hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 討論城巴九十年代買車取向
開啟左側

[問題] 討論城巴九十年代買車取向

city_alexander 發表於 2016-11-2 18:59 | 顯示全部樓層

低地台AD 發表於 2016-11-2 21:38 | 顯示全部樓層
city_alexander 發表於 2016-11-2 18:59
Trident同Volvo olympian邊個性能穩定D?

問其他公司借車?人地都係俾Trident同Volvo olympian俾你

其實仲有龍的,至少九巴個批龍健康過城記依加批豪先
3ASV3-JE1672 發表於 2016-11-2 23:22 | 顯示全部樓層
低地台AD 發表於 2016-11-2 21:38
其實仲有龍的,至少九巴個批龍健康過城記依加批豪先

龍?睇見個地台已經唔開胃
歐二偈個堆更加不堪入目
低地台AD 發表於 2016-11-2 23:26 | 顯示全部樓層

3ASV3-JE1672 發表於 2016-11-2 23:22
龍?睇見個地台已經唔開胃
歐二偈個堆更加不堪入目

借車用幾年啫,家下用18年咩,至少車況好過城記個一堆豪,至於地台?
唔巧意思,都係差不多,現在堆豪咁既樣更加唔開胃...
3ASV3-JE1672 發表於 2016-11-2 23:49 | 顯示全部樓層
低地台AD 發表於 2016-11-2 23:26
借車用幾年啫,家下用18年咩,至少車況好過城記個一堆豪,至於地台?
唔巧意思,都係差不多,現在堆豪咁既 ...

車況?
至少堆豪叫做有個新淨啲嘅樣睇下
行車表現係咪拎左歐一龍比?堆傳奇其實都死左一排...
龍條陣中段高左成級鬼係差唔多?
其實既然都差唔多咁就唔駛借啦

反而借啲咁嘅車返黎更加唔開胃

低地台AD 發表於 2016-11-2 23:56 | 顯示全部樓層
3ASV3-JE1672 發表於 2016-11-2 23:49
車況?
至少堆豪叫做有個新淨啲嘅樣睇下
行車表現係咪拎左歐一龍比?堆傳奇其實都死左一排...

其實新唔新淨都係睇會否上番油不過家下堆豪好似又軚重,上斜唔識行,至少九記堆龍定時定侯會換引擎,保養做得很好...
當然啦我覺得退左殘個啲再借車仲好。。。

唔好拎歐一龍比堆家下殘豪啦...兩個世界的事

3ASV3-JE1672 發表於 2016-11-3 02:50 | 顯示全部樓層

低地台AD 發表於 2016-11-2 23:56
其實新唔新淨都係睇會否上番油不過家下堆豪好似又軚重,上斜唔識行,至少九記堆龍定時定侯會換引擎,保養 ...

君不見依家堆續命豪又換旁板又翻哂油咩
「又軚重,上斜唔識行」咁似形容緊對面海堆大白龍嘅?所以借唔借龍都係差不多?

唔係拎歐一龍黎比咁係點得出歐二龍車況好過城記堆續命豪?
HW8373 發表於 2016-11-3 11:20 | 顯示全部樓層
tomchen 發表於 2016-11-1 12:23
樓主係咪係 fb 中巴館有貼相同問題?
無理解錯既話,阿爺都親自答左好多問題,巨龍把聲響爬坡能力不一 ...

阿爺似乎提及最主要考慮係巨龍無中軸轉向
轉窄彎時車轆損耗問題

事實上 40/40M 途經既窄彎似乎比起 N26 個堆線更窄更要扭盡軑黎轉
唔排除阿爺當年親自去前線理解過 Olym vs 巨龍損耗問題
甚至落場渣過之後先做決定

其次有機會係載客量問題
阿爺而家提起都仍然在意 11 米車比 12 米損失既載客量

若用城巴自己既 12 米 Olym vs 龍黎比較
巨龍載客量係少左一截仔
中巴/九巴 2+2 個堆 DA/AD vs VA/AV 分別就更大
似乎更無誘因去買

尾期買多廿部 8xx 時南區要多十部短車
7xx 車轆損耗方面/載客量對比起 2xx 應該唔會差得太遠
既然都要搵其他品牌出多 30 部車
咁梗係搵 Dennis 一次過做晒最抵
反正當時 Dennis 當時都出緊軸距相近既 ADS
而 Volvo 都無再出短豪一段時間

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
tobyhokh + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

1344 HV4841 9037 HW8373 32103 MIG4760
HW8373 發表於 2016-11-3 12:21 | 顯示全部樓層
tridents 發表於 2016-11-1 14:42
前文已有講批 4 頭係諗住代坡柴, 點知有 14 線, 半山及 182 要車, 無車唯有局用坡柴.

95 年 9 月 1 日字軌 ...

4xx 9xx TD 似係原裝 Voith 波箱直接套用左兩軸熱狗個 setting 落去行
英國同期批 Voith Olym 都係咁上下調較兼且細尾牙
4xx 9xx 三軸淨重十幾噸學埋人地兩軸熱狗個起步調較上斜蟻躝都係意料中事
之前都有人提及九巴個堆 TD 都係集體換過晒個波箱調較之後先正常返晒

ZF 波箱更加係用左廿年去到 Ecolife 先有改善
近排成日出入跑馬地上同埋利東
見盡 6xx/90xx vs 81/82/83xx 行 1:6-1:8 大斜路
6xx/90xx 唔鎖 1 掣或者 81/82/83xx  2 波油壓直結來回跳咁行都係得 10 公里鬆 d 上山
行車快慢取決於波箱當刻夾唔夾得到條路多過實際機件性能

重有更重要巴士公司對批車既態度問題
正因為 E 廠要上柴斜既集中晒用 8xx
淨返批豪行埋晒堆市區流水線都無需性能就自然由得佢地慢落去
(正如都有唔少人話九巴 L 廠批車往往較殘較慢)
睇下晚年有期 8xx 落晒山行 10 之類大流水都笠到唔知點咁
反而以前無咁靚個堆 8xx 留係柴斜終老反而表現更似樣

記得新城合拼前 S 黃柱 9xx 大num 保養好都重好去得
唔知係咪當年營運有錢賺執好批車搶客搵錢
返學時間睇著 99 同 85 TD 9xx 出入站簡直唔信係同一批車黎
搞搞下保養愈搞愈差
結果點執靚幾部車日日拎去 973、N72、N90、通宵 5B 話咁快又玩返殘晒

就算 529 都係
以前新城鬥惡 27/529 返放學時間出車海 103x 架架返放學上落山都爆飛
後尾兩巴合拼鬥減車加埋炮台山自動電梯啟用後 529 更加少客
22 架 90xx 有十幾架都係用黎行 77/619/690 得兩三架無咁慢俾 529/102/N102
之後 606 換大車過左幾架 2xx 俾 529 都係慢到無謂提
而家批車轉去南區多左機會行山
反而冷氣涼同好力過以前 529 收尾幾年個陣一大截

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
tobyhokh + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

1344 HV4841 9037 HW8373 32103 MIG4760
stevechau 發表於 2016-11-3 17:19 | 顯示全部樓層

TankKingEH9697 發表於 2016-11-2 18:09
最靚係91xx 落地o個期 上港大/ 墳場斜 部紅柱3波豪@ 37A lock 2波上 拍得住E400

老實講...E50D爬得我就一D都唔意外...
不過坐完新記批45XX頂閘上港大/ 墳場斜都可以加住新咁上...
堆幾爬得下既舊躉都食塵...果下更加喜出望外...
要知道VOLVO係香港從不以爬斜見長呢~