hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新創建紅隧線新策略?
開啟左側

新創建紅隧線新策略?

jpoon 發表於 2016-11-3 17:30 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-11-3 15:17
咁又唔係冇既
元朗返洪水橋都有一堆客

係有,但唔係太多(同洪福邨入伙前比)
http://jpoon9394.blogspot.com/
stevechau 發表於 2016-11-3 17:57 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-11-2 12:43
問題係有一堆人唔介意照坐
我都試過都覺得好惡頂
但又唔可以排除一大班人寧願坐巴士都唔願企地鐵

我會咁樣講...如果只係將102P全日化變102, 無其他線轉既PLAN....
的確係會將118事件重覆一次~
雖然我係相信102P全日化, 單係而家班客應該都足夠102係唔使減車的~
但另一方面, 112將會更超負荷...
stevechau 發表於 2016-11-3 18:00 | 顯示全部樓層
Gary_B 發表於 2016-11-2 03:15
下繁 102P 美孚方向
通常情況
第一班要企

正確...試過好多次下繁上車, 102多數情況下都會慢過112入紅隧...
除非102能夠飛起景隆街...不過有人提過咁做係唔可能~
ahken 發表於 2016-11-3 19:25 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-11-2 18:04
其實好多地方都可以係全日客倉
要糾正少少觀念

其實好多時巴士公司就係某程度上有D短視 (先唔講邊間), 只係永遠恆久地覺得柴小同埋灣仔區先有得做, 中間果D呢? 一係慢慢碌, 一係唔想慢就落地底, 話知你

本人而家返工返西九絕對唔敢坐102/112, 點解? 北角上車冇半個鐘都入唔到紅隧點解唔把心一橫買都會票? 北角以東(除柴小)時間就更差, 更需要都會票

造成嚴重惡性循環, 北角地龍冇三架車都上唔到, 炮台山稍為好D, 因為商業區人流唔細, 不過都要預兩架車或以上先上到.......無他, 個個都買都會票果陣咪出現呢D情況囉......

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2016-11-3 19:33 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2016-11-3 04:23
觀塘線延線通車後106客量如何?我所見下繁106紅磡幾個站都係少咗客搭,條106P下繁又鬼死咁早開,到紅磡六 ...

其實我反而會建議106P(不論南行定北行)都應該全日化 (比例可能兩班正線106+一班106P), 106順便可以咁做 (南行計): 兜完銅鑼灣後上東廊然後QB落, 跟住筲箕灣做總站, 北角同柴小就用架疏D既106P做(唔知柴小賣唔賣帳)

cx734 發表於 2016-11-3 19:51 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-11-3 19:33
其實我反而會建議106P(不論南行定北行)都應該全日化 (比例可能兩班正線106+一班106P), 106順便可以咁做 ( ...

應該要私牌載返客, 整條X106,用車係原本行東隧私走的106,

小西灣開, 上客到慈幼上東廊後, 直去黃大仙總站,
d客黃大仙可以上返106再自行下車
咁的方法去紅磡, 仲快過正常的106

我真係唔明巴士公司咁容許比d車私走,
d車私牌仲行東隧, 私牌仲多過載客
每日在長命斜等車的乘客
ahken 發表於 2016-11-3 19:54 | 顯示全部樓層

cx734 發表於 2016-11-3 19:51
應該要私牌載返客, 整條X106,用車係原本行東隧私走的106,

小西灣開, 上客到慈幼上東廊後, 直去黃大仙總 ...

X106呢個idea都唔錯的, 不過會唔會出現$作怪? (X106+106)

樓主| kay 發表於 2016-11-3 19:59 | 顯示全部樓層
cx734 發表於 2016-11-3 19:51

小西灣開, 上客到慈幼上東廊後, 直去黃大仙總 ...

行車時間長過兩邊時段時間
新巴去到黃大仙變做九巴時段
或者九巴去到小西灣變做新巴時段
按規矩唔比開車

可行做法:
1.私返小西灣
2.擺到夠鐘再開
3.中途起載

城巴619都有編定安排
返到順利唔係自己時段,就私去九龍灣休息等下轉
新巴101就好似要擺彩虹

當然依家係咪都係咁做就唔清楚
世界很簡單 人類很複雜
S3BL100 發表於 2016-11-3 22:46 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2016-11-3 16:37
唔講灣仔有客要搭103,淨係講銅鑼灣,灣仔消防局一班客,百德新街又一班固定客,景隆街的確都有一班固定客 ...

維園天后係比較難搞,唔放棄佢地就真係無得提速

不過你提到灣仔消防局,其實果班客係邊度行出來等車的呢?分分鐘有唔少係街巿或者時代廣場出來。
如果改去堅拿道西上車,都係合理步程,甚至對而家杜老誌道上車果班都係,
不過就可以直入隧道唔使兜大圈,計埋步程都係會快左好多

而百德新街行去景隆街亦真係唔遠

行車時間同上車地點之間,似乎都要有取捨,而家 103 入紅隧所需時間係太唔合理,對灣仔客亦唔見得好吸引;
反而如果只停熙信大廈、入境處、景隆街、堅拿道西,雖然對軒尼詩道客可能無咁就腳,
但其實都已經覆蓋到大部分客,而且做到幾個內街上客位

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2016-11-3 22:55 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2016-11-3 19:33
其實我反而會建議106P(不論南行定北行)都應該全日化 (比例可能兩班正線106+一班106P), 106順便可以咁做 ( ...

要拆 106 都唔係咁拆

106 兜完銅鑼灣,興發街上東廊,再鰂魚涌落,簡直係搵鰂魚涌至筲箕灣的乘客笨,
條垃圾興發街隨時搞到仲慢過英皇道直去

要縮線的話,誘因係要減少過鐘編定私牌,但就算縮去筲箕灣,依然都會過鐘,都會一單時間長過時段長度;
想唔過鐘,根本要一腳縮去鰂魚涌

仲有,你問左九巴同康怡去柴小乘客未?九巴雖然蝕住做 106,但佢走去撈 $5.7 流水客食得不知幾開心,
唔肯縮線去筲箕灣搞到盤數仲差,點都要有條線同 82/682 搶沿途流水

而且康怡得 106 去柴小(唔係話去太古城等車唔合理),就係 82 682 唔掂,106 先有大把流水客食

所以,真係要拆 106 的話,唯一合理方法,係 106 一腳縮落鰂魚涌祐民街,106P 西行照舊,
東行改跟 102P/106A 落橋再碌到小西灣,起碼兩條線都可以一單在一個時段長度內完成行程,而且九巴繼續有得食埋 82 682 果份

至於而家條 106P 東行,既成定局,可能留返而家兩班車就算

係差太古城去紅磡土瓜灣呢個細窿,或者有需要用 116 拆線去順手補埋

fb.com/scientisthk2usa/