hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 觀塘線延線通車後重組計劃最新安排
開啟左側

[路線計劃/RPP] 觀塘線延線通車後重組計劃最新安排

1314 發表於 2016-12-14 10:48 | 顯示全部樓層

exspeed 發表於 2016-12-14 10:00
我住土瓜灣講返呢度既客量有咩問題?

你呢D係咪叫撩交嗌?

但你質疑近45之前係現時KTE範圍有冇100%客量,
我咪話俾你聽果時45係放工時間,
過左現時何文田站範圍之後d E400超載落培正, 就係咁簡咁簡單
Snoopy@FB8617 發表於 2016-12-14 10:53 | 顯示全部樓層
exspeed 發表於 2016-12-14 10:09
6F經常跟住6c尾,咁都叫好地地?

1.調節6F開出時間唔得咩?
2.有時6F行先過6C又點計
使唔使又推條6C入黃埔?
3.抽樣繁忙時間載客率都仲有接近八成
好差好差咩?

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
1314 發表於 2016-12-14 11:12 | 顯示全部樓層

其實當年212開黎主要都係用黎輔助30X, 6C, 6F由紅磡出彌敦道一帶,而家多左條地鐵直接出彌敦道,基本上212都可以功成身退

exspeed 發表於 2016-12-14 11:46 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-12-14 10:53

第一班次疏又冇乜客又重疊個條係 6F 唔係 6C

第二 6C 連土瓜灣紅磡都未攪得搭仲點理黃埔

第三理順 6F 我諗到三個方案
A. 調節開出時間
B. 同 212 合併
C. 變特快 X6F, 跟佔中 6C 行法
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
exspeed 發表於 2016-12-14 11:52 | 顯示全部樓層
1314 發表於 2016-12-14 10:48
但你質疑近45之前係現時KTE範圍有冇100%客量,
我咪話俾你聽果時45係放工時間,
過左現時何文田站範圍之後 ...

你自己睇多次 #30 先啦阿生

我一路都只係講土瓜灣紅磡喎阿生

唔知點解阿生你係都要講何邨何邨何邨之嘛  
Snoopy@FB8617 發表於 2016-12-14 11:59 | 顯示全部樓層
exspeed 發表於 2016-12-14 11:46

第一而家真正冇客果條叫212
一樣同6C/6F/30X部分情況重疊

第二既然6C自己都未搞得掂既
做咩掃走條輔助緊既6F?

第三乙講左N次將6F拉出海傍尚可
但入黃埔只係順手推多條線死既做法

第三丙
其實我好好奇行衛理道加染布房街快得幾多?

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
exspeed 發表於 2016-12-14 12:10 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-12-14 11:59
第一而家真正冇客果條叫212
一樣同6C/6F/30X部分情況重疊

第三乙講左N次可以跟 11X / 115 單邊兜入黃埔, 不用跟 E23 來回都要兜黃埔

第三丙 6c 佔中初期行法係荔枝角道, 塘尾道, 渡船街上橋喎
1314 發表於 2016-12-14 12:32 | 顯示全部樓層
exspeed 發表於 2016-12-14 11:52
你自己睇多次 #30 先啦阿生

我一路都只係講土瓜灣紅磡喎阿生

咁45而家係咪只係服務土瓜灣紅磡,
就算106都唔係只係單靠紅磡土瓜灣就攞到100%客過海

仲有唔記得同你講,之前41/45係放工時間未上佛光街(往何文田方向),
都起碼坐到大半滿,甚至幾乎坐晒d位,所以45 100%客果時有60%以上嘅客都係來自你住果頭

kei_hk 發表於 2016-12-14 12:41 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-12-14 10:53

6C & 6F 根本好多年前已經有問題﹐6F 根本係可以取消並加強6C 去取替。

這一點﹐九巴又知﹐區議會又知﹐政府又知﹐只係無一個合適的時機去處理。
而家有合適時間﹐要處理都唔係太難﹐死霸2條線沒有什麼義思。

6C & 6F﹐真係有時你食我D客﹐有時我食你D客﹐6F開先咪跟隨的6C會少客囉。

一個唔該﹐政府+九巴借機直接取消6F﹐6F便從此消失。亦基於6C可以cover﹐補償都唔需要﹐最多咪比八達通轉乘33A 之類路線﹐補償荔枝角道一帶要行好遠才坐到6C。
這樣仲輸得慘過同212合併。

把6F 與另一條近似的 212 合併﹐把6F 稍為改路﹐2條線併埋一齊都仲有理據去留下。

6F如果乜都唔做﹐隨時都係比政府及九巴陰乾陰死。

6F 兜去比利街紅磡道﹐開拓多些少客源﹐例如工廠區及海逸﹐紅磡村﹐以至黃埔﹐又可避開紅磡廣場至街市一段的繁忙時間的慢車﹐隨時仲有著數。

至於深水埗方向入唔入黃埔總站﹐能否在紅磡道設站而不兜入黃埔總站﹐可以再討論研究。

而深水埗一段跟212的行法﹐對6F原本的乘客來講﹐已經去到最後的一段路﹐影響人數好少。

6F 只係少了家維村及紅磡廣場﹐其他其實無變。
如果這方案提交區議會﹐這便是下一眾區議員識唔識去睇全局﹐會唁會繼續玩山頭主意了。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
stevechau + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

1314 發表於 2016-12-14 12:43 | 顯示全部樓層

exspeed 發表於 2016-12-14 11:46

212 cut咗去把啦,無謂拉6F落水
30X只要+個$5.1雙向分段就OK