hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [轉貼]港龍航空明年三月開辦吉隆坡航線 ...
開啟左側

[轉貼]港龍航空明年三月開辦吉隆坡航線

rickywk 發表於 2016-8-13 11:06 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2016-8-13 10:47
我反而認為 KA 應該仲有機會接手堆收益較低 o既線,
例如上面講左 o既越南線,仲有名古屋等 ……

我相信KA食FUK機會大過NGO
之於PEK,CX剛剛食左一班,但好似係因為KA唔夠機用先迫CX食。之於PVG就難,KA而家都只係用320/321飛,相信CX較難食

cheungtszfung 發表於 2016-8-13 13:27 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2016-8-13 11:06
之於PEK,CX剛剛食左一班,但好似係因為KA唔夠機用先迫CX食。之於PVG就難,KA ...

不過CX FUK係有5th freedom,就咁轉俾KA得唔得?

馬爾代夫呢條線根本開果刻就應該俾KA做
KC7800
Brandon 發表於 2016-8-13 13:27 | 顯示全部樓層
之前KA908比左CX做,變左CX332

但唔知咩原因,10月尾開始,又比返KA做.....
koneotis 發表於 2016-8-13 13:31 | 顯示全部樓層

rickywk 發表於 2016-8-13 11:06
之於PEK,CX剛剛食左一班,但好似係因為KA唔夠機用先迫CX食。之於PVG就難,KA ...

聽聞因爲PVG空管太嚴重KA想減班同換大機減少影響
所以不排除將來CX食PVG

至於馬爾代夫、斯里蘭卡個人覺得遲早食
還有NGO都可能給一班KA
不過FUK臺北上座率都不錯
應該不會改
rickywk 發表於 2016-8-13 14:08 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2016-8-13 13:31
聽聞因爲PVG空管太嚴重KA想減班同換大機減少影響
所以不排除將來CX食PVG

所以我諗今次CX過5隻A330俾KA其中一個原因就係順便將PVG大機化cut班次
CA而家飛PEK都係全部細機,以往一日都有一兩班用A330/B772,CX/KAo係呢條線上想縮機都難d

s3n370 發表於 2016-8-13 20:43 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2016-8-13 14:08
所以我諗今次CX過5隻A330俾KA其中一個原因就係順便將PVG大機化cut班次
CA而家飛PEK都係全部細機,以往一 ...

我都諗緊每日4班吉隆坡,無可能用到5架機咁多。

有剩,俾上海線轉哂大機,
同樓上話齋,借D意幫吉隆坡改細機都正路。

但點都好,點都會有機剩
我諗緊會唔會開多D二線城市同HXUO交鋒
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
rickywk 發表於 2016-8-14 15:38 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2016-8-13 20:43
我都諗緊每日4班吉隆坡,無可能用到5架機咁多。

有剩,俾上海線轉哂大機,

中國無乜2線port係有肉食而仲未開,咩開發大西北一帶一路,講下就得。東北亞都88 99,反而東南亞仲可能有機

AVD1 發表於 2016-8-14 16:05 | 顯示全部樓層
cheungtszfung 發表於 2016-8-13 13:27
不過CX FUK係有5th freedom,就咁轉俾KA得唔得?

馬爾代夫呢條線根本開果刻就應該俾KA做

冇錯,所以我認為就算 NGO 要轉 KA 做都係 HKG-NGO 直航個班先轉 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2016-8-14 16:08 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2016-8-14 15:38
中國無乜2線port係有肉食而仲未開,咩開發大西北一帶一路,講下就得。東北亞都88 99,反而東南亞仲可能有 ...

東南亞都唔見得有邊個位值得飛,
如果講大陸,或者東北三省加烏魯木齊前景都仲叫有,後者就要睇新彊未來幾年發展成乜野地步 ……

反而我諗緊中亞究竟有冇市場就真 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
rickywk 發表於 2016-8-14 16:42 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2016-8-14 16:08
東南亞都唔見得有邊個位值得飛,
如果講大陸,或者東北三省加烏魯木齊前景都仲叫有,後者就要睇新彊未來 ...

隔離深圳都做唔住直飛URC,都要經停武漢,鄭州等等,係得廣州先有不停站直航。
同埋URC來回一對用接近12個鐘,仲遠過飛CTS (廣州飛URC要5個鐘多D,加埋地面上落客時間真係足12個鐘都唔奇),真係好睇但無肉食