hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田區議員提出982X全日訴求
開啟左側

[路線計劃/RPP] 沙田區議員提出982X全日訴求

Snoopy@FB8617 發表於 2016-11-20 13:46 | 顯示全部樓層

Snowbb 發表於 2016-11-20 13:36
的確無可否認呢個位係有潛力係度 , 畢竟西區去沙田以至新界東係現有選擇都唔係方便
假設將來真係有個 pla ...

lee類線當然主力都係二三十分鐘一班

假設170唔再入南區由(972)取代既
咁170條尾可以向左走或者向右走
個想像空間其實都唔細

至於眼下情況
北行塞車時段其實禮頓道都唔好得去邊
未必有大改善
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
THomas20010808 發表於 2016-11-20 21:06 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2016-11-20 13:36
的確無可否認呢個位係有潛力係度 , 畢竟西區去沙田以至新界東係現有選擇都唔係方便
假設將來真係有個 pla ...

263都有個城隧頂住條線

火炭有位我寧願火炭開沙市大圍上青沙,咁㨾啲客駁803/804都方便,又多班客

982X全日到,其實182 170加埋一條線做銅鑼灣及灣仔不過份
Snowbb 發表於 2016-11-20 21:55 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2016-11-20 21:06
263都有個城隧頂住條線

火炭有位我寧願火炭開沙市大圍上青沙,咁㨾啲客駁803/804都方便,又多班客

考慮到資源所限 , 新路線唔應該太長
只做沙田站一個站並無問題 , 因為呢個站正好係市中心 , 又可以方便轉東鐵北上大埔/北區或其他路線往返沙田各小區
THomas20010808 發表於 2016-11-20 22:11 | 顯示全部樓層

Snowbb 發表於 2016-11-20 21:55
只做沙田站一個站並無問題 , 因為呢個站正好係市中心 , 又可以方便轉 ...

我假設4部車30分鐘一班,是剛剛好的,但當然cut去沙田站同香港仔可以鬆少少

Snowbb 發表於 2016-11-20 22:23 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2016-11-20 22:11
972 火炭站-黃竹坑
我假設4部車30分鐘一班,是剛剛好的,但當然cut去沙田站同香港仔可以鬆少少
...

呢條路線一小時都行唔完 , 所以 4 車係做唔到 30 分鐘一班
如果華富中開跟 970 上西隧 , 再一路經尖山返沙田 , 只設沙田站一個站 , 咁樣或許可以一小時內行完

Google map 個行車時間只適用於私家車 , 巴士個行車時間會更長
drbean7218 發表於 2016-11-21 16:02 | 顯示全部樓層
982X 全日就唔駛, 最緊要開放工回程及經水泉澳邨。
客源同朝早差不多, 主打應該是中上環,皇后街入沙田。但有一個潛在客源不能忽視, 中上環->大圍/ 車公廟轉車去馬鞍山。

現在980X 2巴未傾掂數, 唔知幾時先開到。就算982x轉803, 車費都是$21.9, 而且好大機會唔駛1小時行哂全程, 好過搭680X/681。
雖然比多$2.9, 但車程快超過一倍, 我估好可能吸引到這班轉車客。

kmb71k 發表於 2016-11-21 18:40 | 顯示全部樓層

THomas20010808 發表於 2016-11-20 22:11
972 火炭站-黃竹坑
...

搵你做路線策劃死得啦
車長唔駛休息時間o架?
況且1小時係指私家車時間
巴士要上落客, 1小時邊度得?
用4架車就搞掂? 你真係識得開玩笑

以上回應,是否可行?是否合適?
THomas20010808 發表於 2016-11-21 21:03 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2016-11-20 21:55
只做沙田站一個站並無問題 , 因為呢個站正好係市中心 , 又可以方便轉 ...

其實沙市開,經大圍上青沙好過,又不用塞鄉事會路,又可做埋馬鞍山,反而薄扶林跟970X但同30X飛站放香港仔,這樣可以cut少少行車時間
YY487 發表於 2016-11-21 21:06 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Lawliet 發表於 2016-11-21 21:09 | 顯示全部樓層

170改西隧重衰過982X 全日...
前面都唔少人講過
170係執紅隧>南區 同 銅鑼灣>沙田 客多
改西隧等於倒走曬堆客
你地期望南區<>沙田會有幾多客...
如果硬要再執沙田方向走線既
香港仔唔好入內街 跟107停出面總站
銅鑼灣走線
踢佢入摩頓台上天橋直入紅隧囉(飛天后+海皮個站)
而家170最塞個位都係興發街+海皮堆車海
入禮頓道逆走同而家真係唔大分別

982x全日就算吧喇
將182下繁全部變曬182x(沙田上水泉澳定照舊第一城就睇下邊一邊夠牙力d 或者一班第一城 一班水泉澳 咁玩囉)
真係想開982x下繁既 港澳碼頭原路去到畢打街出番干諾道中直入西隧>沙田跟番182/182x囉
咁182X可以港碼之後海皮直飛去金鐘添(放棄皇后像廣場個站)
當然可以照舊182X都係原路 等中環班客有182x + 982x 雙飛等

咁拆法 中環下繁有982x 金鐘~灣仔有182x 兩邊都有提速