hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 青沙新線建議
開啟左側

青沙新線建議

樓主| THomas20010808 發表於 2016-7-30 17:01 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-7-30 12:38
即係咁美桃樓去沙市仲有80K/85/88K/283
唔計條72實在太貴
81係美林正常最少落廿幾三十個客

嗱,我不排除是假頂閘,只少我見到有人企出黃缐外

我講緊正常班次都頂閘,我自己本人也試過N次
 樓主| THomas20010808 發表於 2016-7-30 17:17 | 顯示全部樓層
ADS@81K 發表於 2016-7-30 13:46
城隧線無一半班次講緊候車時間由個位數字變雙位數字
你堆青沙線有城隧車咁密比人轉番去其他地方我都算
整 ...

轉車也可以在沙田站轉的,同埋287X+282X+286X還不夠密?
 樓主| THomas20010808 發表於 2016-7-30 17:24 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-7-30 12:38
即係咁美桃樓去沙市仲有80K/85/88K/283
唔計條72實在太貴
81係美林正常最少落廿幾三十個客

有圖有真相

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
Snoopy@FB8617 發表於 2016-7-30 20:01 | 顯示全部樓層

原來比較多人企就已經叫頂閘
唔怪得啦

係咪咁都其實頂緊閘?
1906@SCAD兼上層仲有位坐

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kmb71k 發表於 2016-7-30 21:15 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2016-7-30 17:17
轉車也可以在沙田站轉的,同埋287X+282X+286X還不夠密?

你根本就係無視路線重疊搞到互相搶客搞到每線客量會拉低既問題
我從來唔反對新田圍有青沙線, 但沙田同九龍走線唔應該同其餘兩線重疊
呢D唔係叫分流, 呢D係叫做拉低客量
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| THomas20010808 發表於 2016-7-30 22:59 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-7-30 20:01
原來比較多人企就已經叫頂閘
唔怪得啦

原來我show出來的圖不算頂閘,這樣甚麼叫頂閘?

你張相當然不算,我啲圖企到出黃線的
 樓主| THomas20010808 發表於 2016-7-30 23:09 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2016-7-30 21:15
我從來唔反對新田圍有青沙線, 但沙田同九龍 ...

如果我將282X改跟287X,你們又話我拉低287X客量,明明上面啲人又叫我這樣做

去大角咀又不行,去美孚又不行,去四小龍又不行,去荔景葵涌又不行,你們想點

明知青沙做直達線(例如982X 240X 272X),自己有穩定客源,想開展轉乘惟有兩線做一地方聯合班次,原來這樣叫拉低客量

如果這樣大圍站有三條青沙線,用不用勉強飛,谷人上一條線?
ADS@81K 發表於 2016-7-31 03:15 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2016-7-30 21:15
我從來唔反對新田圍有青沙線, 但沙田同九龍 ...

嗱 說話又唔係咁講新田圍個情況比較特別
1)自己區無咩資源無咩線可以改(87B仲有流水同轉乘唔係話改就改到)
2)出區需求唔算話好多 所以要直達線一定係出旺區先夠谷客
如果資源所限條線班次唔密既時候一係就跟現有既路線行做住一啲食糊位有客源基礎先同時再做自己小區出區客源先會做得住
咁多條線入面最值得跟既係287X
行經既地區旺 同時同現有同區(我指小區)路線重疊最少
如果肯夾班次既話唔算難 效果亦唔會差

樓主堆建議問題係拆得太散同時搵其他路線找數時又照顧唔到現有乘客先會離晒地

ADS@81K 發表於 2016-7-31 03:26 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2016-7-30 22:59
原來我show出來的圖不算頂閘,這樣甚麼叫頂閘?

你張相當然不算,我啲圖企到出黃線的

果啲咩美桃頂閘明眼人都睇得出係上層乘客落車跟着下層唔夠位企先企番出黃線
真係頂閘就唔會上層有吉位啦
81上繁頂多數係因為80K/88K出咗事(上繁呢2條線都自身難保)
加上81去源禾路學校區站位就腳先咁多人搭
嗱我就成日係不同時段要去源禾路一帶
基本上因為站位就腳而揀81既人係十分多
我就唔會質疑81客量少(不論係流水客定全程客)
不過就肯定唔係多到成日頂囉
ADS@81K 發表於 2016-7-31 03:32 | 顯示全部樓層

THomas20010808 發表於 2016-7-30 17:17

大圍轉除咗287X係一站直落其他2條都唔係
我做乜要陪你行大運先
好喇要人沙田站轉
但係又要搞49X
疏車鬥疏車咩玩法?