hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組 18X 930A,開辦荃灣<->東區新線 ...
開啟左側

建議重組 18X 930A,開辦荃灣<->東區新線

S3BL100 發表於 2016-10-22 13:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

繼上次建議重組 970 及 971,開辦荃灣往返香港仔新線後,
今次再收拾廢線,開辦荃灣往東區新線,改善兩地連接。

詳情如下:

930A 改為只提供單向從荃灣西站開出的班次,並延長至銅鑼灣禮頓道,入境處後加停百德新街及波斯富街,班次不變;
下午往荃灣班次全數取消

開辦 930C 荃灣愉景新城 <-> 筲箕灣
經楊屋道、荃灣路、西隧、西營盤、北角、鰂魚涌,
中環及灣仔區內不設站,日後改經中環灣仔繞道。
荃灣開 0640-1940,全日每 20 分一班;
筲箕灣開 0640-1940,全日每 20 分一班。
全程收費 $19,西營盤往荃灣 $16,西營盤往返筲箕灣(雙向分段)$8,
西隧口往荃灣 $8.4,楊屋道往愉景新城 $5.7,琴行街往筲箕灣 $4.1

配合 930C 開辦,18X 予以取消,上午繁忙時間及日間非繁忙時間需增派 2 輛巴士

===

另建議作出以下相關重組,抽調資源,及補償部份受 18X 取消影響的地區:

18P 改為只於平日 0600-0940 從卑路乍灣單向開往北角,減至每 20 分鐘一班,釋放資源

18 恢復全日行駛,西行跟現時 18P,東行頭車開 1000,加經德輔道中、畢打街,
1700-1800 增至 12 分鐘一班,1800-2000 增至 15 分鐘一班,西行 1500-1600 減至每 12 分一班;
另早上繁忙時間往上環之班次,改編為 18S

新增 23X 筲箕灣 <-> 蒲飛路
經太古城、鰂魚涌、北角、東區走廊,東行停政府總部、演藝學院及入境事務大樓,西行不停灣仔金鐘;
筲箕灣開 0700 0720 1750 1810,蒲飛路開 0740 0800 1510 1530,全數班次由 23 抽調,全程收費 $9

88X 改為上下午繁忙時間雙向服務,兩邊總站對開 0735 0800 1745 1805

微調 5B 10 非繁忙時間班次,及 8P 上繁東行、下繁西行班次,釋放資源;
另削減 780 往中環方向 1740-1920 之班次至每 20 分鐘一班

(全文完)

相關帖子

fb.com/scientisthk2usa/
kay 發表於 2016-10-22 15:08 | 顯示全部樓層
其實林士街天橋拆既話
18P已經可以自動波東行落中環
到時或者取消條5X更實際

不過堅尼地城無左條18X,佢地肯唔肯放手都係問題

18X雖然客量唔多,但行過咁多持份者都會死保,先係最大問題

如果西區角度,18X全日直達柴灣無咁大需求
中途加經太古城筲箕灣又會拖慢車程

所以無得救,除非運吉強制取消呢條線
世界很簡單 人類很複雜
kmb71k 發表於 2016-10-22 22:30 | 顯示全部樓層
唔太建議5B 10非繁減班, 本身都略疏, 客量都唔少
另外都唔太建議780下繁中環方向減班, 唔理客量多少, 廿分鐘一班實在好難睇好趕客

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| S3BL100 發表於 2016-10-22 22:50 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-10-22 15:08
其實林士街天橋拆既話
18P已經可以自動波東行落中環
到時或者取消條5X更實際

弊在 18P 唔經銅鑼灣,而且就算之後拆林士街天橋,跟 5X 落橋,都係做唔到德輔道中上客位

至於 18X 問題,其實變成 930C,東區同西營盤/石塘咀都會開綠燈,真係得堅尼地城有機會嘈,
但問題佢地近地鐵,係最無資格嘈的一班

而我亦因此將 88X 變成兩味雙向,堅尼地城有車去柴灣返工仲實際過去鰂魚涌,尤其是柴灣東工業區唔近地鐵站,
不過暫時又唔認為呢條線值得全日,而且唔知可以邊度抽資源

如果再夾硬少少,夾埋之前另一個建議的 972,佢地仲會有條荃葵/長沙灣線

根本問題係堅尼地城無太多有潛力巴士線可以交換,除左 101X 同 972 外,已經無其他巴士線值得開,
畢竟太近地鐵站,呢個問題我覺得無得搞

Ravenclaw 發表於 2016-10-22 23:11 | 顯示全部樓層
我buy 930C...

但前題係中繞通先做...

我唔知系咪唔夠車定咩...

新界走線系應該跟48X+290咁行,同埋其中一個方向最好入葵廣上客...

除非你淋住做西隧轉乘...
 樓主| S3BL100 發表於 2016-10-22 23:23 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-10-22 23:11
我buy 930C...

但前題係中繞通先做...

我覺得唔一定要等繞道通車都可以做,當然現階段中環灣仔唔好擺站,第時通車就即刻改行

至於點解荃灣路直入而唔停埋葵芳葵興,一來因為有條現成的 930A 回程咁行,二來想用最少資源做呢條線

930C 的可愛之處,係 18X 的行車時間,再加 20 分鐘,已經可以直行西九龍公路、荃灣路入到愉景新城,
亦因此呢條線回本門檻好低(計埋隧道費都係),值得一試,就算只做荃灣巿中心同柴灣角,都未必會唔夠客

情況同之前一次建議用 972 去收拾 971 兼重組埋 970,做埋長沙灣特快,甚至順手幫 904 斬短,又有唔同。

kay 發表於 2016-10-23 08:16 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-10-22 22:50
弊在 18P 唔經銅鑼灣,而且就算之後拆林士街天橋,跟 5X 落橋,都係做唔到德輔道中上客位

至於 18X 問題 ...

同埋新18P東行行返18既路
西區都唔會有人上車,因為車費貴過流水

如果係想做返18東行功能,西區係無需要去

不過係西區人自己找苦
唔想18P行維園入,但依家18P東行大部份時間客量唔得

你睇下上次18X,新創建寧願得罪北角至筲箕灣
都唔得罪西區,930C堅尼地城無份,可能無問題,可能好有問題

當然,補返個bbi比930C應該可以增加通過機會
世界很簡單 人類很複雜
AVD1 發表於 2016-10-23 10:46 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-10-22 23:23
我覺得唔一定要等繞道通車都可以做,當然現階段中環灣仔唔好擺站,第時通車就即刻改行

至於點解荃灣路直 ...

我突然有個諗法如果葵興、葵芳又係有需求去港島東,真係可以拉埋美孚去做,
如果以 936 方式開支線,取道青山公路往來東北葵,起甘泉街(港島方向)及饒宗頤文化館去搶下 102 客。

反之如果係以 935 方式開分支的話,直情停一停美孚先再學 936 方式出港島*,食下堆轉車客往返港島東。
唔知咁又有冇機會做得起。

* 我知道 936 北行方向先會停饒宗頤文化館,我意思係指學 936 北行個條定線出港島。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| S3BL100 發表於 2016-10-23 13:09 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-10-23 08:16
同埋新18P東行行返18既路
西區都唔會有人上車,因為車費貴過流水

不過如果東行跟 18 而西行跟 18P 的話,都係要入埋西區

至於 18P 東行維園入電車路?似乎要望下個別北角人的嘴臉啵…

而上次可以明搵東區笨,唔代表今次都可以。
畢竟近幾次重組,東區個別小區(尤其鰂魚涌)都係輸家,好難期望佢地會肯交線而唔做等價交換,未必可以再硬推

反而堅尼地城仲可以用「新鐵路通車」「巴士客量下跌」為由重組

kay 發表於 2016-10-23 17:29 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-10-23 13:09
不過如果東行跟 18 而西行跟 18P 的話,都係要入埋西區

至於 18P 東行維園入電車路?似乎要望下個別北角 ...

如果18P東行行維園
2號行永興街入返電車路,中環返北角照計就收貨

問題係西環就堅持18P要永興街/歌頓道入

但上次新巴重組
明明2號無擱置改道,但最後都無改線

原因係唔想東區有4.1中環半特快線返去,722仲尷尬

而2號本身車程太長,理應西行行清風街天橋
都係太平唔肯改快,但朝早未到大坑已經爆晒
大坑上唔到2唯有上5X,但好明顯浪費2號乘客時間
世界很簡單 人類很複雜