hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 尖山隧道通車8年僅4巴士線全日服務 車流量低獅隧... ...
開啟左側

[報刊新聞] 尖山隧道通車8年僅4巴士線全日服務 車流量低獅隧...

kay 發表於 2016-10-19 15:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://www.hk01.com/%E6%B8%AF%E8 ... 9%E5%88%86%E6%B5%81

其實文中有交代尖山隧道使用率不高原因
私家車,怕行錯路
西隧過海,收費昂貴
高鐵改道,因快得慢

運輸署:將來有22條巴士線經青沙(所有路線)

新創建:早上繁忙時間為最高峰及客量更集中,所以提供服務
其餘時間有其他選擇

九巴:都係講RPP計劃

總結:署方、巴士公司似乎都不太積極開發青沙網絡

但對於用咁多錢起尖山隧道,使用量不達標,是否浪費
本人不認同

道路網絡、公共運輸不會受單一因素影響

例如西隧,收返平D應該吸引到人向西走
巴士公司,汲取經驗,現有路線改道上青沙不是容易達成
四條全日線其實已經唔錯

反而青沙要再擴大網絡,應該有全日車出港島,北區或大埔,咁先會完善
好過依家280X/286X/287X來來去去都係沙田區,咁一定唔會多人轉車,沙田區亦有青沙線以外選擇..
世界很簡單 人類很複雜
GCx468 發表於 2016-10-19 15:47 | 顯示全部樓層
極力抗議呢篇報導誤導讀者: 1)88R全日行青沙  2)巴士公司唔整多D青沙過海線/班次因西隧貴而淆底,仲指要用專營權條件逼巴士公司wor!

喂,西隧係貴,但大佬你唔提供價錢牌數字舉證同紅/東隧相差幾遠!過到去又點? 隧道出口唔駛塞? 新東居民去灣仔/CWB/東區既demand同去中西區既 有幾多? 唔講價錢牌,西隧比東隧優勢有幾多!將來灣仔繞道呢個因素對現有路線咩影響?

大佬你咩都唔講,就賴晒巴士公司唔開線!簡直就係D無路線重組基本常識既小學雞,以為巴士公司咩權都有,單手可撥開所有阻力!
HU6455 發表於 2016-10-19 15:55 | 顯示全部樓層
對北區或大埔人來講, 要行青沙, 首要改善好沙田站果段大埔公路既問題再講
kitarolo 發表於 2016-10-19 17:04 | 顯示全部樓層

即使獅隧在過往的週末
日間封一線大修,都唔見得
多咗車轉投尖山隧道,除非真係
爛到要上班日都要停運數天。

由於巴士好難放棄原有
中途站,轉乘補償好多時又
出現等車兩次嘅問題,就算
尖山設計出嚟其中一個用途
係分流機場路線,但由於比城隧
多出數公里,結果亦得條A47X途經。

沙田站對出繁時擠塞問題,
而家下繁北行亦如此,最嚴重
可以在城隧管內停頓,沙田站
或新城市未來二三十年都未必
重建,italk A10板有人提出過建
草山隧道,但有時唔係地圖上劃條
線咁簡單解決。公道啲講,要行沙田
鄉事會路嘅城隧巴士線,同來往青沙嘅
車輛不斷穿插,亦是慢車主因,緩衝區太短了。

所以早前封咗蔚翠園個
出口好似改善了一段短時間,
隨車輛越來越多,現已打回原狀
嗱,唔好妄想T4路嘞。現階段就
幾乎無法再改青沙嘅沙田進出口,
我識人揸車由機場去大埔,係尖山
顯田出,上紅梅谷路>獅子山隧道
公路>沙瀝公路>大老山公路,再
返回吐露港公路,將啲車迫落大圍
咪又到大圍塞爆……

文中提到高鐵造成西九改路,
就算中環灣仔繞道落成都好,
樓上話齋,西隧同尖山會多咗車
用嗎?根本就個個都想入中環/灣仔。
053h4 發表於 2016-10-19 17:33 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
barking 發表於 2016-10-19 23:06 | 顯示全部樓層

尖山敗作原故:

1:隧道駁樽頸位(沙市)。
2:不能直落甘泉街。
3:大部份車流去自北區(如果粉嶺公路撞車封閉,沙市便十分暢順)。

解決方法:
1:延長顯田IC高架路,跨越車公廟迴旋處,接大涌橋高架路(加設隔音屏),直抵石門附近的大老山公路(此方案亦可便利馬鞍山。相比T4更核突,但更有效率)。
2:加設支路落甘泉街。

toyl 發表於 2016-10-19 23:16 | 顯示全部樓層

barking 發表於 2016-10-19 23:06
尖山敗作原故:

甘泉街自身都有問題,出荔枝角道個匯合位太多車。黃昏出蝴蝶谷道果個位,永康街瓊林街D車被單程路所限,全部都湧晒去甘泉街出,結果同好多工廠區內街一樣都係塞死
由永康街9號起基本上無10分鐘都埋唔到個燈位度。

ky927 發表於 2016-10-19 23:48 | 顯示全部樓層
唔講真係唔知通左8年
kitarolo 發表於 2016-10-20 00:30 | 顯示全部樓層
barking 發表於 2016-10-19 23:06
2:不能直落甘泉街。
3:大部份車流去自北區(如果
粉嶺公路撞車封閉,沙市便十分暢順)。

無錯,截圖正正係10月19日
早上的情況,正常上班日七點正
沙田站對出已經開始慢車……

另外落甘泉街嘅問題
現場睇個高度相差唔細
亦唔似現時入沙田嘅巴士線
咁可以「被饒宗頤」而兜返
入去,南行好難整個螺旋位出嚟
(近日搭車經過,仲好似有類似大廈
嘅物體興建中,所以應該無法建支路)

如果真的要去長沙灣,
只好折衷地經葵涌交匯處,
咁仲可以做埋美孚站,另一方面
建支路往來呈祥道難度較低,亦
較有分流獅隧車流的價值。

青沙近沙田站的入口亦應
遷到與另一側對稱,加大緩衝區
去解決城隧/青沙車流穿插嘅問題

(即去到T4預留位先入去,
反正都肯定無法建成,唔好浪費
寬敞嘅一段,但需拆除數幢工廈,
而且也無助下繁北行慢車之問題)

AVW28 發表於 2016-10-20 09:32 | 顯示全部樓層

唔知大家有冇留意到過去幾年既RDP/RPP,就算有路線改行青沙,唔少都係「開天殺價」?

例子:
2013年,86B--->286X比原價貴$0.3
2014年,87A--->287X比原價貴$0.3(拉上水泉澳曾建議再收多$1)
2014年,建議開辦286C,第一版去奧運站收$10.5、第二個版本去欽州街收$9.9
2016年,建議由72抽車做272E,收$13.2

報章就係忽略左呢個重要的論點,借改線加價難為區議員和市民接受。

當然,都有d收返原價,如982X和985。
LL3850