hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 青沙新線建議
開啟左側

青沙新線建議

cheungtszfung 發表於 2016-7-29 21:45 | 顯示全部樓層

THomas20010808 發表於 2016-7-29 15:11
當然不是一天,我看過十日大概八日也是這個情況,餘下兩日最多企5個

咁我想問平日朝早由81 ATENU柯打果班86A日日頂閘,莫非我見鬼?
KC7800
bennyho1004 發表於 2016-7-29 21:49 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2016-7-29 19:59
你邊隻眼見到81唔頂閘呀?

我今天1730等283在沙市一部81頂閘一部企人,你86A同時間做到?

81係成日頂閘,返沙田方向係北河街果條人龍起碼上成30人足以打爆一架12米車86A繁時而家都會頂閘入大圍
 樓主| THomas20010808 發表於 2016-7-30 00:50 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-7-29 21:18
我日日下繁搭81
十班有九班唔使頂閘
你果D咩太子坐滿晒北河街一定頂閘wo

你幾點搭?為什麼我次次1830-1900也頂閘?為什麼我屋企人北河街上也要企甚至上不到?

我讀源禾路學校,早繁上二三十個沒有難度,有排80k和88k成日沒左班(這也是我其中一個把它們合併的原來,希望做密少少),MMC是可以頂閘(源禾路運動場舉行學校運動會更甚)

同埋堆區內缐九巴做愈來愈差(同埋班80k 88k司機成日碌車),啲客有車就上,咁這不算難wo
 樓主| THomas20010808 發表於 2016-7-30 01:02 | 顯示全部樓層

ADS@81K 發表於 2016-7-29 21:44
一班定生死
同九巴哥有咩分別
----------------

40x cut俾240X,同埋40X成日兩架一齊,一部頂閘一部座滿,cut車但改班次,班班剛剛好頂閘不是更好嗎?
如果改72A做埔公接駁當然會加密

如果281M改跟287X便要在87B cut車,因為281M得5部車不夠用,而且87B和282X在旺角重覆左(不過有南昌街至旺角流水處理),同埋到時你們又會話同287X重覆了

你不好忘記49X和249X聯合會有10分鐘班次,和現在49x有12分鐘班次密,而且青衣去沙田會快左,對青衣人百利而無一害
kmb71k 發表於 2016-7-30 01:20 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2016-7-30 01:02
你不好忘記49X和249X聯合會有10分鐘班次,和現在49x有12分鐘班次密,而且青衣去沙田會快左,對青衣人百利而無一害

咁你都唔好忘記城隧轉49X入青衣亦變相減班
唔好剩係識一味將D路線盲目推向青沙

以上回應,是否可行?是否合適?
ADS@81K 發表於 2016-7-30 03:27 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2016-7-30 01:02
40x cut俾240X,同埋40X成日兩架一齊,一部頂閘一部座滿,cut車但改班次,班班剛剛好頂閘不是更好嗎?
如 ...

40X同240X最大關係就係大家都經葵興葵涌邨跟着沙田走線風馬牛不相及
而一條脫班拖卡路線再減車係連車都無得上
當班客比面你去葵芳邨/光輝圍上46/7X城隧轉或者上240X青沙轉
前者就搞到46/7X一齊唔夠載後者幾乎可以肯定會慢過宜家
馬市錦英利安就連青沙線都無 想轉都無得轉
---------
係架 拎282X照抄287X一樣有機會比人插
但如果你同我地講係用黎加密油佐旺來往大圍班次順便增加新田圍巴士線覆蓋率成件事會好睇好多囉
---------
有興趣想知249X同49X點聯合班次
青衣區內行車方向相反
咁我要係青衣去沙市(係沙市only)係咪要睇eta再揀邊一邊等車?
青衣方向你又識入長安掉番轉又停安湄樓想點?
2條線得青衣碼頭係同站
另一邊沙市去青衣一條停大會堂一條停沙市巴總就更離譜
就算過馬路去另一邊都講緊要3分鐘
請問點聯合法?
仲要未計一條泥涌開一條廣源開要夾班次就更難
至於城隧問題有版友講咗我唔再講
Snoopy@FB8617 發表於 2016-7-30 09:53 | 顯示全部樓層

THomas20010808 發表於 2016-7-30 00:50
你幾點搭?為什麼我次次1830-1900也頂閘?為什麼我屋企人北河街上也要企甚至上不到?

我讀源禾路學校, ...

北河街間唔中可能要企下人
但你之前講到係班班車
太子就要企人北河街一定頂閘走就冇可能
我六點至七點都會係佐敦上車
甚至早少少既班次都搭過

你上面講緊下繁去到沙市都頂閘wo
前言不對後語呀玩?
不如你話81係佐敦開始就頂閘頂到返禾輋好冇?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| THomas20010808 發表於 2016-7-30 12:13 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-7-30 09:53
北河街間唔中可能要企下人
但你之前講到係班班車
太子就要企人北河街一定頂閘走就冇可能

企下人?我試過正常班次星期五晚上十點太子企輪椅位,同埋原來我屋企人經常做閘長不是事實

我昨天也真的看到81沙市頂閘wo,不過當時一部80K 88K也沒有

就因為九巴區內線做得差區內客才改搭區外缐,我住美林平日返學去沙市最多車是81,自然有車就上

回應埋青衣問題,其實你也說有ETA ,同埋49X cut一半只是因城隧,青衣去沙市主要倒去249X
Snoopy@FB8617 發表於 2016-7-30 12:38 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2016-7-30 12:13
企下人?我試過正常班次星期五晚上十點太子企輪椅位,同埋原來我屋企人經常做閘長不是事實

我昨天也真的 ...

即係咁美桃樓去沙市仲有80K/85/88K/283
唔計條72實在太貴
81係美林正常最少落廿幾三十個客
正常下繁唔算太多人去沙市源禾路
十幾分鐘內美桃樓以上四條線都冇車到
仲要額外多人等車
點信你呀大哥

同埋如果你家人經常都撞到甩班既
就真係只可以話你家人好唔好彩
你叫佢地等多幾分鐘後面果架就會大把位揀除非你鐘意作大到81客量高到相隔幾分鐘一班都要頂晒閘

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
ADS@81K 發表於 2016-7-30 13:46 | 顯示全部樓層

THomas20010808 發表於 2016-7-30 12:13

我昨天也真的 ...

城隧線無一半班次講緊候車時間由個位數字變雙位數字
你堆青沙線有城隧車咁密比人轉番去其他地方我都算
整堆15/20係咪想玩死班客?
仲要去北區果架成10點先北行頭車
咁青衣人係咪全世界同你去番地鐵站/青衣西路再上279X?
249X係呀吸番沙市客呀
不過你肯定唔知249X客倉仲有個大圍站囉
到時班客又同你轉番條雙位數字班次既287X呀?
就當班客係轉其他交通工具去其他地方(多數馬鞍山/大埔/北區)
但係前者連服務都無後兩者一條班次唔夠密一條10點頭車係咩事?
不如先了解下249X現有客源先啦