hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴88X 22/08/2016起試辦三個月
開啟左側

[路線消息] 新巴88X 22/08/2016起試辦三個月

ahken 發表於 2016-8-15 18:34 | 顯示全部樓層

CRH5 發表於 2016-8-15 15:15
其實話就話5分鐘去到中環,但到時塞車就唔系甘講啦

但起完之後, 2同2A咪一樣用唔著......

結果完全浪費左條路兼且浪費左東區(非柴小)市民既寶貴時間...

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
CRH5 發表於 2016-8-15 19:18 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-8-15 18:32
柴小巴士公司一日到尾眼中只有柴小, 其他地區佢係寧願全盤倒走的, 都唔係第一日既事黎.....

先有720A,  ...

如果88X 真係成功全日,下一個遭殃既可能係 788.......
mak5052 發表於 2016-8-15 20:49 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2016-8-15 19:18
如果88X 真係成功全日,下一個遭殃既可能係 788.......

應該不會影響到788, 正常 788 應該會快過 88X (88X 在柴灣跟 8P, 82X, 遲一個入口上東廊), 反而可能影響到 780 (對樂軒台, 柴灣站, 環翠而言, 88X 去中區會快過 780)
另外, 88X 一旦全日及中環灣仔繞道通車, A12 有冇機會不經西環, 中區, 灣仔? (即西隧後直出北角)
CRH5 發表於 2016-8-15 21:14 | 顯示全部樓層

mak5052 發表於 2016-8-15 20:49
應該不會影響到788, 正常 788 應該會快過 88X (88X 在柴灣跟 8P, 82X, 遲一個入口上東廊), 反而可能影響 ...

A12 可能 skip 西環,始終而家 A10 都換左雙層
但應該唔會 skip 中環灣仔,因為始終A12其中一個主要對象係酒店客
同埋如果真係 skip 晒西環、中環、灣仔,就應該會改埋行紅隧。
但返機場值唔值得為左中環兩個站去行西隧就......

88X 比 788 貴 $2.8,如果城仔出依招逼人上 88X 都唔奇,但小西灣人賣唔賣賬就唔知啦
反而 780 就難D,始終長命斜個度冇 88X,一定會吵

cruisesnet 發表於 2016-8-15 23:04 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2016-8-15 15:14
其實我真係唔明點解要甘早縮短 18
改綫前見過18西港城可以由半坐滿上到頂閘,就算要改 18 都係開西港島 ...
爲左 18X,就將 18+720+720A既客倒落海
值得嗎?
以柴小既思維, 值!

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

kl9327 發表於 2016-8-15 23:14 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2016-8-15 21:14
但應該唔會 skip 中環灣仔,因為始終A12其中一個主要對 ...

不如話值唔值得為左慳小小隧道費而take risk行紅隧啦
入隧道又塞,加士居道天橋又塞
andy1010 發表於 2016-8-15 23:20 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2016-8-15 18:32
柴小巴士公司一日到尾眼中只有柴小, 其他地區佢係寧願全盤倒走的, 都唔係第一日既事黎.....

先有720A,  ...

到o個個地步仲2A? 落地底啦
遲下沙中線開埋我連102/106都唔搭啦
andy1010 發表於 2016-8-15 23:22 | 顯示全部樓層
但應該唔會 skip 中環灣仔,因為始終A12其中一個主要對 ...

咪玩啦, 而家西隧唯一一條去東區既全日線都殺埋?
THomas20010808 發表於 2016-8-15 23:55 | 顯示全部樓層
mak5052 發表於 2016-8-15 20:49
應該不會影響到788, 正常 788 應該會快過 88X (88X 在柴灣跟 8P, 82X, 遲一個入口上東廊), 反而可能影響 ...

其實如果88X改行中灣繞,是停不到中環的
JX9097 發表於 2016-8-16 01:13 | 顯示全部樓層

A12應該唔會行紅隧始終塞車太大風險
A車對象係搭飛機嘅客
下下塞半個鐘都唔太可能