hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 家維邨商場增設港鐵特惠站
開啟左側

家維邨商場增設港鐵特惠站

AV385 發表於 2016-10-24 11:25 | 顯示全部樓層

wingfai19942008 發表於 2016-10-21 09:55
無何文田邨同愛民邨份真係好心涼班仆街邨民有新鐵路仲要嫌三嫌四

何文田邨我唔講,因為我唔係邨民,但我以前住愛民邨5年
我行落油麻地站或者旺角站都係3個字多D,仲要係平路甚至係落斜
但行去何文田站呢?!?!
仲要何文田站上車去任何非觀塘線都比油麻地或者旺角站轉多次車
仲未計而家延線通車話要削減既巴士服務
馬時亨講得大聲,比多個選擇居民,如果真係咁,點解巴士服務要削減?
咁叫比多個選擇人咩?咁叫做監房水飯,一係就食,唔食就食自己
你咁心涼,你話我知對我呢D咁既仆街邨民有咩好處
當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
鴨咀帽 發表於 2016-10-24 11:29 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2016-10-24 11:25
何文田邨我唔講,因為我唔係邨民,但我以前住愛民邨5年
我行落油麻地站或者旺角站都係3個字多D,仲要係平路甚 ...

邨民就算係無港鐵年代, 已經用腳投票
個個都搭晒小巴, 特別係旺角紅van
九巴見咁好機會, 仲唔減車
dogdog002 發表於 2016-10-24 11:45 | 顯示全部樓層
timewater 發表於 2016-10-21 22:46
如果有埋紅磡站就更好!

紅磡站係九鐵站,
收費系統唔同地鐵站
有時已經平左但都會貴左

所以最好格下價先搭

dogdog002 發表於 2016-10-24 11:58 | 顯示全部樓層

差唔多嫁啦,

過左火車橋都算係旺角啦,

最重要係去何文田落旺角係落山

所以可以行得更加快同埋輕鬆

最重要係唔洗俾錢
Screen Shot 2016-10-24 at 11.55.10 AM.png
herman15hk 發表於 2016-10-24 13:58 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2016-10-24 12:58
差唔多嫁啦,

過左火車橋都算係旺角啦,

以我以前返OU嘅經驗,行落火車橋其實遠過行去地鐵站入口少少,不過計埋站入口同大堂個距離真係會遠過行到出旺角,差在地鐵係有蓋通道唔會好天曬落雨淋
少甜啊唔該
dogdog002 發表於 2016-10-24 14:07 | 顯示全部樓層
herman15hk 發表於 2016-10-24 13:58
以我以前返OU嘅經驗,行落火車橋其實遠過行去地鐵站入口少少,不過計埋站入口同大堂個距離真係會遠過行到 ...

你似乎好耐未番去OU
唔通你以為係愉景新城果類全天候通道?

所謂有蓋通道其實係一條好窄既天橋/人地豪宅既後行仔

加上有大量「天然光」,「開陽式設計」,再加暗斜,所以個個都話行完身水身汗

不妨參考第二幅圖
http://hd.stheadline.com/news/daily/hk/405810/

九巴53xxx 發表於 2016-10-24 16:44 | 顯示全部樓層

Kaix 發表於 2016-10-24 23:30 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2016-10-24 11:25
馬時亨講得大聲,比多個選擇居民,如果真係咁,點解巴士服務要削減?

請問何文田巴士服務幾時話過一定會削減??
巴士服務調整最終都係視乎客量變化

LN9267 發表於 2016-10-24 23:52 | 顯示全部樓層
Kaix 發表於 2016-10-24 23:30
請問何文田巴士服務幾時話過一定會削減??
巴士服務調整最終都係視乎客量變化

以往多次鐵路通車後的重組計劃,也不能全部把運輸署當初構思計劃全部實施。

例如之前西港島線,原本計劃取消4號,但西港島線通車後4號客量反而多了人去HKU轉MTR,可以留下。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
siupy 發表於 2016-10-25 18:08 | 顯示全部樓層

dogdog002 發表於 2016-10-24 14:07
你似乎好耐未番去OU
唔通你以為係愉景新城果類全天候通道?

如果響A2/A3出口再整隧道
去到常樂街/孝民街先出地面
最好整埋自動行人道
咁就好好多