hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 青沙新線建議
開啟左側

青沙新線建議

ADS@81K 發表於 2016-7-29 01:04 | 顯示全部樓層

THomas20010808 發表於 2016-7-27 21:58
1. 原來火炭咁多人去顯徑美林的,這便開幾班特車,不要忘記80K改去顯徑

2. 86A繁時都不企人,同埋沙田圍 ...

有趣有趣
當之前開會有提到86A繁忙時段載客量達90%既時候
我好有興趣閣下係邊度睇86A客量?
係咪沙田圍總站?
------------
80K同88K唔止兩邊總站區比人搶走唯一一條線
仲要屈多每位4毫
一個唔該兩邊各自拉到愉翠顯徑再收高一級
係呢度先為老九多謝你再為2線原有乘客默哀
-------------
入柏景灣係慢
但係乘客用腳投咗票
287X客量繼續升緊
最近一次加班/延長後客量升幅就更顯着
最近經常來往旺角同河東
觀察所見除咗早繁入沙田同晚繁過後出九龍比較少人外
其他時間客量係有不同程度升幅
而水泉澳人口升幅所帶來的增長最近就更加顯而易見
堆車我拎黎加落287X度咪仲實際過開條282X
至少我擺落287X肯定位位$7.1袋袋平安先
----------
青衣問題係非繁需求不足
任你點搞都好 唔搭另一區一齊做一定做唔大
bennyho1004 發表於 2016-7-29 14:26 | 顯示全部樓層
ADS@81K 發表於 2016-7-29 01:04
有趣有趣

249x 全日rdp 已經過左,如果非繁真係唔夠客既不如落一落葵涌食46x/47x客
 樓主| THomas20010808 發表於 2016-7-29 14:37 | 顯示全部樓層
ADS@81K 發表於 2016-7-29 01:04
有趣有趣

1. 我在早繁新翠看到一部ATE僅坐滿2. 火炭用86A補,新翠用72A補,不覺得有問題
3.開282X是因新田圍沒有任何一缐到轉車站才改上新田圍,同埋區議員不會俾你抽走一條線為別一條不經當區線加班,不如改去大角咀幫287X減壓力
4.當年798啲人又怕非繁不夠客,現在最少人也可以坐滿下層加少數上層,不過如果跟948行更好,但有49X所以拆缐加49X一半班次縮
ate214 發表於 2016-7-29 15:02 | 顯示全部樓層

THomas20010808 發表於 2016-7-29 14:37
1. 我在早繁新翠看到一部ATE僅坐滿2. 火炭用86A補,新翠用72A補,不覺得有問題
3.開282X是因新田圍沒有任 ...

一班定生死? 連數據都稱唔上啦

我淨係知道有三隻字非常適合形容閣下: 剛 愎 自 用
 樓主| THomas20010808 發表於 2016-7-29 15:11 | 顯示全部樓層
ate214 發表於 2016-7-29 15:02
一班定生死? 連數據都稱唔上啦

我淨係知道有三隻字非常適合形容閣下: 剛 愎 自 用

當然不是一天,我看過十日大概八日也是這個情況,餘下兩日最多企5個
Snoopy@FB8617 發表於 2016-7-29 18:48 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2016-7-29 14:37

愛線81就成日講到頂晒閘
86A就講到唔使企
大哥你係咪調轉左兩條線?

區外線要補區內位
唔係話唔得
但兩條補位既區外線仲疏過而家區內線
叫人地點支持先?

大角咀呢
就用而家287X睇
非繁都唔係特別多人啦
仲有冇需要特登有條線只係服務大角咀
281M客量係差
但開條一樣差既線有咩用?

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kmb71k 發表於 2016-7-29 19:45 | 顯示全部樓層

THomas20010808 發表於 2016-7-29 15:11
當然不是一天,我看過十日大概八日也是這個情況,餘下兩日最多企5個

剛好坐滿或者企5個就要削線, 咁好多線都係咁先

仲有而家講緊唔係每天同一班問題, 係講緊整個早繁甚至下繁既問題
兩條線都做緊唔同客, 格硬將兩線合併係完全無厘拉更兼擾民, 仲搞到有D地方無晒服務, 盞俾佢地排隊問候你屋企人

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| THomas20010808 發表於 2016-7-29 19:59 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-7-29 18:48
愛線81就成日講到頂晒閘
86A就講到唔使企
大哥你係咪調轉左兩條線?

你邊隻眼見到81唔頂閘呀?

我今天1730等283在沙市一部81頂閘一部企人,你86A同時間做到?

大角咀最少有個大商場+一些商業大廈,好過九龍塘同main purpose是推新田圍人上青沙

如果因青沙而青沙我直接取消81分車去280/6/7X
Snoopy@FB8617 發表於 2016-7-29 21:18 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2016-7-29 19:59
你邊隻眼見到81唔頂閘呀?

我今天1730等283在沙市一部81頂閘一部企人,你86A同時間做到?

我日日下繁搭81
十班有九班唔使頂閘
你果D咩太子坐滿晒北河街一定頂閘wo
一個鐘冇左一兩班車又或者班次甩得緊要既咪會囉

同埋有咩可能81係沙市仲頂緊閘呀?
係有流水客
但點都未見過上到廿幾三十個囉
咪耍大家啦

而家講緊單獨做一個大角咀
仲要做一條全日線
係有少少商業大廈同奧海城
咁九龍塘夠有又一城仲做接駁客
會差得幾遠?

推新田圍上青沙冇錯既
但成條線定位差你個purpose幾正義都冇用

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
ADS@81K 發表於 2016-7-29 21:44 | 顯示全部樓層

一班定生死
同九巴哥有咩分別
----------------
72A都講得出
除咗話你垃圾都唔知講咩好
最起碼拉長尾車轉雙層先啦小朋友
知唔知新翠至大圍呢一段流水好多架
-----------------
做人轉下彎啦
唔識將282X九龍段copy 287X再夾班次?
整埋啲15/20叫人上轉車站轉車訓醒未呀你
九龍段跟287X起碼新田圍可以出到油旺佐
轉車站協同效應整呢啲班次既肯定無
拉長戰線落佐敦至少你開30分鐘一班都會有人用
整埋啲15/20去個唔算旺既區(同區有87B喇)
我不如拎番黎做281M區內流水算
282X同287X九龍段同路
肯定既係佐敦-秦石呢段班次密咗
受惠人數亦都比你條大角咀282X多
-----------
798淨係做沙田goodest logic
仲有一大堆東鐵轉乘客計咗未
人地798來回方向區內至少有個旺既工業區(將軍澳工業邨同火炭工業區)
青衣呢?
青衣西路担杆山已經有廠車做條毛
青衣區內連涌美路都唔經做已經有49X既青衣中北
仲要無恥到直接減人一半城隧車班次連49P加班都唔提
跟著40X無啦啦又減2車
你烏溪沙要線要成個馬鞍山陪葬?
宜家已經唔夠載又脫班再減2車大家企車頂?
------
做建議之前麻煩考慮下乘客真正需要係啲咩
點先令到一條線對乘客黎講係有用