hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運A47X開辦及A47修改機場開出時間
開啟左側

[路線消息] 龍運A47X開辦及A47修改機場開出時間

jocosben 發表於 2016-8-21 16:21 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2016-8-21 16:10
龍運最想做係:
盤數差>用機制加價>唔加A線價同時E線加雙倍價>E線條條兜東涌北兜到區外客都驚>A線食埋講豬 ...

同一專營權下,可以E線加A線唔加?
FBI2 發表於 2016-8-21 16:25 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2016-8-21 16:21
同一專營權下,可以E線加A線唔加?

以前可以,但近幾年好似唔得.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
053h4 發表於 2016-8-21 17:18 | 顯示全部樓層
開線初期無人知條線存在, 機場已經有人上車

做多兩三個月再宣傳下, 無客似雲來咁誇張我睇一車都20~30客回本有餘

當年有人睇死條A29P, 結果我見客量就唔錯, 起碼有微利

到時睇下新個堆A車快線係咪咁垃圾LOR

大埔火車站做總站好合理, 區區有接駁巴士又有綠小, 而且定點定班時間有預算, 批死無人撘? 我睇就唔會LOR
簽名被屏蔽
kmb71k 發表於 2016-8-21 17:30 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-8-21 17:18
開線初期無人知條線存在, 機場已經有人上車

做多兩三個月再宣傳下, 無客似雲來咁誇張我睇一車都20~30客回本有餘

當年有人睇死條A29P, 結果我見客量就唔錯, 起碼有微利

到時睇下新個堆A車快線係咪咁垃圾LOR

大埔火車站做總站好合理, 區區有接駁巴士又有綠小, 而且定點定班時間有預算, 批死無人撘? 我睇就唔會LOR

係囉, 之前夠有人話74A縮去九龍灣可以食批新客起死回生添
但係而家呢?

A47X原本方案係兜但係服務到大埔市區既人
但係而家大埔墟站一站出機場
邊個會同你拎住行李轉車去大埔墟站轉A47X?
轉車站位唔就腳
全程轉車價錢仲貴過原本方案既$30.90

如果一站出機場係WORK
唔該建議埋九巴將A31 A41 A41P A43等線縮到一站出機場
你講得一站咁好, 接駁咁好, 當然要一視同仁

有時我真係覺得你係民建聯打手
講D野同民建聯一樣有破壞無建設

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 邊個會同你拎住行李轉車去大埔墟站轉A47X?.

查看全部評分

以上回應,是否可行?是否合適?
053h4 發表於 2016-8-21 17:42 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2016-8-21 17:30
但係而家呢?

你舉啱例子了 megabox有接駁去九龍灣轉特快74X
做咩要坐條慢碌74A?

74A停正門口就有人坐咩
正常人都等接駁去九龍灣地鐵站上快線,唔坐漫遊線

而家立場唔同就係打手
我明

無宣傳下機場都有人識上
睇死無人坐?我睇就唔止於lor
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2016-8-21 17:54 | 顯示全部樓層
當年A29又話將軍澳停幾個站唔夠客,又話要經將南先維到皮

結果呢?

有人今時今日重話A29無快幾多ga

A47X最多停埋大埔中心,經大埔火車站直去機場,下下行晒成個大埔,到時真係無快幾多無人上啦
簽名被屏蔽
neoplan720p 發表於 2016-8-21 18:27 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-8-21 16:04
假設龍運真係好醒的話現有A47X做法其實唔係講唔通
郊區人口的確冇咁多
但同時本身冇選擇可言

你帶出嘅重點,可以好多野值得討論:

1. 究竟用大埔墟站定大埔中心做轉乘點好?
-> 我嘅睇法係,對林村、大窩西或者汀角路沿線黎講,去大埔中心轉車,同去火車站轉車,其實無乜分別。
當然,回程由機場返屋企,去到大埔中心轉車,就一定要上巴士,否則轉小巴唔知要等n咁多班車。
剩低只係運頭塘以南嘅郊區,係去火車站方便過大中。

但問題係,大中嘅人口,多過火車站好多。
雖然我無實質數據,但從73X、74X、271同307等等大線黎睇,做大中加廣福道,係必勝方案。至於入去太和定富亨,就已經係後話。
所以,如果要擺一個轉乘點,條A線我會揀用大中去做。

2. A / E 線分工
-> 係,又去返呢個問題。
我到而家都仲未諗得好通,但大家覺得同一個地區,應唔應該A、E線同時服務?
例如:北區只有A線;沙中就A、E線共存;慈雲山就得E線……

即係變相某啲區域去東涌,就要轉車兼捱貴車;
有啲地區去機場,就被逼坐E線兜後勤區同東涌。
A、E線同時服務一個地區當然好,但又有無咁嘅需求?龍運又肯唔肯咁做?

3. 大區A、E線共存,細區就事旦一條?
-> 所以,我而家認為較好嘅處理方法,係大區就同時有A、E線,而細區就事旦一條。
以大埔區為例,我認為大中同埋廣福道係應該A、E線共存。
至於太和,就可能係E41繼續做;而富亨、富善,就用A線做。

呢種做法嘅好處,係人口最密集嘅地方,可以有適當嘅分流。
去機場嘅就盡量坐A線,去東涌 / 後勤又有得用合理價錢坐E線。
要處理嘅問題,就只係剩返細區。
例如太和去機場,咁點處理呢?而富亨去後勤區,又點處理?
較簡單嘅做法,就係區內轉乘,即太和居民坐64K、73、73A等線去大中轉A線;而富亨就坐71B去大中轉E線。
想玩大啲嘅,其實可以考慮青嶼幹線個轉乘站,做得更大,而A、E線轉乘亦都可以係價錢方面諗諗計,睇下點樣處理,更加吸引乘客。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
bestwishes706 發表於 2016-8-21 18:45 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2016-8-21 17:30
但係而家呢?

如果唔係呃里數,相信A33 連安友都唔使停,其餘屯門「鄉郊地方」要去市中心轉車啦
carson911 發表於 2016-8-21 19:13 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-8-21 17:54
當年A29又話將軍澳停幾個站唔夠客,又話要經將南先維到皮

結果呢?

A29經嘅坑口
就好似A47X經大埔中心咁重要
何況A29又經鑽石山,黃大仙,(回程又經觀塘)
點會做唔起
88開線啦
fabregas820 發表於 2016-8-22 02:05 | 顯示全部樓層

其實點解個個睇得大中咁重要呢~~~    好似A47咁~日日一班經大中~ 都唔會有人搭~一句話貴~   快唔到E41幾多  

大中客~咪又係好多富亨富善~怡雅苑行個去既客~~ A47X呢2日都唔少人坐K巴~~~~ 住山上(有錢佬)  坐村車落黎搭