hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [飛行報告] 禍不單行之 UA541 A319 Albuquerque - Chica ...
開啟左側

[飛行報告] [飛行報告] 禍不單行之 UA541 A319 Albuquerque - Chicago O'Hare

S3BL100 發表於 2016-8-21 13:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

之前成日飛,都無咩試過碰到延誤,但今次係兩個月內第三次,仲要搞到中途芝加哥過夜,簡直混吉。聯合航空處理手法實在差劣。

本來應該連之後一程一齊寫報告的,但淨係呢程小弟歷來遇到最嚴重的延誤,都有好多野可以造文章。
如果得閒整返個版本貼小弟 facebook,可能真係會粗口連篇…

8/20/2016
Albuquerque International Sunport (ABQ) -> Chicago O'Hare International Airport (ORD)
United Airlines / UA 541
Airbus A319-131 / N837UA
17:49 - 21:17 (scheduled 12:08 - 16:00), 2 h 28 min

早個半鐘落到機場,check in 的時候,見到上面顯示屏寫航班 3:20 pm 先起飛,已經心知不妙,
即刻問 baggage agent,佢話無事喎。

本來第二程有機會坐飛行鉛筆 757-300 的

N837UA

跟住見到大堂內顯示屏顯示航班「delayed」,但係無顯示確實時間
(經驗所得,ABQ 大堂顯示屏的資料係唔夠 update、唔準確的),
然後去到登機閘,見到無顯示航班資料,但排左十幾個人,咁岩有兩個 UA 人員行過,準備先行上機,
即刻問佢地,到底班機係咪延誤。佢兩個(一個仲要似係機師)話
as far as we know the flight is on time 喎。

再去完個洗手間返來,依然排緊十幾個人,再問,先知道班機真係 delay。
因為之後 ORD-BOS 轉機時間得一個鐘,於是即刻排定隊,rebook 左先。

點知個 gate agent 無辦法幫我 rebook 第二間航空公司的航班,
話因為係 weather delay,叫我直接打去熱線,熱線員的權力比較大咁喎。

呢個時候已經十二點幾,肚餓,趕快買野食先:

Panda Express

一路食野一路打去熱線,四個幾字時間先有人接,熱線員最初建議幫我 double connect,
ABQ-DEN-SFO-BOS 超級無敵走線,否則要第二日下晝先到。
不過我一定要第二朝就到,所以再問佢,可唔可以幫我 rebook 其他航空公司航班。

又搞左一輪,佢話不如 AA ABQ-LAX-BOS,雖然兜路少少,而且要夜晚八點幾先出發,
但通宵機第二朝八點半去到。於是十五十六,又諗住可唔可以波士頓 cancel 一晚酒店唔使罰錢,
問佢有咩方法可以直接打俾佢,佢俾返個號碼原來就係熱線號碼。

今次 UA 另一處理拙劣之處,係 rebook 都可以搞咁耐,呢個景象由十一點幾一直維持到三點幾

確認左取消酒店唔使罰錢後,再排隊諗住睇下 gate agent 呢個時候有無其他 alternative routing 可以提供,
同時又打去熱線再 confirm。點知今次等足半粒鐘之餘,接線個女人,態度非常惡劣,
AA ABQ-LAX-BOS 無得揀不特止,佢俾既其他選擇,全部要第二日下晝先到,
或者叫我渣幾百公里車去第二個機場(而我仲未有車牌)。
仲話唔可以 rebook AA 以外其他航班,一係退錢然後自行執生。
結果?即刻俾我鬧返轉頭…

結論係,如果其他 reroute 選擇要第二日下晝先到,為我帶來更大麻煩,
咁不如飛左去 Chicago 先,睇下由 Chicago 開始,有其他咩選擇,可唔可以 standby。

當然,本來第一次坐 757 的機會,就咁煙消雲散…

今次架機入面已經換晒 slimline 座椅,不過竟然無 USB port,而電話因為傾左好耐,就快無電,
好彩坐隔離的乘客有 USB charger,可以借用。

本來 3:20 pm 起飛,都仲勉強可以搏下 ORD-BOS 尾班 standby(雖然要半夜先到),
但此時機長宣佈,ORD 因為有 airshow,封一條跑道,所以 hold 住唔俾起飛,
要四點先起飛。

跟住 pushback,好啦,以為可以起飛之際,機長突然宣佈,
因為右邊 overwing exit 無鎖好,唔可以起飛,要搵技工檢查,確認無事,先可以放行。

呢D真係叫做禍不單行,when it rains, it pours.

於是俾乘客落機舒展一下、買野食。呢個時候電話 SMS 收到訊息,話班機要 5:30 pm 先起飛,
9:49 pm 到達。於是即刻落機,買定晚餐

搞左一大輪,5:30 pm 終於可以起飛。

機艙響起陣陣掌聲

之後趁手機有返電,用機艙 wifi 上 United 網站,自行 rebook 左第二朝第一班 ORD-BOS,
但去到目的地已經係朝早十一點

今次免費派 snackbox,因為 delay 左五粒鐘,搞到連 credit card machine 都壞埋。

beverage service,中途(包括在 ABQ 地面的時候)都派過好多次水

日落

快將降落

今日 Chicago weather delay(據講係雷暴),火燒連環船,唔少機都 delay,
不過偏偏我要去的波士頓,尾班機已走

Chicago O'Hare 是全美國第二大機場,今次第一次路過。
本來以為只係冬天落大雪先要避免,但經過今次後,可能全年其他時間,都係避得就避

不過竟然連 customer service 櫃位都大排長龍,明明 Chicago 冬天都成日因為天氣 delay,
照計唔係新鮮事,但 UA 都可以搞到一鑊泡

排左一粒鐘,10:45 pm 終於見到 service agent,直接叫佢同我印張新 boarding pass
同埋問有咩 compensation:

原來 UA 的政策,係如果純粹 weather delay,佢地未必會俾你住酒店。
換言之,如果今次唔係 weather 加 airshow 封跑道之後又 mechanical 的話,我今晚好可能要 ORD T1 入面過夜…
(其實之後都可以同老細 claim 返,不過點樣搵酒店都係一個問題,仲要唔可以超過 per diem rate)

搞一大輪,原來換到的只係兩張 $10 food voucher 同埋一晚酒店。
之後我再問個 service agent,咁而家我要住晚酒店,我可唔可以拎返行李。
佢話,因為負責行李班人,十點已經收工返屋企,所以唔可以喎,但行李會跟第二朝第一班機送到目的地。

望係咁望啦,但今晚就唔使換衫啦…

baggage claim area

前往 shuttle boarding area 的隧道

shuttle boarding area,人山人海,但見到大部份都係渣 AA voucher 而唔係 UA,唔通 AA 處理手法有別?

今年真係混吉,兩個月內第三次嚴重延誤。
不過前兩次,AA 的處理都算係唔錯,尤其是 ABQ-PHX-RNO 因為 PHX 太熱搞到唔可以降落果次,
系統都自動同我 rebook,唔使對住班效率低、態度又麻麻的熱線服務員,同埋無權力的 gate agent。

反而今次搞到排隊搵 gate agent 都要排兩粒鐘,要自己 rebook,仲要好彩先搵到第二朝 ORD-BOS 的最後一個 Y 位,
然後仲要連行李都拎唔返,UA 的處理手法實在差劣。
我諗下次除非有特別原因,否則應該都要 blacklist 佢地啦。

暫時貼咁多。

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
PF2802 + 1 + 10 多謝分享
DIH + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
koneotis 發表於 2016-8-21 22:01 | 顯示全部樓層
似乎普遍UA評價都是美籍航空裏最差的
天候延誤當然不能怪罪航空公司
但事後處理這個就不能抵賴了吧

AA似乎近年改善不少
換了新livery之後真的開始追上了

唉不過希望樓主下一程不會再遇上類似的東西
AVD1 發表於 2016-8-22 08:15 | 顯示全部樓層
我見到樓主起 FlightRadar24 張 CAP 圖,
之後上去 Flightaware 到 search 下 UA541, 發覺呢架機一時又飛 EWR-FLL, 一時又 LAX-DEN, 但係樓主坐個班 ABQ-ORD  又係 UA541.

我想問下美國 O既內陸航班, FLIGHT NUMBER 係唔係成日都轉? 唔似得好似亞洲咁 - CX828 就一定係飛 YYZ 咁?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| S3BL100 發表於 2016-8-22 11:23 | 顯示全部樓層

補回第二程的相片。

8/21/2016
Chicago O'Hare International Airport (ORD) -> Boston Logan International Airport (BOS)
United Airlines / UA 992
Boeing 737-924ER / N69833
07:30 - 10:52, 2 h 22 m

之前一晚只睡了幾個小時,清晨六點又回到機場

登機柜位未見人龍,不過前一晚已經印了 boarding pass,於是直接前往安全檢查

今天的主角,兩年機齡的 Boeing 737-924ER N69833,雖然新,但之前坐過這款型號的飛機,因此沒有甚麼特別的感覺。
如果不是之前延誤的話,本來前一晚可以首嘗 757-300 的,這個機會已經化為烏有。

航班資訊顯示屏

客運大樓內

這個實驗儀器擺設由位於芝加哥的 Northwestern University 贊助,他們的 material science 在全世界首屈一指

用之前一晚的 meal voucher,買了一個早餐 egg and chorizo (mexican sausage) scramble

這班機坐無虛席

mood lighting 亮起,代表準備起飛

這班航班的唯一亮點:這款之前只在歐洲見過的小吃

737-900ER 修長的機身

安全抵達目的地,這次沒有延誤,卻比原訂時間遲了接近 15 小時

Boston 的 terminal B 新翼,啟用不到兩年

(全文完)
 樓主| S3BL100 發表於 2016-8-22 11:33 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-8-22 08:15
我見到樓主起 FlightRadar24 張 CAP 圖,
之後上去 Flightaware 到 search 下 UA541, 發覺呢架機一時又飛 EW ...

UA541 呢個情況比較特別,之前真係無見過日日唔同目的地而且無 overlap

但係重用航班編號,在美國唔係新鮮事,主因係航班數目實在太多,
搞到好多時 through flight number 途中都要換機,或者視乎唔同時節,去唔同地方

例如早兩個月試過隔三星期飛去 RNO 兩次,
回程兩次都係坐同一班機,時間相同。
第一次 RNO-PHX-BOS,我只坐頭果段然後轉機,係 AA507;
第二次 RNO-PHX-PHL,同樣只係坐頭果段,但呢班 thru flight 最終目的地唔同,變左 AA776

DIH 發表於 2016-8-23 09:34 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-8-22 11:33
UA541 呢個情況比較特別,之前真係無見過日日唔同目的地而且無 overlap

但係重用航班編號,在美國唔係新 ...

我諗有個原因係經過一輪合併後航空公司數目減少,每個字頭(即AA/DL/UA等)要負責的航班大量增加,於是出現不敷應用的情況。

cruisesnet 發表於 2016-8-23 09:43 | 顯示全部樓層

錯, 係MARKETING原因, 一個NUMBER到低既航班,
係SEARCH ENGINE上面會優先列出 i.e.大d機會有客book
 樓主| S3BL100 發表於 2016-8-23 10:33 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2016-8-23 09:43
錯, 係MARKETING原因, 一個NUMBER到低既航班,
係SEARCH ENGINE上面會優先列出 i.e.大d機會有客book
...

其實倒不如話,因為航班編號唔夠用,反正都要重用,倒不如揀特定航班,用同一個編號 through flight,方便推銷

AVD1 發表於 2016-8-23 14:24 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2016-8-23 09:43
...

我又唔係好明,個 number 關 marketing 咩事,
即係例如我要起 LAX 去 JFK,而我知道 AA001 係飛呢條線,
但係我冇理由起 search engine 打 AA001 而唔係去搵 LAX - JFK o既 routing 架嗎 ……

就算講返呢個 case 咁,當 AA001 變左做 SFO 去 ORD,
而我又咁岩要往來呢兩個城市,又係冇理由打 AA001 而唔係去搵呢兩個城市之間有咩選擇架嗎,
頂多未就係揀航空公司、時間、票價(其實最仲要都係時間),冇理由為左個 number 就去坐個班航班架 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
jx6215 發表於 2016-8-23 15:04 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2016-8-23 14:24
我又唔係好明,個 number 關 marketing 咩事,
即係例如我要起 LAX 去 JFK,而我知道 AA001 係飛呢條線, ...

航班編號一樣:中間個站叫中途站
全程至少兩個編號:轉機

雖然兩件事實際上做既野一樣
但係賣機票既時候打出黎比客睇係兩件事 講到好似一樣號碼就可以坐住等飛下程咁...