hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [#48 紀念票詳情] 觀塘綫延綫進度紀者會撮要 ...
開啟左側

[#48 紀念票詳情] 觀塘綫延綫進度紀者會撮要

alexleechaksum 發表於 2016-9-23 11:42 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2016-9-22 15:50
繁忙時間﹐的確係 1班何文田﹐1班黃埔﹐不斷重覆。

好啦原來係咁如果我要去何文田嘅
又真係兩分鐘就有一班車可以上嘅 ...

Kaix 發表於 2016-9-23 12:13 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-9-23 10:11
鐵路比巴士貴﹐不是今天的問題﹐一直都存在﹐所以唔需要同巴士做比較。
鐵路在穩定的行車時間取勝。
106/115﹐這要睇乘客們自己用腳去選擇啦。

106照計應該不太受影響,不過106唔入黃埔,
黃埔花園居民依家冇選擇先要行出紅磡街市搭車,
將來樓下就有港鐵,唔排除有人費事行出去搭車,
直接搭港鐵去銅鑼灣至柴灣沿線,尤其雨天同大熱天

至於115客量流失應該會較多,
主要係中區或以西的乘客,
115西行金鐘直情冇站,
依個位乘客流失率應該接近
百分之一百

有人講油麻地站上唔到車,
油麻地開門方向同旺角相反,
右邊車門要迫多幾個人冇難度,
同埋油麻地轉車一定少人過其他轉車站N倍,
何文田南同紅磡區人口有限,上車唔係你諗到咁難

jpoon 發表於 2016-9-26 02:24 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-9-23 10:11
鐵路比巴士貴﹐不是今天的問題﹐一直都存在﹐所以唔需要同巴士做比較。
鐵路在穩定的行車時間取勝。

講乜鬼政府紅小政策,而家講緊孚紅生唔生存度,係睇班客會唔會走去搭鐵而唔搭小巴,關政府政策乜事呢?
至於鐵路比巴士貴,呢樣就已經可以令班議員要求政府保留巴士線啦
你睇2/6就算直接面對地鐵競爭都仲生存到就知
更何況部分巴士線唔係冇得打,例如8P就比地鐵快同方便,同埋仲去到海逸豪園,叫做掂到鶴園工廠區
http://jpoon9394.blogspot.com/
koneotis 發表於 2016-9-26 19:22 | 顯示全部樓層

Kaix 發表於 2016-9-23 12:13
106照計應該不太受影響,不過106唔入黃埔,
黃埔花園居民依家冇選擇先要行出紅磡街市搭車,
將來樓下就有 ...

115就真的危險而115P就安全d
不排除將來得115P可以留低
九巴53xxx 發表於 2016-9-26 19:39 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-9-26 22:45 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
dogdog002 發表於 2016-9-27 00:50 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-9-26 22:45
其實我諗緊北九紅會唔會玩完

上星期日坐過,比我想像要多人坐

其實呢條綫算唔算係外判左俾富裕

所以好似屯門東涌就算新渡輪做唔著

相當富裕既富裕小輪都可以做到咁多年
jpoon 發表於 2016-9-27 03:59 | 顯示全部樓層
九巴53xxx 發表於 2016-9-26 19:39
我收到制服了,公司安排我去何文田午更同黃埔早更,但因為要開站前番去報到,想問有無N線巴士或者小巴 ...

快:油塘搭通宵小巴出觀塘轉紅小到平治街,再步行到黃埔(近東隧可以搭N619到牛頭角道轉)
更快但行多D:油塘到觀塘轉62S﹐理工行過去(唔肯定司機畀唔畀曲街落車,畀就行少D)

冇咁快但行少D:油塘搭通宵小巴到旺角轉紅小,差館里OK門口落車

巴士:東隧口搭N619,過海後轉N122,紅隧口免費轉乘N121,搭一個站就係何文田站,之後再上天橋沿蕪湖街行過去,又或紅隧口行過去(感覺歐化行去近少少,同埋唔駛行大酒店果邊,一條直路感覺好好多),呢個方法應該好過N216再轉車

何文田站嘅話可以參考上面

http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2016-9-27 04:05 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-9-26 22:45
其實我諗緊北九紅會唔會玩完

上星期日坐過,比我想像要多人坐

佢班次太疏,加上行去碼頭都要一段距離,夾到時間就話,但地鐵通車後搭地鐵夾時間仲易
053h4 發表於 2016-9-27 07:31 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽