hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [Flight Report] 颱風下出發.KA490+KA491
開啟左側

[飛行報告] [Flight Report] 颱風下出發.KA490+KA491

老豆 發表於 2016-7-19 10:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

日期: 07/07/2016
航班編號: KA490
機型: A321-200
飛機編號: B-HTG
起飛地點: 香港國際機場 (HKG)
目的地: 臺中清泉崗機場 (RMQ)
STD: 香港時間(+8) 12時15分
ATD: 香港時間(+8) 12時15分
Runway: 07R
STA: 臺灣時間(+8) 13時55分
ATA: 臺灣時間(+8) 14時01分
Runway: 36
空中飛行時間: 1小時08分鐘

話說呢張機票係出發前4日出既, 當時都知有機會形成颱風吹向臺灣
最後颱風唔係好似臺灣預測般接近臺灣時轉向北, 而係直接掠過臺灣
由預測掠過東北部至到最後掠過東南部

出發前一夜, 國泰港龍已經取消大部分7日晚上航班, 但未有取消下午航班
而當日出發前我曾經查過, 當日KA490預計抵達時間段, RMQ機場風向爲360,15KT
而RMQ機場跑道爲18/36, 所以沒有太大側風影響
早上抵達機場時, 卻遲遲未能CHECK-IN
地勤職員話要等臺灣當地通知航班最終會唔會被取消
由本來話1030會有消息, 最後到1100先至有消息通知話航班照常起飛
白白害我係到等1個鐘

我雖然知道國泰港龍做事都比較保守, 但是否需要保守至呢個程度呢?
同樣飛RMQ, 人地華航下午飛1455既AE1818都照飛
你港龍就要開會考慮飛唔飛?
當日飛KHH既KA436(STD1240)都取消埋,
隔離華航同樣飛KHH, CI948(STD1640)照飛, AE986(提早1700飛)
我成日飛臺灣, 10次有9次都係搭CI
真係第一次走去買KA, 就比我遇到颱風...

最後登機時間係1145, 準時1215 PUSH BACK
所以CHECK-IN後直接去左隔離個QANTAS LOUNGE 坐一坐等夠鐘

我都好耐冇飛過單走道既飛機
亦係第一次去北衛星客運廊登機
先發覺北衛星客運廊原來都幾似"KA主場"

WELCOME DRINK, SUMMER BREEZE
我相當喜歡, 比另外一款ROSE INFINITY 感覺更清新
整體我覺得KA既SIGNATURE COCKTAILS 係比CX既更清新, 更有驚喜
(當然CX果幾款都真係相當有水準)

餐單

份量相當驚人
件豬柳真係好大件
肉質鬆軟, 味道亦相當好
絕對驚喜

航班都冇遇上過氣流, 平穩地降落RMQ機場
連飛機著地都唔係太感覺得到

其實機長起飛前廣播已經話颱風會係8日清晨5時才掠過臺灣
所以話現時不受影響, 而當地天氣亦係晴朗
更沒有提及過會遇上氣流
所以話... 佢地考慮取消呢班機既動機何在呢? 真係安全考量?

呢班機明顯地有大部分都係被UPGRADE至商務艙的, 相信同當晚KA494被取消有關
航班雖接近全滿, 但服務水準亦相當高
餐飲水準奇高, 客艙翻新後不太感覺到飛機已有14年機齡

(續)
TRICAT & FLYINGCAT & FUNCHAL & TERCEIRA
 樓主| 老豆 發表於 2016-7-19 10:01 | 顯示全部樓層

日期: 12/07/2016
航班編號: KA491
機型: A320-200
飛機編號: B-HSE
起飛地點: 臺中清泉崗機場 (RMQ)
目的地: 香港國際機場 (HKG)
STD: 臺灣時間(+8) 14時50分
ATD: 臺灣時間(+8) 18時09分
Runway: 18
STA: 香港時間(+8) 16時25分
ATA: 香港時間(+8) 19時47分
Runway: 25R
空中飛行時間: 1小時20分鐘

颱風之旅結束, 颱風期間我身在嘉義, 完全感受唔到颱風吹襲
雨水都唔多滴, 風力就像香港既3號風球, 大致天晴
真正感受到颱風吹襲, 應該就係9成商戶全部關門 undefined

後來睇新聞先知, 臺東被颱風吹毀嚴重, 雨水大致落在臺南/高雄
我身處的嘉義/雲林/彰化/臺中呢幾日都大致天晴, 天氣清涼

今次全程都係自駕

於臺中機場還車後, 大約1330, 才收到港龍電郵通知航班延誤2小時40分鐘
去到櫃檯.. 又係未可以CHECK-IN.... 原因係職員話有可能需要轉簽去桃園機場........
真係好日都唔坐KA, 一坐又DELAY
成個星期都係得呢班機DELAY

一直等左40分鐘先CHECK到IN...
原因係佢地臺灣地勤一直收到既資訊係航班要晚上1900才可起飛
所以一直無法CHECK-IN, 要幫人轉簽桃機返香港
但係搞一輪之後又話最後通告係ETD1730... 所以可以開始正常CHECK-IN...

我真係好想知點解消息可以咁唔流通?
我自己一查香港機場APPS/FR24/KA APPS 都已經知道KA490 改左ETD1500
最後地勤人員話香港方面已經換左部機繼續飛...
所以最後由原定既A321轉左飛A320

亦每人派發左NT200 餐卷
而RMQ國際航廈其實就得一間餐廳
FullSizeRender (2).jpg

KA於RMQ使用THE MORE貴賓室, PP卡同樣可以進入
不過睇黎唔係太多人使用... 就算下午航班巔峰期, 普遍上都係得10人在貴賓室
IMG_1693.JPG IMG_1707.JPG

呢個貴賓室都算過得去
短暫停留都OK
餐飲部分中規中矩... 典型“THE MORE" STYLE
有哈根打死雪糕, 有現煮麵, 有天王按摩椅

最後航班再延遲多30分鐘, ETD 1800
今日用機 B-HSE
又一部18年高齡A320

WELCOME DRINK 依舊選擇SUMMER BREEZE

今日餐單

今日商務艙半滿 4/8
所以服務更加到位

踏入機艙時, 發現原來A320都有翻新過
真係幾驚喜
座椅同樣采用全新商務艙設計, 但同A321/A330不同之處在於不設有AVOD
而係用IPAD代替

所以WELCOME DRINK後, 就開始派發IPAD供商務艙乘客使用

餐飲部分, 都有一定水準
不過因爲KA491本身提供輕膳, 所以沒有餐包及甜品
但由於航班延誤至晚飯時間, 所以略顯不足
整體而言, 雖然大家都係港台打仗綫
但係無可否認港龍IN-FLIGHT SERVICE 真係做得好好
個人認爲FA 都係比國泰親切/有禮好多
一小時航程, 能夠做到如此高質素既服務
個人真心對KA既IN-FLIGHT係比將近滿分
所有野都好高質素

18年高齡A320翻新後, 都唔太覺有咁舊
唯獨可能以後如果要颱風季節飛臺灣... 都係考慮返CI/BR算啦
怕左CX/KA既保守...
始終... 一小時航程...
飛到(肯飛)比飛唔到係重要過杯COCKTAIL或者杯香檳好飲D

(完)

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
DIH + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

TRICAT & FLYINGCAT & FUNCHAL & TERCEIRA
AVD1 發表於 2016-7-19 11:24 | 顯示全部樓層
有時有 d 野真係兩睇,
你話國泰集團太保守,咁事實係人地真係安全為首樣考慮。
倒轉起某航空討論區, BR 就成日比人插大風大雨都照 land 台北。

如果一個唔好彩有咩事,到時真係 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
DIH 發表於 2016-7-19 11:34 | 顯示全部樓層

雖然同一屋簷下,港龍service真係好過國泰架呢,
就算經濟艙都係,對我來講本地公司之中得KA飛機餐達到「令人期待」級別,
港龍FA係warm的,國泰FA係cold的(經濟艙),同各自配色一樣。

颱風delay就睇彩數啦,我個friend夠試過搭華航去沖繩,
因打風滯留台北,個風走後國泰都飛夠兩轉佢都未走得,
由前一日黃昏,改到第二朝早機,最後係第二日午機先走到,明明終點在望,delay二十小時。
佢又唔係貴客無得入lounge,又唔知班機delay到幾點唔敢出去住酒店,第一晚就在桃園瞓候機室。
cruisesnet 發表於 2016-7-19 14:09 | 顯示全部樓層
CX & KA最大既CONCERN係怕架機飛左去台灣後返吾到香港,
變左少左架機用.

CI同華信, 恨不得所有機趕返台灣打風過後清客用
neosan 發表於 2016-7-19 19:56 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2016-7-19 14:09
CX & KA最大既CONCERN係怕架機飛左去台灣後返吾到香港,
變左少左架機用.

呢個係重點,同埋避免飛機係台灣俾風吹一吹之後有咩問題
OTIS401 發表於 2016-7-19 20:07 | 顯示全部樓層

商務倉前排放ipad個位置
好似有少少反智既感覺