hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議14X線修改行車路線
開啟左側

建議14X線修改行車路線

Snoopy@FB8617 發表於 2016-11-20 11:04 | 顯示全部樓層

lwb701 發表於 2016-11-20 10:52
所以一開頭我建議佐敦>尖咀>柯士甸>佐敦,棄尖東比返215X做
不過非繁佐敦其實都係唔夠客,但如果棄佐敦入 ...

當然單做佐敦其實唔易做
所以先講既然落到尖咀咪繼續落囉

如果再調一調佐敦>廣東道>彌敦道>佐敦
論站位可以比起215X靚/車程有機會較快
真正有效地幫215X分流而唔係純為執雞
當然無論點行都好
班次點都要加密先會有人理條14X
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
dennis28a 發表於 2016-11-20 19:16 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-11-20 11:04
當然單做佐敦其實唔易做
所以先講既然落到尖咀咪繼續落囉

依點唔會,根據 296D 經驗,彌敦道南行會安全過北行好多,
作為循環線,硬係要入尖沙咀,樓主建議既彌敦道南行 - 九龍公園道,係好過落廣東道 - 彌敦道北行。

而家 215X 最大問題係漆咸道南清唔晒客,而唔係新港中心,
而大家明知行彌敦道 14X 會慢過 215X,215X 仲要一定有位坐,點解要上 14X?

不過 14X 最應該搞清楚佢既定位,想要油塘尖沙咀市場?定係做觀塘去佐敦特快。
基本上舊 14X 新港去觀塘車程,除左佐敦道塞車外,時間上係非常吸引,只係站位太差。

你問我,九龍站、高鐵站、佐敦應該比 14X 去做,放棄尖沙咀,
而 215X 縮番落中港碼頭,油塘尖沙咀應該比 219X 去做。

PS:當你上 215X 由觀塘去九龍站車程,你就會明我點解咁建議。
惡意回復是不道德的行為。
kay 發表於 2016-11-20 19:42 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2016-11-20 19:16
依點唔會,根據 296D 經驗,彌敦道南行會安全過北行好多,
作為循環線,硬係要入尖沙咀,樓主建議既彌敦道 ...

14x問題係太早開線姐
鯉魚門住宅規劃一日未落成晒
一日都難有起色,無論條線去邊都好

世界很簡單 人類很複雜
dennis28a 發表於 2016-11-20 19:59 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-11-20 19:42
14x問題係太早開線姐
鯉魚門住宅規劃一日未落成晒
一日都難有起色,無論條線去邊都好

都唔早既,只係重開果陣太有遠見,
而家有 ETA,真係養到班 14X 下繁去佐敦客,以及班彌敦道去觀塘同油塘既客。
(單係每日下繁,14X 條龍排到創紀六期,同 61R 咁長)

就算點改都好,九巴要認真考慮重組晒 14X、215X、219X 依三組線,而唔應該單獨 Focus 係 14X 度。
油塘鯉魚門係舊大肥肉,無必要比麗港城拖後腿。

Snoopy@FB8617 發表於 2016-11-21 00:07 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2016-11-20 19:16
作為循環線,硬係要入尖沙咀,樓主建議既彌敦道 ...

其實廣東道加佐敦道東行一樣唔安全
而玩循環線安唔安全個重點又係班次夠唔夠密既問題

如果冇廣東道既客
咁又可來漆咸道班客冇得上呢
漆咸道南非繁就話冇野
下繁過麼地道已經可以開始塞
理工對出更係例牌

當然上面有講個重點係
從站位同先到廣東道作分流215X係其次
重點係自己油塘客肯上14X

九龍站一直到而家都係無客
高鐵站或者可以一試
但最後實際俾到幾多客真係唔知
師兄係咪唔記得左中港城做總站其實同九龍站冇咩分別?
219X既然可以自成一角既其實未必一定要郁

dennis28a 發表於 2016-11-21 03:23 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-11-21 00:07
其實廣東道加佐敦道東行一樣唔安全
而玩循環線安唔安全個重點又係班次夠唔夠密既問題

就算係密到 215X 8 分鐘一班又點?單係創紀之城同新港依兩個分站,足以搞到 215X 拖卡。
只要其中一班 215X 前車上得太多客,而後車唔夠客行快左,可以搞到 215X 班次大亂。

要迫尖沙咀去油塘客上 14X,只有現有定線再加班至吸引客。
行彌敦道北行加加士居道,一定慢過 215X 轉 14,就算 14X 加到 15 分鐘,對新港上車油塘客吸引力不足。
除非行彌敦道北行 14X 加密到 8 分鐘一班,咁就有得玩。但去到咁密,又係時候到 Quota 問題。

至於 215X 分流問題,觀塘客更加費事理,就算而家 14X 同 215X 車程差唔多,一樣唔上 14X,
叫班新港既人上 14X 塞彌敦道去觀塘?無可能。
行彌敦道北行、佐敦唯一好處,只係吸走彌敦道班港鐵客同做番佐敦特快,對 215X 完全無幫助。

要搞 219X,原因係要搞佢地既 Quota。

九龍站一直到而家都係無客
高鐵站或者可以一試

九龍站客少,主因大部份九龍站開既跨區線都要落尖沙咀,九龍站去山谷道快則都成 25-30 分鐘,往返觀塘最低消費 45 分鐘。
如果撞正觀塘法院塞車,215X 起碼超過一個鐘至去到九龍站,
296D 仲誇張,加士居道塞起上黎,港鐵一定快成半個鐘有突,九龍站一定只係用黎擺車。

去到咁既情況下,九龍站又點會好客。
不過每 8 分鐘既 215X,總站平均每班車做緊 5-8 個客,係唔係無得做?我又唔認同。
比多個例子你,其實 ICC 觀塘線客量唔太差,上下繁係最密開緊 5 分鐘一班,仲密過 215X。
九龍站班客去左邊?一早去晒穿梭巴士度。

師兄係咪唔記得左中港城做總站其實同九龍站冇咩分別?

唔好意思,一時大頭蝦唔記得左。
Snoopy@FB8617 發表於 2016-11-21 16:06 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2016-11-21 03:23
就算係密到 215X 8 分鐘一班又點?單係創紀之城同新港依兩個分站,足以搞到 215X 拖卡。
只要其中一班 215 ...

就算215X甩都好
都唔使等好耐都叫有架車現下身
14X果D繼續半個鐘一班既甩一甩真係影都見唔到

又係果句
漆咸道南一樣塞到不似人型
甚至根本可以仲塞過彌敦道

不論新港定/尖東站/麼地道
其實唔多唔少都有客係來自彌敦道附近
如果海防道或中間道14X有站既
多一個唔使行既選擇就未必一定要搭215X

Quota制要有就有,冇就冇
213X都係突然爆出

ICC係開緊5分鐘一班suttle
但下繁仲係用緊Rosa
既然有suttle亦都好難爭
九龍站除左有扮係高尚貴價住宅區
High-end場圓方同ICC
反而你話如果日後等埋西九龍加埋高鐵既咁需求會可能高好多
但後話啦

expertuser2004 發表於 2016-11-21 21:23 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2016-11-21 03:23
只要其中一班 215 ...

本身是 215X 大上大落, 會浪費左二架車班距時間, 直接抵消頻密班次的效果
好似 213M 咁, 頭車上成車人, 上到 1/3 下班空車已又到站, 一齊塞埋入去站 = 浪費二架車時間

巴士 QUOTA 照計是沒可能少過重組 "完" 之前, 好似 213X 一樣可以空降新 QUOTA
因此可用官字二個口去形容, 山頭沒鐵叫人去保鐵? 道理是乘客到點都說不通

所以有雙疏線同停一站, 已可做到頻密班次效果, 不一定出夠每班 8min 咁密(疏班次除可用時間調整外, 也可用巴士車型去做實際調整)
A 線 = 10,15,30,60 / 40,60 / 10,20,50,60
B 線 = 20,40 / 10,20,30 / 30

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
dennis28a 發表於 2016-11-22 02:13 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-11-21 16:06
就算215X甩都好
都唔使等好耐都叫有架車現下身
14X果D繼續半個鐘一班既甩一甩真係影都見唔到

既然係咁,14X 都唔急在一時改決定改線。
將來等埋油塘鯉魚門起多幾座樓,加埋高鐵站再睇睇仲好,再順手接多幾個 2 蚊粵曲客都夠玩。
dennis28a 發表於 2016-11-22 02:22 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2016-11-21 21:23
本身是 215X 大上大落, 會浪費左二架車班距時間, 直接抵消頻密班次的效果
好似 213M 咁, 頭車上成車人,  ...

咁做係好,但分工?夾班次?
每日 215X 下繁回車壓力已經好大,14X 只係勉強做到 30-40 分鐘一班,好難夾到一疏一密。
而且問題係,就算幾乎一樣路線都迫唔到 215X 客上 14X,依個問題更嚴重。

要令尖沙咀班次穩定,應該要行跳飛機。