hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 解決金鐘站逼爆擔憂 或可從中環站及軟件著手 ...
開啟左側

解決金鐘站逼爆擔憂 或可從中環站及軟件著手

樓主| lsc04d11 發表於 2016-12-28 19:59 | 顯示全部樓層

http://hd.stheadline.com/news/columns/5/20161228/527301/
單是針對金鐘站的人流管制,一旦未能疏導乘客,港鐵應研究其他紓緩方案,例如可否提早在中環站出發的列車「截客」,不要擠滿,預留空間給金鐘站的乘客上車,從開車站起減輕轉車站承受的人流壓力,值得港鐵深入探討,作出適當的規劃。

有專欄作家布與我相似的想法。
港鐵成日話會截扶手電梯或閘機,但唔好唔充得大部份客O係金鐘站都只係過對面月台……真係O係中環站著手好好多。
今日有個經歷(其實好多人仲O係外地旅行,真係唔算多客)
有架BB車等上車,但中環站上車既人又黎堅持「緊握扶手」,唔肯郁一郁,俾架BB車行入D,咁就……
港鐵淨係識諗硬件,同埋叫金鐘站既人(軟件)行入D,真係……短視。中環站才是重點!
快醒覺吧!

waterboy1984 發表於 2016-12-29 09:09 | 顯示全部樓層
其實沙中線就係為左解決呢件事嘅方案,不過.....真係要等多3-5年先可以完工...

CRH5 發表於 2016-12-30 21:29 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2016-12-7 08:44
其實唔難,因為金鐘站上車既客好"狼死",見過有客真係寧願唔落,去尖沙咀先落過對面,不硬拼
我其實係想港 ...

其實點解要做「只落不上」?
咁樣真係會令到金鐘站更易上車?我覺得反而製造更多混亂 wor

其實好多站落車都有困難架啦,邊止金鐘,太子、銅鑼灣都係啦
係依D站落車,基本上係一開門已經大喊「唔該借借」

CRH5 發表於 2016-12-30 21:29 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2016-12-7 08:44
其實唔難,因為金鐘站上車既客好"狼死",見過有客真係寧願唔落,去尖沙咀先落過對面,不硬拼
我其實係想港 ...

咁樣真係會令到金鐘站更易上車?我覺得反而製造更多混亂 wor

其實好多站落車都有困難架啦,邊止金鐘,太子、銅鑼灣都係啦
係依D站落車,基本上係一開門已經大喊「唔該借借」

樓主| lsc04d11 發表於 2016-12-30 22:01 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2016-12-30 21:29

我係主張緊金鐘站(荃灣綫往荃灣方向)只上不落
並唔係中環站只落不上的幕門。

只推行「只上不落」不能令太多乘客易上車,只是可避免有D卡要「讓」人落車,而少了時間俾佢地上車。2分鐘一班車,你估班車會為你開多十幾秒咩?

要連埋列車劃出限定範圍讓金鐘客入,先可以做到大效果。

混亂?都話中環去金鐘一個站就行路、搭電車、搭巴士或者港島綫啦,做咩O個幾百米路就要搞到自己咁辛苦上上落落,仲要被金鐘站上車既人群逼?
CRH5 發表於 2016-12-30 22:10 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2016-12-30 22:01
我係主張緊金鐘站(荃灣綫往荃灣方向)只上不落
並唔係中環站只落不上的幕門。

假設你係個遊客,岩岩落機鐵,想去南區既酒店
跟住路線圖,搭荃灣線去到金鐘,點知冇得落,結果同月台上既 SA 吵,最後咪搞仲耐

根本會搭 TWL 係金鐘落車(荃灣方向)既人就唔多
值唔值得為左依 10 秒走去搞咁多野?
 樓主| lsc04d11 發表於 2016-12-31 10:18 | 顯示全部樓層

CRH5 發表於 2016-12-30 22:10
假設你係個遊客,岩岩落機鐵,想去南區既酒店
跟住路線圖,搭荃灣線去到金鐘,點知冇得落,結果同月台 ...

原本我都想道歉話我無理到東涌綫沿綫經香港/中環站去金鐘站/南港島綫既轉車客,
但我睇到呢幅圖後
http://www.mtr.com.hk/archive/ch/services/layouts/cen.pdf

香港站轉車/中環站入站既客,冇乜理由有落少一層既港島綫唔搭,而要搭荃灣綫
唔好同我講荃灣綫係總站有位坐,搭一個站,兩分鐘都冇,坐黎做咩?而且港島綫(往柴灣)又唔會車都上唔到啦,總有人要落車/去香港站轉車。

遊客黎計,只要在香港站長廊中宣傳去金鐘站/南港島綫請前往中環站同層搭港島綫往柴灣便可。
真係遊客又要落酒店,拎住咁多行李都硬要搭多次電梯咁辛苦?(理論上,行李客係應該要搭升降機才符合港鐵/機電工程署的安全守則)
dennis28a 發表於 2017-1-3 01:01 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2016-12-31 10:18
原本我都想道歉話我無理到東涌綫沿綫經香港/中環站去金鐘站/南港島綫既轉車客,
但我睇到呢幅圖後
http:/ ...

始終遊客唔同一般乘客,唔可以按常理推斷。

如果真係所以中環站開荃灣綫列車係金鐘只上不落,
首先要請一大班 SA 係扶手電梯指出「此月台列車不能前往金鐘」,
可能有效,但成效不大,始終去到金鐘道門係會照開,萬一人地真係有需要,你又點可能阻止人落客?

反而真心想增加列車空間,應該反而阻止乘客係金鐘坐倒頭車,否則中環站做幾多野都無用。
惡意回復是不道德的行為。
 樓主| lsc04d11 發表於 2017-1-3 08:44 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2017-1-3 01:01
始終遊客唔同一般乘客,唔可以按常理推斷。

如果真係所以中環站開荃灣綫列車係金鐘只上不落,

呢下更加咪制,咁搞金鐘月台咪仲多人。
坐得倒頭車都係為坐低,唔會企實喺車門旁。

真心,叫中環坐唔低既人都企入啲啦,唔係尖咀落就唔好企喺車門前範圍啦…
Snoopy@FB8617 發表於 2017-1-3 09:25 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2017-1-3 08:44
呢下更加咪制,咁搞金鐘月台咪仲多人。
坐得倒頭車都係為坐低,唔會企實喺車門旁。

咁點解金鐘咁多人係因為中環已經上左好多人
冇足夠運載力清客

當然啦實行上有困難
其二係運載力都係冇變過
只係大家公平D一齊輪咁多轉車

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過