hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 黃埔站單月台設計引申既問題
開啟左側

黃埔站單月台設計引申既問題

HU6455 發表於 2016-11-11 20:48 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

問題1)
以前未通黃埔前, 當荃灣線油麻地以南路段有事故, 觀塘線油麻地站可充當荃灣線既終點站供覲塘線列車折返, 依家延長左, 仲足唔足以應付呢個緊急情況?

問題2)
依家繁忙時間黃埔站應付唔到太多車, 要一班何文田一班黃埔先應付到, 咁第日信號更新左, 仲可以點加密班次?
GU9338 發表於 2016-11-12 00:40 | 顯示全部樓層
2)
觀塘線理論上仲有空間加密班次 ,
只要黃埔車唔密於 3.5 定 3.6 分鐘一班就得 (而家繁時黃埔車都係 4 分鐘一班)

不過呢排搭開發現繁時班次都唔多穩定 ,
特別係去調景嶺方向 , 一班密一班疏既情況幾明顯 ...
請用文明來說服我。
dennis28a 發表於 2016-11-12 04:06 | 顯示全部樓層
而家依舊可以開吉車由彩虹直達中環,只係無以前咁高彈性,由旺角直接改目的地。
惡意回復是不道德的行為。
kei_hk 發表於 2016-11-12 10:49 | 顯示全部樓層

關於問題1﹐每次事故的情況都唔同﹐好難講荃灣線旺角以南出事(即油麻地至中環)﹐是否一定要用油麻地站供荃灣線掉頭。

荃灣線可供掉頭的位置﹐唔計2邊總站﹐分別有葵興(大窩口方向)﹐荔景(美孚方向)﹐旺角(借用觀塘線)﹐尖沙咀(佐敦方向)及金鐘則線。

假如﹐真係要借觀塘線去掉頭﹐以現時情況﹐將車直接變成何文田車便可﹐於何文田站清客﹐入則線掉頭﹐載客去到旺角站後再轉回荃灣線。
繼續用油麻地站掉頭﹐軌道上的安排係可以﹐但由於油麻地站已經變成中途站﹐變相掉頭時會出現反方向行車﹐更不利班次安排。

現時2線的列車/工程車要過廠過線﹐是否已經行到何文田站才掉頭﹐唔再在油麻地站直接掉頭?

jpoon 發表於 2016-11-13 03:08 | 顯示全部樓層

話時話,樓主問嘅問題1同標題「黃埔站單月台設計引申既問題」好似冇乜關係?
至於問題2呢,我大大話話響黃埔站上咗10次車,數落都有3次架車都要響何文田站前等入站,究竟呢個理論上3.5~3.6嘅數字同實際有幾大距離我就唔知了
http://jpoon9394.blogspot.com/
GU9338 發表於 2016-11-13 11:22 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2016-11-13 03:08
話時話,樓主問嘅問題1同標題「黃埔站單月台設計引申既問題」好似冇乜關係?
至於問題2呢,我大大話話響黃 ...

只係理論上者
星期一至五非繁的確係開緊 ~3.6 分一班 , 只係繁時加多接近一倍車又唔同講法

當何文田車遲走 > 黃埔車要停係單線 > 下一班黃埔車要係何文田等讓出單線 , 成個繁時都肯定會 delay
請用文明來說服我。