hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組 18X 930A,開辦荃灣<->東區新線 ...
開啟左側

建議重組 18X 930A,開辦荃灣<->東區新線

樓主| S3BL100 發表於 2016-10-23 23:36 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-10-23 17:29
如果18P東行行維園
2號行永興街入返電車路,中環返北角照計就收貨

18P 問題好尷尬…

東行客量太垃圾,如果西行都係一樣咁差,大可以直接執笠,同 18X 一齊一次過換晒 930C 88X 返來,
問題係西行仲有大把客,尤其是北角去灣北中環

所以只能提昇客量。要增加客源,一係就東行入返中環(好似上面建議),一係就東行停埋皇室堡出面,
後者做的誘因,係要 5X 執笠

如果 2 改快同時又可以加到 $5.2,新巴角度就無左價錢問題,但西行就要掟上清風街天橋,先值呢個價

當然客量唔會有問題,但到時 5X 會變左銅鑼灣道唯一出中環巴士線,所以都係無得執笠

不過我自己就認為,如果開 930C,至少西營盤/石塘咀無理由再留廢線

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2016-10-23 23:38 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-10-23 10:46
我突然有個諗法如果葵興、葵芳又係有需求去港島東,真係可以拉埋美孚去做,
如果以 936 方式開支線,取道 ...

中環灣仔繞道通車前,如果停埋美孚先走,行西隧就好似無咩優勢
fb.com/scientisthk2usa/
Ravenclaw 發表於 2016-10-24 00:36 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-10-22 23:23
我覺得唔一定要等繞道通車都可以做,當然現階段中環灣仔唔好擺站,第時通車就即刻改行

至於點解荃灣路直 ...

其實巴士最有得做果個位叫沙咀道,第二個位荃富街...
呢2個位要行去搭鐵都好麻煩既,而呢2個位系比較旺...

楊屋道反而其實比較靜,所以如果想吸多d客既話,不防行沙咀道...

荃富街就唔好啦,已經夠塞,無謂衝入去...

黃昏時段,如果班次冇核爆既話,沙咀道930可以累積到有雙位數客量過海,其次系葵廣,而坐山就基本上白行(黃昏出港島而已)...
AVD1 發表於 2016-10-24 10:01 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-10-23 23:38
中環灣仔繞道通車前,如果停埋美孚先走,行西隧就好似無咩優勢

但係如果巴士有本事起美孚停完之後,下一個站就已經係北角個邊都唔會話冇咩吸引力,
最少有一大堆而家起新界冇車出港島東 o既地區可以考慮下用呢個新方法,
甚至荔枝角個邊都可以考慮下去美孚轉車直出港島東。

最大原因係而家美孚轉港鐵又冇位坐,加上 102 車程又唔係快過人 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
paul2357paul 發表於 2016-10-26 08:24 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-10-22 22:50
......至於 18X 問題,其實變成 930C,東區同西營盤/石塘咀都會開綠燈,真係得堅尼地城有機會嘈,
但問題佢地近地鐵,係最無資格嘈的一班......

想覆蓋埋堅城唔係唔得既,
可以例如直衝去卑路乍灣巴總停站跟住直行干諾道西下路整多個站。
brianso198 發表於 2016-10-26 19:50 | 顯示全部樓層
其實反而要諗一樣野,
朝早18X返西區唔係去到無客原因有二,
1. 722朝早有時未埋鰂魚涌街已經飛站(當然間公司亂派車導致居多,但都試過派大車都係飛站)
2. 北角有堆客專登等佢出中環(特別自從18/18P個名畀呢間公司做到臭哂開始越來越多)

不過18X除左朝早之外無得救...
castanopsis 發表於 2016-11-1 10:34 | 顯示全部樓層

同意88X應該玩兩邊對開,西區去柴小既通勤客未必少得過柴小去西區

23X個概念幾得意,類似既走線我之前都曾經組織過一排
個人覺得東區去半山,要試水溫可以先搵柴小試,事關柴小大部分地區都半獨市,比較容易養客
柴小養到客,再將個概念搬落筲箕灣太古鰂魚涌北角都未遲

另外,唔知係唔係劃漏,我覺得23X可以停埋堅麗閣,朝早兩間學校學生唔少(你應該好清楚)

至於18/18P/18X重組
我同意留18P意義已經不大,反而18做到西營盤鐵路真空位,又食正中環,更值得做全日
18P只係留早繁東行,18重新全日我係支持
反而想知你條重新全日既18係打算擺堅尼地城定屈地街?

然後18X,一直係本版既過街老鼠
但感覺上佢已經見咗底,條線前景其實至少會好過條18P
真係可以掟上中環灣仔繞道然後隔硬谷密佢試下做唔做得返起(反正新巴見到收$8,叫極都唔肯放手)

最後930C,我覺得如非必要都唔應該同18X綁埋一起搞
一來東區飛完公路又要再停西區感覺好差
二來東區服務範圍會俾18X set死,實行起來唔理想

至今我仍然屬意我之前個方案,亦即——

930C:柴小開,跟682到鰂魚涌上橋,飛中環灣仔繞道入西隧,荃葵走線跟290/A
930B:北角開跟112港島走線group埋砲台山天后銅鑼灣一齊做,荃葵走線跟290/A

如此,大半個港島北岸都會有線去荃灣
當然,你可能會話咁做好進取
但實際上亦荃葵既人口同發展規模,我覺得咁拆唔係唔可行

最後,荃葵走線跟290/A既原因有幾個——
1. 行車時間唔會慢過你個方案好多,最多都係慢5-8分鐘,但服務範圍同人口大一倍有多
2. 西站一帶可以選擇西鐵轉112/102/118,開條新線隨時只係袋多$6-$7,反而荃灣線沿線全部都係$0>$16-$19(視乎新線定價,$19其實略貴)
3. 政治上,荃灣線沿線上車既乘客會搭曬大半條荃灣線(or 東涌線)+大半條港島線,非常浪費港鐵空間,隨著觀延/南港島線開通,分流荃灣線同金鐘中環轉車人流係當務之急,爭取新長途巴士線牙力會比較大
AVD1 發表於 2016-11-1 11:58 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-11-1 10:34
同意88X應該玩兩邊對開,西區去柴小既通勤客未必少得過柴小去西區

23X個概念幾得意,類似既走線我之前都曾 ...

講到跟 290/290A 個行車定線,個問題本身就會對於荃灣區客冇咁吸引之餘,仲有一點就係做唔到而家荃灣楊屋道個邊 o既新樓客仔。

講到底,我就認為,
假如城巴將來係有心做長途線,
930 系分拆係正常,第一步我認為就應該荃灣同葵涌分開做。

而家 930 起荃灣吸引力有限就係因為兜路,起荃灣上車十五分鐘都仲起葵芳未上公路 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
castanopsis 發表於 2016-11-1 12:19 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-11-1 11:58
講到跟 290/290A 個行車定線,個問題本身就會對於荃灣區客冇咁吸引之餘,仲有一點就係做唔到而家荃灣楊屋 ...

930還930,930C還930C,兩個情況好唔同,唔能夠一概而論

930本身客源係荃灣去中上環灣仔既通勤客
走線當然以荃灣住宅區為重心
我本人係非常贊成930拆線達致 荃灣/大窩口葵興芳分家
而搵930/930A/930X其中一兩條去兼顧楊屋道新樓我覺得非常合理

但930C唔同,930C除咗要做荃灣去東區既通勤客,仲要做東區去荃灣既通勤客
咁既情況下,大連排/葵興芳/眾安街等通勤大位就一定要經,否則朝早入荃灣/下繁往港島東個客量會差
加上本身港島東個客源基礎無中上環咁大,一區一線會好過一邨一線
而290/A式走線亦已經相對930靚仔,應該唔會點影響吸引力
RobynnNKendyFan 發表於 2016-11-2 09:43 | 顯示全部樓層

我會諗 930A 早繁可唔可以改入中碼同改行港灣道呢
反青沙撐獅隧