hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新創建紅隧線新策略?
開啟左側

新創建紅隧線新策略?

S3BL100 發表於 2016-11-3 23:01 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2016-11-3 00:51
以香港北岸咁既密度,咁既人口,如果冇鐵,咁所有香港北岸既繁時線可能都唔夠做添...

但個問題系你應該 ...

搞東區紅隧線已經叫做易過其他紅隧線,至少有條東區走廊,可以幫手做到一單在一個時段長度內行完,有條件可以拆線做得晒所有客而又唔影響時段

好似 111 果類,過鐘過到傻都無得搞
fb.com/scientisthk2usa/
Man@MFHK 發表於 2016-11-4 00:14 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-11-3 22:46
維園天后係比較難搞,唔放棄佢地就真係無得提速

不過你提到灣仔消防局,其實果班客係邊度行出來等車的呢 ...

其實有邊個話要想103提速?
真係由九龍坐到上半山果班,都係貪就腳/無其他更好選擇,趕時間要快就地鐵去金鐘轉的士/綠小啦!
過海去銅鑼灣灣仔既,其實佢唔慢得過鐵好多,最慢個位都係兩繁塞紅隧,北行塞一樣係關紅隧事,你飛走晒D站換來快D入紅隧既感覺係無意思。
103北行主要客源正正係灣仔至銅鑼灣一帶,晚繁過後同星期六日都有唔少人係灣仔至銅鑼灣一段軒尼詩道沿途上車。
灣北過海要一站落紅隧要快有104又有又平又直接既天星(過到去尖碼大把選擇啦),唔使103過去執雞,佢要做既係守返好灣仔內街客源,唔係好多但留得一個得一個。
SOGO圈就更加唔少得,夜晚大把人係百德新街等103過海,去完街既人又有星期日既賓印姐姐就更加唔少得。你以為cut淨景隆街無問題可以叫佢地行出去等?我諗唔少人會直落地底算。
作為一個前103常客,坐到上半山又有坐去銅鑼灣就更多,平時要過海唔係船都係103。我都知都試過百德新街送車尾慢慢行出景隆街都可以上得返同一架車,但我敢講正常一般客唔會咁去追返班車,所以你飛走百德新街之後仲有幾多人會行出去景隆街搭?一定有但就會損失晒果班貪方便就腳既客。即係同一道理,112同102都係銅鑼灣過海落旺角,照你咁講如果112要提速飛起晒SOGO同鵝頸橋叫人行出景隆街等佢同102起雙飛,你估有幾多人會棄巴保鐵?
其實103同112係SOGO圈對比地鐵既最大價值都係有位坐到去目的地,112果班客更加多係見到無位坐會等下架,景隆街客就係貪一站直落紅隧,佢地好多係隧道口落車轉東鐵。推晒堆客出景隆街,一站打爆部車話咁易,但每部車要幾耐先上得晒班客?到頭來景隆街個位塞上加塞等埋站時間更長,得不償失。
Volvo B8L
Ming@5119 發表於 2016-11-4 00:44 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-11-3 22:55
要拆 106 都唔係咁拆

106 兜完銅鑼灣,興發街上東廊,再鰂魚涌落,簡直係搵鰂魚涌至筲箕灣的乘客笨,

其實2025或之前都仲有82X甚至拉埋架85停康怡, 令到康怡同太古城都有車返小西灣/柴灣
呢個問題就解決左

何況喺王國興推動下, 將來九巴想繼續食$5.7 106流水客都有難度...
Ming@5119 發表於 2016-11-4 01:03 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2016-11-4 00:14
其實有邊個話要想103提速?
真係由九龍坐到上半山果班,都係貪就腳/無其他更好選擇,趕時間要快就地鐵去金 ...

所以我較早前嘅回覆先至提出行聖保祿醫院果邊嘅建議
行入銅鑼灣道 (停埋聖保祿醫院都仲得), 再上橋出告士打道西行最右嘅行車線, 直行就上到杜老誌道天橋去灣北

我諗大家都不得不承認景隆街對出嘅告士打道係日塞夜塞
想改線正正係因為條線已經夠晒疏,花咁多時間塞車做咩呢
我之前試過搭103喺紅隧出銅鑼灣
一出維園道天橋就塞, 我諗塞左4個字, 喺告士打道上橋前已經見到景隆街對出有起馬三四架103 (兩個方向都有)

我本身都唔太認同跟104過海,當時回文我只係提出103港島方向可以考慮跟104避塞車
而九龍方向應該方慮其他走線
包括經堅拿道天橋入,或者跟我嘅建議灣北入

事實上,塞車較多嘅情況係連接路塞,多過條隧道塞
要解決呢個問題,得一個方法:鬥快打尖入隧道
不論經堅拿道天橋入,或者灣北入都係同一個原因

假如我喺Sogo等車過海,我諗我只會考慮去怡和街等112/116,或者行去景隆街等102/103/106
點睇都唔會特登喺百德新街等單飛103啦下話?

又要唔塞,又想喺過海前打爆部車,其實有難度

我提出嘅方案,可以照停百德新街,又可以避開景隆災難
如果真係咁改,我諗都需要時間令乘客意識到佢嘅好處
但總比停南洋酒店/堅拿道西好
Man@MFHK 發表於 2016-11-4 01:50 | 顯示全部樓層
Ming@5119 發表於 2016-11-4 01:03
所以我較早前嘅回覆先至提出行聖保祿醫院果邊嘅建議
我諗大家都不得不承認景隆街對出嘅告士打道係日塞夜 ...

問題係你只考慮避塞車而無考慮到103既客源係乜,而且根本兩繁你點行都避唔到塞車……
SOGO過海而只係想轉東鐵或落旺角既一定係首選112呢樣無容置疑,一來對面可以叫幾飛下繁又有車海車鏈招呼,但企得係103個站度等車既人,大部分係因為103滿足到佢地點對點既需要,北行最多人落車既位係由何文田至亞皆老街中電,然後就到樂富至竹園,呢D位一係坐鐵時間同價錢上都無優勢一係根本唔近地鐵站,亦因此就算真係改走線只要唔太偏離原有站位103係唔會無人搭。
但觀乎你既建議,我睇唔到繁時實際上會快得幾多,但就放棄左好多客既方便甚至放棄部份客源。
我以前都受過唔少次南行塞維園道天橋之苦,你話南行如果一出隧道跟104行有好處我無太大反對,但北行真係唔好搞咁多啦……
北行要塞行邊都死,條條紅隧線都要面對依個問題,真係要最快落到隧道得104果種行法。行聖保祿醫院果邊即係雨傘運動果期咁行然後跟116轉返出軒尼詩道執112、116、108雞兼陪塞?都係果句,依家103既走線有佢實際意義,目的就係照顧其他紅隧線照顧唔到既客。對銅鑼灣北行過海客而言,103雖不算最快過海之選但走線尚算合理,要滿足一站入隧道既感覺一早識行出景隆街等車,你飛唔飛起晒前面D站都無分別,呢個就係103特别之處,你想揀位坐就SOGO甚至消防局等車,想一上車就過海就去景隆街等車,都係同一條線,滿足晒幾班人既需要,有乜唔好?
Volvo B8L
Ming@5119 發表於 2016-11-4 02:27 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2016-11-4 01:50
問題係你只考慮避塞車而無考慮到103既客源係乜,而且根本兩繁你點行都避唔到塞車……
SOGO過海而只係想轉 ...

或者我用Google map show返個走線俾你睇睇:https://goo.gl/maps/r67e6ndjmbM2
1) 按照你嘅經驗,103北行真正嘅targeted passengers都係喺灣仔至百德新街段
我較早前嘅post提出嘅走線只會取消維園、興發街、景隆街
相關受影響嘅乘客可以喺百德新街 / 聖保祿醫院上車

2) 上左條橋之後,去到柏寧對出落橋就直行再上橋,咁一落橋就係告士打道西行最右嘅行車線,基本上直行就上杜老誌道天橋
之後就跟118/110/104落隧道

我又睇唔到我嘅建議真係放棄左好多特登等103嘅乘客,有乜唔好?
Man@MFHK 發表於 2016-11-4 03:01 | 顯示全部樓層

Ming@5119 發表於 2016-11-4 02:27
或者我用Google map show返個走線俾你睇睇:https://goo.gl/maps/r67e6ndjmbM2
1) 按照你嘅經驗,103北行 ...

行糖街走?糖街好似行唔到巴士喎……
Volvo B8L
Ming@5119 發表於 2016-11-4 03:52 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2016-11-4 03:01

你可以click入我條Link(https://goo.gl/maps/r67e6ndjmbM2)睇詳細走線但我都可以簡單用文字講講:
1) 百德新街站後,沿怡和街東行,右轉銅鑼灣道(停聖保祿醫院)
2) 沿銅鑼灣道行(唔係跟5B入東院道)
3) 到銅鑼灣道+摩頓台交界,左轉上橋(跟A11)
4) 到柏寧酒店對開會落橋,跟右線直行向前再上橋
5) 落橋之時就會落到維園道,直行就會去到往灣仔北果個讓線位
6) cut右線上杜老誌道天橋
7) 到杜老誌道/鴻興道交界轉右
8) 轉右入運盛街,轉左直行再cut入巴士專線入紅隧
9) 返回原線
GR1473 發表於 2016-11-4 07:38 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Choi 發表於 2016-11-4 10:29 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2016-11-4 03:01

係唔可以過條橋底啫,之前好似有一架2A炒頂。
新造的人、如鷹展翅上騰。