hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 前九鐵主席連本土線同過境線都唔識分
開啟左側

前九鐵主席連本土線同過境線都唔識分

miklcct 發表於 2016-9-1 23:53 | 顯示全部樓層

20160424 發表於 2016-9-1 18:47
聽完你咁講我即刻睇返個車費對比下發現。。。
東涌$10.1欣澳|$14.3青衣茘景南昌|$16.9奧運九龍|$22.4香 ...

當年九龍南線九鐵想將佢全程定價大約係南昌價再加$1,點知最後兩鐵合併,咁當然成唔到事啦。
進智公交
ATE24 發表於 2016-9-2 00:23 | 顯示全部樓層
留名等睇某 m 字頭人士出o黎鬧到大家狗血淋頭再狂呻九鐵多年對東馬不公。

公器公用 香港早要有品
20160424 發表於 2016-9-2 09:05 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2016-9-1 23:53
當年九龍南線九鐵想將佢全程定價大約係南昌價再加$1,點知最後兩鐵合併,咁當然成唔到事啦。
...

港鐵九鐵兩個係定價上都係衰嫁喇,
只不過田七係呢個時候選擇挑機講風涼話而唔係潛水釀成公關災難
一定損失唔少搖擺票,大西北人多年搭車貴既怨氣爆晒出黎,個個都將西鐵貴既矛頭指向晒佢
DIH 發表於 2016-9-2 09:17 | 顯示全部樓層

20160424 發表於 2016-9-1 18:47
聽完你咁講我即刻睇返個車費對比下發現。。。
東涌$10.1欣澳|$14.3青衣茘景南昌|$16.9奧運九龍|$22.4香 ...

美孚南昌尖東都係地鐵轉乘站,九鐵點都要同地鐵劃一標準。
就算通車時定另一個價,合併後都係會統一。

屯元天區內路段亦要同輕鐵睇齊。

剩返就係「大西北-市區」佢話值幾多就值幾多。

現時八達通價:
荃灣西-尖東 $10.1 與地鐵荃灣-尖沙咀睇齊
錦上路-尖東 $20.0 一穿大欖票價雙倍
屯元天-尖東 $21.0 過錦田河只係多9毫子

錦上路-荃灣西 $12.3 車程8分鐘,可能係全香港除過境及機場外最貴的一站車程。
但係地鐵所有路線過海搭一個站都要收$9.7,青衣至欣澳都要$11.9。
20160424 發表於 2016-9-2 10:32 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2016-9-2 09:17

我個人認為因應大欖隧道建造成本高,呢一段收得貴係合理
但係去到市區地帶仲勁過的士跳標咁就好離譜了,起碼跟返東涌線先合理

屯天元<>$13.5荃灣西|$15.2美孚南昌|$16.9柯士甸尖東紅磡|$22.4中環一帶
bestwishes706 發表於 2016-9-2 11:35 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2016-9-2 09:17

屯元天輕鐵收費以前平過西鐵,但而家加價後,車費差距已經逐漸收窄

屯門元朗出荃灣西/打後如果唔劃一收費,或者會改變乘車模式,例如天水圍南改元朗落轉761P,藍地 兆康改天水圍落轉751,反之亦然,咁可能會加重輕鐵負荷

其實而家西鐵以屯門至紅磡平均公里車費同東涌線非過海段相若,但$21車費根本唔能夠吸引巴士客轉搭西鐵,而且同屯門巴士線收費離一大截

如果要重訂西鐵車費表,應該元朗至屯門站按元朗至市區距離制訂收費,錦上路、荃灣西亦要重訂收費表

至於九龍南線通車後,出現短(紅磡)貴長(旺角東後)平情況,皆因通車後冇調低紅磡收費,呢個問題都要解決
kei_hk 發表於 2016-9-2 11:51 | 顯示全部樓層

20160424 發表於 2016-9-2 10:32
我個人認為因應大欖隧道建造成本高,呢一段收得貴係合理
但係去到市區地帶仲勁過的士跳標咁就好離譜了, ...

東涌線的收費﹐地鐵已經加入市場競爭及自己網絡的乘客分流/收費階級去定出的。

只要看一看荃灣去葵芳/荔景 ﹐及荃灣去青衣的收費﹐你會明白市場競爭這個元素。

荔景去香港﹐亦要同荃灣線去中環收費睇齊﹐九龍及香港區的路段﹐自然要跟番市區線的收費標準去計算。

原則上﹐東涌線市區段其實係收平左﹐可以收貴些少的﹐正所謂用錢買時間。
但係東涌線其中一個重要功能係分流荃灣線過海﹐加上沒有獨立收費區﹐所以唔能夠收取另一個收費水平。

20160424 發表於 2016-9-2 12:21 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-9-2 11:51
東涌線的收費﹐地鐵已經加入市場競爭及自己網絡的乘客分流/收費階級去定出的。

只要看一看荃灣去葵芳/荔 ...

咁兩鐵合併後,港鐵都應該繼續用返呢套準則去重新厘定票價,田七果D咩$0.16/快1分鐘早就應該掉落垃圾桶,
當時針對西鐵度身訂造呢套畸形準則仲用到合併後既九龍南線根本唔公平

同埋好明顯而家西鐵係無參考過競爭呢樣野啦,
紅磡 260X $15.1 VS MTR $21.1
灣仔 960-969 $18.8-23.4 VS MTR $27
葵芳 大多唔講 <$11 VS MTR $17
...不能盡錄
kei_hk 發表於 2016-9-2 12:48 | 顯示全部樓層
20160424 發表於 2016-9-2 12:21
咁兩鐵合併後,港鐵都應該繼續用返呢套準則去重新厘定票價,田七果D咩$0.16/快1分鐘早就應該掉落垃圾桶, ...

市場競爭﹐好明顯係同行車時間及可靠穩定有關啦。

青衣/荃灣收得平﹐原因係巴士快過MTR﹐密過MTR囉﹐當年仲要10分鐘一班車﹐正常人都唔會用MTR出入(大塞車除外)。

直至而家東涌線密左﹐都唔係太多人用MTR出入青衣荃灣。
這是極少數MTR 唔夠其他交通工具爭客的例子。

你單獨計一兩程車﹐MTR係貴。
但係如果配合適當的月票﹐情況又未必一面倒MTR貴了。

現實﹐MTR絕大部份的車程﹐都唔需要透過票價去引更多人去使用﹐所以無必要去大幅調整車費。
如果大幅去調整車費﹐又是否暗示東鐵本地線要加車費?   又或者其他路線有得減車費﹐但東鐵本地線無得減或唔夠其他線減得多?
到時咪又係一堆政棍出來大把野講。

hadboy5 發表於 2016-9-2 14:40 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2016-9-1 23:53
...

我記得當年話過南昌打後劃一收16蚊,但兩鐵合併後就無左呢回事,仲有田七係傀儡主席,無實權㗎,純粹係政府搵人塞住當年九鐵管理層把口,等佢地無咁串