hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 其實新巴/城巴可唔可以放棄部分專營權? ...
開啟左側

[問題] 其實新巴/城巴可唔可以放棄部分專營權?

樓主| ahken 發表於 2016-7-27 16:28 | 顯示全部樓層

RobynnNKendyFan 發表於 2016-7-27 15:07
2A 服務出問題點解唔係改善 2A 而係取消 2A
都唔知你想點

"不過唔該你檢討下自己對我做過 d 乜"

大家咁話啦...唔講清楚D人以為我做過D咩傷天害理既事就唔好啦...

2A果度其實我話CUT係同18X一齊CUT, 係想將資源好好咁俾番東區用, 不論筲箕灣至北角, 柴小就唔關事架啦, 就係咁

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
 樓主| ahken 發表於 2016-7-27 16:30 | 顯示全部樓層
kaiwahwong 發表於 2016-7-27 16:10
但118九記少左私走
行車時間不變,但九記carlo 投訴行車時間不足
如果仲經北角,九記起碼一半班次私走 ...

調番轉講, 110北角特做完北角之後會點? 都應該係私走的吧...?

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
brianso198 發表於 2016-7-27 16:34 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-7-27 16:28

大家咁話啦...唔講清楚D人以為我做過D咩傷天害理既事就唔好啦...

原來2A只係得你哋北角人用?

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +15 收起 理由
bestwishes706 + 5 其他區啲人唔使搭
RobynnNKendyFan + 1 + 10 秒殺

查看全部評分

brianso198 發表於 2016-7-27 16:37 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2016-7-27 16:30
調番轉講, 110北角特做完北角之後會點? 都應該係私走的吧...?

老九110私極都係五部仲要其中四部係外來柯打。
kaiwahwong 發表於 2016-7-27 16:37 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-7-27 16:30

118-S1出廠私隧道口做104短程開0720->中環街市私返隧道口開110北角短程開大約0820然後再私東京街
RobynnNKendyFan 發表於 2016-7-27 16:40 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-7-27 16:28

你自己對我做過 d 乜你心照 la
駛鬼我講得咁明顯咩

對住我呢 d 方丈你得罪我都唔好諗住我會就咁易放過你

QB 耀東唯一一條去老銅電車路o既路線話 cut 就 cut ?
反青沙撐獅隧
cruisesnet 發表於 2016-7-27 17:48 | 顯示全部樓層

RobynnNKendyFan 發表於 2016-7-27 14:28
呢幾條線以我所知一樣試過出事

當2X; 8; 8P 都出事時, 姐係果日灣仔交通真係出左問題, 2A必定一架車都無....

問題係, 當2X; 8; 8P源源不絕地開出時, 2A仍然影都無隻

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
CRH5 + 5 當2X; 8; 8P源源不絕地開出時, 2A仍然影都.

查看全部評分

bennq 發表於 2016-7-27 19:40 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-7-26 16:17
一間公司做得唔好,諷刺有咩問題

係咪因為佢叫arken,合理評論都變唔合理?

我只係睇唔過眼佢係另一D post 話北角以東人唔可以出聲冇權改快
唔該你2個唔好咁離地啦 日日102P返總站有人落車
晚晚筲旺紅小位位收12蚊都坐到爆 都冇權要改快條102/106?
係咪下下因為北角呢個山頭主義就要拎走人地坐快車概權利?
條英皇道唔係冇車去士瓜灣同旺角wor 大大條112/116 唔坐係都要102/106?
點解要北角以東概人要陪兜 兜到聖誕都仲未到紅磡?
眼見班班118係阿公岩道起碼落20幾30人 原來咁都冇資格講野
哇 真係天大概官威呀
如果咁樣都叫是非黑白唔識分 咁我真係長新知識wor
真係俾左個新 definition 我wor
brianso198 發表於 2016-7-27 19:59 | 顯示全部樓層
kaiwahwong 發表於 2016-7-27 16:37
118-S1出廠私隧道口做104短程開0720->中環街市私返隧道口開110北角短程開大約0820然後再私東京街 ...

110北角短棍開0825
kay 發表於 2016-7-27 20:25 | 顯示全部樓層

bennq 發表於 2016-7-27 19:40
我只係睇唔過眼佢係另一D post 話北角以東人唔可以出聲冇權改快
唔該你2個唔好咁離地啦 日日102P返總站有 ...

我始終有樣野好唔明

點解你地無隧道快車,茅頭指向北角,而唔係巴士公司?
你連聲討對象都錯左,根本無人理你

就我個人而言,你同樓主都係同一類人,都係為自己理益發聲,覺得自己面對唔合理既野
但兩者手法差太遠

再講

112/116縮短,同102/106改快,問題都係一個,巴士公司唔肯改,點搞?
有心改,110/118之後,就改埋啦,點解唔做

110/118之後,城巴只係暗啞底提過606X全日+106縮短去筲箕灣
反對既係九巴,係九巴堅持106要由維園碌返去藍灣半島

之後新巴建議81行東區走廊,佢叫受影響乘客搭咩?102/106佢聲稱係81替代品,你點解釋?
過海隧巴接收81受影響乘客播

話人前,都睇下邊個無誠意對待你先造文章啦,兩間巴士公司都唔當你地係客,又係北角問題?

不過無論去到邊區,D人都係覺得巴士公司唔當佢地係客,柴小連A12都會降級用黃車,世事無絕對囉

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 給你一個like

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜