hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 南港島線票價公佈,新城放心晒
開啟左側

[其他] 南港島線票價公佈,新城放心晒

tridents 發表於 2016-11-23 10:43 | 顯示全部樓層

dydx 發表於 2016-11-23 10:21
希慎都仲可以上其他車
跑馬地馬場有車都冇用
架架頂閘飛站,想上都上唔到

有次晚繁灣仔道巴路士街等南區車, 該晚又係斷纜, 等到成個站個個火個個鬧, 企我後面有個男人話係希慎等好耐無車咪過黎灣仔道, 去到機舖見多人咪再行多個站去巴路士街, 黎到又係咁長龍.

大家熟巴士運作, 以前會明你難處替你講好說話, 自從新城玩野蚊走 76 92 吾停當年三越 (現希慎) 去陰乾條線, 攪到明明有 92 有剩餘能力救三越救 592 都要佢合法飛走, 呢間公司為求陰乾理得你死活無車搭, 你咁主動得罪客, 無得怪人.

stevechau 發表於 2016-11-23 10:45 | 顯示全部樓層
lwb701 發表於 2016-11-23 03:58
地鐵通車會少左塞隧道究竟咩理論?
渣開車嘅人點都會渣車出入嫁啦,比幾千蚊一個月養車嘅人會同你日日迫 ...

用家理論...情況就好似九龍人打港島/九龍工, 有車都唔會揸返工一樣~
你叫我揸車返工比貴既西隧條氣又唔順...叫我行紅隧咩??
我搭巴士地鐵仲快過自己慢慢塞過海, 又唔嘥精神油錢, 仲比少個車位錢~
有D數同時間係要做過車主先會明, 我都有同事問我點解唔揸車返工~
除非係本身揸開搵食南果班就無得講~

即係咁講, 當坐南港線返工, 係快過自己揸車返工唔少之餘, 每個月係慳到一萬幾千既...
你仲會唔會揸車返工??

同埋...南區一個月比得幾千蚊養車果班, 我諗絕大部分都係一個月先開得10次8次車既假日車...
你睇下停車場收幾錢一個月就會明~
who_r_u 發表於 2016-11-23 10:53 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-11-23 10:37
以我而家返工搭鐵過海, 當全部都係第一班就上到車計~
長沙灣坐到去灣仔都要30-35MINS左右...我估南區去LC ...

地鐵話長沙灣去灣仔 ~19分鐘

同樣時間搭巴士過到加士居道未?

stevechau 發表於 2016-11-23 10:56 | 顯示全部樓層

KelvinSJ743 發表於 2016-11-23 08:08
可能有 d 線客量會跌得比預期大
171 估失 75-80% 去九龍客,返南區可能好 d

我都覺得會係咁, 不過我樂觀D, 跌6成~
stevechau 發表於 2016-11-23 11:00 | 顯示全部樓層
who_r_u 發表於 2016-11-23 10:53
地鐵話長沙灣去灣仔 ~19分鐘

同樣時間搭巴士過到加士居道未?

你上到車仲要唔塞車之餘, 站站都第一野就閂到門開車就係LOR~
乜你唔知而家連地鐵早繁都會塞車咩??
然後去到油麻地打後, 個個站班班車都閂返3-4次門先開到車...
所以30MINS左右係差不多~

30MINS同樣既車程時間, 好彩既話...坐112已經塞緊等入紅隧巴士站~
(不過通常都係比堆104/301/102頂住想入站都入唔到)
早繁如果沿路無事, 長沙灣去到前牲口站, 15-20MINS係差不多~
stevechau 發表於 2016-11-23 11:01 | 顯示全部樓層
lwb701 發表於 2016-11-23 08:44
學你咁講,就算通車少左塞車,客源都係流去地鐵唔會係巴士
南區死點始終係十年不變嘅落後道路網
繁時比你 ...

點先算係先進?? 其實你諗得明一樣野就夠...
呢樣就係, 點解香港其他鐵路更密集既地區, 巴士總係死唔去, 甚至係客量唔錯呢??
who_r_u 發表於 2016-11-23 11:42 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2016-11-23 11:00
你上到車仲要唔塞車之餘, 站站都第一野就閂到門開車就係LOR~
然後去 ...

早繁如果沿路無事
SOR 真係笑咗
我就搭開 0737 果班 102P
好彩既話都要 0820 先離開紅隧口個站
我就唔知比沿路比 102P 仲多上上落落既 171 可以點樣快過地鐵入南區啦

stevechau 發表於 2016-11-23 12:09 | 顯示全部樓層
who_r_u 發表於 2016-11-23 11:42
早繁如果沿路無事
SOR 真係笑咗
我就搭開 0737 果班 102P

我就搭開最尾果班102P多...約莫8:05-8:10左右係長沙灣站上車...
沿路上埋客通常8:30-8:35左右已經係前牲口站...
通常係等攝位就飛上巴士專線...坐左一段時間102P/112...
早繁南行最塞一定係入紅隧巴士站...我試過最尾果班102P, 8:30左右塞到9:15先埋到站上客~
果陣紅隧口最左果兩條線係兩條巴士龍...
KG1428 發表於 2016-11-23 12:15 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-11-23 11:00
然後去 ...

建議:117全日
171往九龍全日不停堅拿道
最大塞車位:
黃竹坑,堅拿道天橋,紅隊,加士居道

9時上工果D,他們要7時-7時30分搭171
MTR一通,全部轉向MTR
因為已經忍受塞車10多年,搭MTR快過搭171
用都會票仲平過171
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
herobrine 發表於 2016-11-23 12:18 | 顯示全部樓層

始終地鐵真係快過巴士好多.. 條香隧一塞起上黎就用好多時間.. 海怡出銅鑼灣閒閒地都成8 9個字先出到
同埋金鐘 灣仔返南區既線下繁真係成日斷纜 如果係落雨天就更加難等 每次落雨係英皇個站都大排長龍 37B/90/97都爆到七彩 天樂里同馬場既客仲邊有得上..
呢D時侯返南區要等1個車其實唔奇怪.. 10分鐘先黎一班不過上得幾個或者直接飛站走..
南區人受左咁耐城新氣 就算地鐵貴2蚊 都會轉去搭地鐵
同埋堆上利東既線真係好哂海怡人時間 171去到多人坐既時侯加埋上利東成日都要20分鐘先由海怡落到黃竹坑 仲要加埋香隧紅隧塞車 隨時成個鐘先出到紅隧 塞埋加士居道就個半鐘..
而有大部分客坐171都係去紅磡轉火車或者出旺角 而家地鐵海怡出旺角計埋行上行落都係半個鐘 貴3蚊對南區人黎講其實係值 畢竟慳左好多時間