hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 機場一號客運大樓北翼擴建模擬圖
開啟左側

機場一號客運大樓北翼擴建模擬圖

JX9097 發表於 2016-9-21 01:19 | 顯示全部樓層

AV115 發表於 2016-9-20 17:18
中場已經起緊一條新 APM 來往T1西大堂,雖然我完全唔明點解唔可以學其他機場將現有東行 APM 欄開一兩卡分 ...

中場往返T1西大堂(W1)渡線唔係一早開咗喇咩?
落車位就係現時正線西大堂(W1)月台對面
OTIS401 發表於 2016-9-22 00:13 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2016-9-21 01:19
中場往返T1西大堂(W1)渡線唔係一早開咗喇咩?
落車位就係現時正線西大堂(W1)月台對面
...

在中場客運郎未正式啟用的時候
該側線已經投入服務,讓乘客到該大樓乘坐HX的航班

而不是像現時般,列車是直接由東大堂直接前往中場
JX9097 發表於 2016-9-22 02:34 | 顯示全部樓層
OTIS401 發表於 2016-9-22 00:13
在中場客運郎未正式啟用的時候
該側線已經投入服務,讓乘客到該大樓乘坐HX的航班

呢層我知...只係我唔明板友話中場起緊一條新APM去西大堂係點解啫
AV115 發表於 2016-9-22 10:02 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2016-9-22 02:34
呢層我知...只係我唔明板友話中場起緊一條新APM去西大堂係點解啫

可能我 out date,因為上次去仲見到佢封住寫住「試車中」
leochill 發表於 2016-9-23 10:08 | 顯示全部樓層
JC3987 發表於 2016-9-20 21:45
其實起 (A) T2 同時,(B) 都有增長呀 (北衛星)
以目前 HKG T1 來講,由出境大堂去 40 號泊位打後反正都係 ...

多謝你嘅分析!
睇返而家T1 北翼嘅計劃, 好明顯說明左現有嘅T2本身就無必要興建,
因為只要加建T1 就已經可以消化到T2嘅登機櫃位需求!
T2 作為商場呢點對公眾來講應該已有公論

至於日後擴建, 以三跑呢個方向, 誠如DIH 兄所言,
一樣可以將非禁區道路起到去T3 嘅門口,
一係喺現有北跑道地下起條隧道, 一係兜去跑道尾經過,
咁到時起碼出入香港嘅人唔使搭多程APM,
只有來往T1 同T3 嘅轉機客要搭APM,
A 線巴士同的士都可以拉晒入去,
至於因為機鐵入唔到T3,
而要屈晒所有T3 嘅人出去T2來保鐵的話, 我無野好講

JC3987 兄話地面運輸可以更集中, 但你睇而家的士站, 停車場, 巴士站都已經好爆,
再將T3 嘅新客引入呢度嘅話其實已經撐唔住了!
kawachan 發表於 2016-9-23 12:43 | 顯示全部樓層
leochill 發表於 2016-9-23 10:08
多謝你嘅分析!
睇返而家T1 北翼嘅計劃, 好明顯說明左現有嘅T2本身就無必要興建,
因為只要加 ...

T2係商場一早有公論,T1其實都係半個商場,機管局配合689政策,不斷積極係T1開山闢地去間鋪頭
nigelE21A 發表於 2016-9-23 18:49 | 顯示全部樓層

機場北商業區又會發展新商場

oman 發表於 2016-9-24 12:33 | 顯示全部樓層
nigelE21A 發表於 2016-9-23 18:49
機場北商業區又會發展新商場

本末倒置,機場島用地應該用黎做航空有關o既事
SHOPPING CENTER留返去東涌la.
YY487 發表於 2016-10-29 21:33 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
neosan 發表於 2016-10-30 00:06 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2016-10-29 21:33
https://hk.news.yahoo.com/%E6%A9%9F%E5%A0%B4%E7%84%A1%E4%BA%BA%E9%A7%95%E9%A7%9B%E5%88%97%E8%BB%8A%E ...

LHR T5 都有行人通道,但有無人行係一個問題。