hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 機場一號客運大樓北翼擴建模擬圖
開啟左側

機場一號客運大樓北翼擴建模擬圖

JX9097 發表於 2016-9-19 18:24 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2016-9-19 13:04
應該話三舊野都係哂氣 - 你仲講少左個 T2。
根本機管局就似起度搞商場多過搞機場。 ...

根本由起T2一刻開始"機場管理局"就已經變咗"商場管理局"
JC3987 發表於 2016-9-19 20:42 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-9-19 03:50
講真,我始終覺得機場個規劃真係做得好麻麻,仲要成日變黎變去。
當初如果起埋另一邊個 Y 甚至起埋個 X  ...
係囉,本來 X 形中場客運廊有成 40 個泊位,夠幾十年用。
[陰謀論]
我成日覺依家起個一字形客運廊,根本係為咗嘥咗原本用來起 X 形客運廊果個位去。
跟住就可以嗌唔夠位,要籌旗填海起三跑 & 客運廊。

[/陰謀論]
OTIS401 發表於 2016-9-19 23:18 | 顯示全部樓層
起番個一樣嘅天棚真係好難咩?
btw,係咪除左新的check-in counter外,仲會有一個全新的多層停車場?
DIH 發表於 2016-9-20 09:30 | 顯示全部樓層

JC3987 發表於 2016-9-19 20:42
係囉,本來 X 形中場客運廊有成 40 個泊位,夠幾十年用。
[陰謀論]
我成日覺依家起個一字形客運廊,根本係 ...

以前見有人講過話X形大樓飛機由一邊兜去另一邊好唔方便,
拆做兩座I形大樓,提供相同數目閘口之餘,可以提供更直接的滑行路線。

如果單計閘數,北衛星+中場已提供原本X型大樓閘數約70%(當然如果同後期的>-<形比則更少),然而規劃上極之難睇。

我就真係諗唔明貨機有冇需要佔用咁大塊地......
講capacity其實起埋第二座I形都不等於可以取代三跑及新大樓,
理性角度,機管局在推三跑之前應該起埋第二座I形先,
但佢而家係咪理性,或者係咪用緊我地的理性,就另當別論。
leochill 發表於 2016-9-20 10:05 | 顯示全部樓層
asv2 發表於 2016-9-19 11:10
中場得單向 APM 行李無帶到
北衛星仲衰連客都要靠巴士
搞到兩舊野起出黎得物無所用

其實我睇到機場有以下三個部份:
A. 出入境大堂
B. 登機閘口
C. 跑道

好多時外國嘅機場 (A) 同 (B) 都係同一個結構, 本來香港機場T1都係咁, 好一體化好連貫,
但唔知點解喺 (B) 無改變嘅情況下起左T2出來, 即係多左舊 (A)

到後來起三跑, 一方面好似要解決跑道 (C) 不足嘅問題 (呢方面都仲有爭議, 不贅),
另一方面又可以增加 (B), 本來 (B) 是否可以透過中場提供更多都有得商榷,
更大嘅問題係三跑嘅 (A) 又要同 (B) 分開, 運作上已經笨左一截,
仲要係用原有嘅T2 拆卸重建, 簡直係浪費之極!
DIH 發表於 2016-9-20 11:16 | 顯示全部樓層
leochill 發表於 2016-9-20 10:05
A. 出入境大堂
B. 登機閘口

...

到後來起三跑, 一方面好似要解決跑道 (C) 不足嘅問題 (呢方面都仲有爭議, 不贅),
另一方面又可以增加 (B), 本來 (B) 是否可以透過中場提供更多都有得商榷,
更大嘅問題係三跑嘅 (A) 又要同 (B) 分開, 運作上已經笨左一截,
仲要係用原有嘅T2 拆卸重建, 簡直係浪費之極!

最搞笑係三跑(B)乃禁區內的孤島,與(A)之間並無行人路或公共道路連接,
所有人/行李必須使用APM/行李輸送系統,係就係快,但假如這兩套系統出事,
要在禁區內將人/行李在(A)與(B)之間運送將會係物流大災難。

其實中場都有呢個問題,但有起事上來用停機坪車輛運送人或物無須跨過跑道,
可以在相對短距離及時間抵壘,三跑(B)車出去真係分分鐘成條彌敦道咁遠。

既然都係要填海,點解唔起到可以方便一般車輛直接駛到新大樓呢?
過百個閘口的乘客及其乘坐車輛全部要塞入暢航路、翔天路一帶,有入有出,
加埋博覽館同港珠澳口岸,隨時塞到變旺角。
即使T2現在使用量甚低及只限出境,機場南交匯處都已經成日塞車。
AVD1 發表於 2016-9-20 13:24 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2016-9-20 09:30
以前見有人講過話X形大樓飛機由一邊兜去另一邊好唔方便,
拆做兩座I形大樓,提供相同數目閘口之餘,可以提 ...

但係如果兩座 I 形大樓意味兩座樓唔可以共用設施 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AV115 發表於 2016-9-20 17:18 | 顯示全部樓層
asv2 發表於 2016-9-19 11:10
中場得單向 APM 行李無帶到
北衛星仲衰連客都要靠巴士
搞到兩舊野起出黎得物無所用

中場已經起緊一條新 APM 來往T1西大堂,雖然我完全唔明點解唔可以學其他機場將現有東行 APM 欄開一兩卡分開離境入境人流就算
dogdog002 發表於 2016-9-20 19:32 | 顯示全部樓層
danielkwong 發表於 2016-9-19 12:50
而根據OTC那邊的圖則,只擴建一個波浪屋頂,而不是早期的兩個:http://otcpd.com/Hong-Kong-Internation ...

而家成日慳得就慳

波浪型屋頂好睇唔好洗~ T1 成日咁暗~而家咪啱晒你地~

樓上仲話機管局係商場管理局

係識管理商場既話T2就唔會咁多年都十室九空啦

連對面岸既東薈城甚至領賤都不如

JC3987 發表於 2016-9-20 21:45 | 顯示全部樓層

leochill 發表於 2016-9-20 10:05
A. 出入境大堂
B. 登機閘口

其實起 (A) T2 同時,(B) 都有增長呀 (北衛星)
以目前 HKG T1 來講,由出境大堂去 40 號泊位打後反正都係坐 APM 快過行過去, 咁再新加泊位的話, (A) Landside 同 (B) Airside 喺同一座樓過還是分體式係咪咁大分別呢?

如果起個一體式航站,就只能夠起嚮禁區/ 非禁區交界上面… 香港唔計三跑新填海地的話,都無乜位起到,頂多夠位嚮飛行服務隊果邊起座蚊型 budget terminal。水準會比起依家 T2 差好多。

咁國外又點搵位起呢?我見普遍都係兩種佈局。
1. 非禁區放在場中心,外圍泊機,再外面係跑道。
即是四邊被禁區包圍。例如:新加坡樟宜、台灣桃園
地鐵站可以放嚮正中間,但是航站擴展空間受侷限。
2. 航站分佈在禁區外圍唔同位置。例如:澳洲悉尼、日本福岡、韓國仁川 (T2 建築中)
結果航站之間相隔幾公里遠,一係起兩個火車站,或者鐵路只到其中一邊,要駁車過第二邊。

我反為覺得香港咁 (A) Landside 同 (B) Airside 分開來起,靠 APM 連接,係優點多過缺點喎!
首先資源運用靈活好多,無論 T1 Landside 還是 T2 check-in 嘅航空公司可以同時運用 T1 Airside、北衛星、中場客運廊呢一大個 pool 嘅登機位。
二來 T1 T2 起埋一齊,聯外交通亦都可以集中埋一齊做,成本低效率高。