hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 貼紙背後
開啟左側

貼紙背後

KG1428 發表於 2016-9-9 21:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

如題

評分

參與人數 1aPower +200 收起 理由
hkitalk.media + 200 hkitalk.met facebook專頁推介

查看全部評分

自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
b123as 發表於 2016-9-12 13:22 | 顯示全部樓層
又有被撕的車……以為新站的燈不會著
貼紙不會透光嗎?

peterson 發表於 2016-9-12 14:47 | 顯示全部樓層
已經可以預期到,當沙中線通埋車時,
個閃燈圖何其壯觀....
支持巴士裝主動安全系統,長遠推駕駛自動化
asv2 發表於 2016-9-12 15:08 | 顯示全部樓層

b123as 發表於 2016-9-12 13:22
又有被撕的車……以為新站的燈不會著
貼紙不會透光嗎?

換好既新燈板新顯示當然會照著
提前換版再上貼紙,就係為左到通車時唔使逐部車攪電路
如果唔識著,提前做都無意思

48x 發表於 2016-9-12 16:01 | 顯示全部樓層
asv2 發表於 2016-9-12 15:08
如果唔識著,提前做 ...

唔係㗎,至少依家仲未有轉乘指示著燈
kei_hk 發表於 2016-9-12 16:12 | 顯示全部樓層
peterson 發表於 2016-9-12 14:47
已經可以預期到,當沙中線通埋車時,
個閃燈圖何其壯觀....

我唔覺得沙中線的新車站會有閃燈囉。

如果有心整﹐東鐵及西鐵線車站已經有閃燈啦。
斷唔會西鐵通馬鐵後﹐只有新增的車站有閃燈﹐原本的西鐵線車站無閃燈。

PS. 究竟海洋公園站會唔會有閃燈?   這真是一個迷。

peterson 發表於 2016-9-12 16:55 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2016-9-12 16:12
我唔覺得沙中線的新車站會有閃燈囉。

如果有心整﹐東鐵及西鐵線車站已經有閃燈啦。

我無預期過佢會閃.....
不過唔閃都會打晒交

沙紅線(東西線)都仲好啲,
但加埋東鐵過海段,尖東應該無位俾佢寫,
尖沙咀要拉返高去顯示東鐵過海段條線....

不過,沙中線開果陣時,睇怕都已經換走左閃燈圖
支持巴士裝主動安全系統,長遠推駕駛自動化
kei_hk 發表於 2016-9-12 17:13 | 顯示全部樓層
peterson 發表於 2016-9-12 16:55
我無預期過佢會閃.....
不過唔閃都會打晒交

我預期係紅磡站2線會上下倒轉﹐西鐵線會上何文田站(所以何文田同油麻地有一段很長的距離)﹐之後不再屈上鑽石山﹐再穿出去圖外面。

M車未必有這個機會換這塊面版﹐K車及C車都有可能﹐視乎幾時開始換LCD動態路線圖。

b123as 發表於 2016-9-12 18:19 | 顯示全部樓層
asv2 發表於 2016-9-12 15:08
如果唔識著,提前做 ...

之前網上有圖片展示港島線延至堅尼地城前也有列車貼紙被撕,當時三個未啟用的站站燈好似沒有著的。

相片沒有留底無對證
或者我記錯了

hklam 發表於 2016-9-12 20:05 | 顯示全部樓層

b123as 發表於 2016-9-12 18:19
之前網上有圖片展示港島線延至堅尼地城前也有列車貼紙被撕,當時三個未啟用的站站燈好似沒有著的。

相片 ...

有著有唔著

P.S. 圖唔記得出處 , 只知 facebook