣一樣有工貿區

你想做到唔近地鐵的人搭巴士, 近就坐港鐵, 這是一個理想想法, 不過D人根本唔理你.
以現時東隧及東區走廊的塞車情況, 巴士點都唔會夠港鐵快,
到時要快既繼續坐接駁車轉港鐵, 唔趕時間但目的地/出發點在港鐵站附近的人又要坐港鐵,
本身港島區唔近港鐵站, 但因為九龍區目的地/出發點在港鐵站附近的人又要坐港鐵,

而家應該要將一班唔趕時間的人盡量趕離港鐵, 因為佢地本身唔介意坐巴士,
狂開一堆遠離港鐵站到港島區路線, 仲要唔係去商業區, 需求點會有咁多?

好似你建議694, 康盛同翠林係唔近港鐵站, 不過又有幾多人需要去主要係住宅區的柴灣和筲箕灣?
又用690做例子, 定線對康盛同翠林唔算兜, 不過果邊居民好多都係去寶林轉港鐵放棄690, 原因咪唔夠快.

問題就係,開條同地鐵重覆的巴士線疏導,在 692 身上,甚至其他區,已經證明唔 work

又用 690 做例子,無錯康盛同翠林有唔少人搭小巴落寶林轉地鐵,
但望返 690 山上山下客量比例接近 1:1,而山上人口係寶林約四分之一,已經見到 690 山上巿佔率高過山下好多

亦說明源頭截客效果根本一定好過開條同地鐵重覆而唔快得過地鐵的巴士線,
而 690 的例子,根本山上落北角甚至銅鑼灣係唔少機會快過小巴轉地鐵少少

山下有人唔介意花更多時間搭巴士,但山上同樣有,而且比例只會更多,
因為本身要駁多程車、花多時間駁腳,已經減少佢地轉地鐵的誘因,減少巴士 vs 駁腳轉地鐵的時間差距