hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [新聞]陳易希中五畢業入大學
開啟左側

[新聞]陳易希中五畢業入大學

ATR83 發表於 2006-5-26 17:24 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

轉載至雅虎新聞
陳易希中五畢業入大學
http://hk.news.yahoo.com/060526/12/1o716.html
我深深明白到「世上無難事,只怕有心人」的道理,他的成功,是香港學生奮鬥的好榜樣
知足‧就能活得幸福
M 發表於 2006-5-26 22:31 | 顯示全部樓層
事實上如果唔係佢被人用黎起小行星個名,佢呢個
人恐怕只係一個寂寂無聞既小卒。

放長雙眼睇佢最後可否成材吧。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
U-157星之Kelvin 發表於 2006-5-26 23:00 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2006-5-26 22:31 發表
事實上如果唔係佢被人用黎起小行星個名,佢呢個
人恐怕只係一個寂寂無聞既小卒。

放長雙眼睇佢最後可否成材吧。

唔好咁話人,人家能憑自己實力才有今日的成就

你唔好同我講李靜、高禮澤唔係拎到銀牌的話
恐怕只係兩個寂寂無聞既小卒
3ASV196 發表於 2006-5-27 00:45 | 顯示全部樓層

雖然依個係個別例子, 不過長遠黎講, 我有d 擔心
未必太好

一直, 所有人入大學, 都係靠A-LEVEL, 但近年D大學好
多時想盡早拉D 勁人入, 結果搞埋D 拔尖, 令學生早D入
大學, 而今次更係會考成績未公佈就收人, 明顯大學
收人係越來越早....長遠我自己會覺得呢個情況唔太健
康, 令制度上出現混亂...

而將中學學習期縮短, 帶出的好壞, 亦係未知之數...因為
我中學時, 亦曾經有老師表示, 有D研究指, 中學教育是比
大學教育更重要 (詳細唔清楚, 我靠記憶ONLY)

所以其實提早升大學的問題, 我覺得仲有唔少討論空間....
(當然, 我不是反對叻人提早D升大學)
3ASV196.KE7270
cruisesnet 發表於 2006-5-27 08:03 | 顯示全部樓層
我覺得可以而家收定,等佢讀完中七(起碼讀埋中六)先去科大讀

好過而家...
art0925 發表於 2006-5-27 08:51 | 顯示全部樓層
This is not uncommon in US/ Can, infact, I have 2 cousins who graduated from U @ 17, one is a EE major (she's now a phd) and one is in biology.

原帖由 3ASV196 於 2006-5-27 00:45 發表
雖然依個係個別例子, 不過長遠黎講, 我有d 擔心
未必太好

一直, 所有人入大學, 都係靠A-LEVEL, 但近年D大學好
多時想盡早拉D 勁人入, 結果搞埋D 拔尖, 令學生早D入
大學, 而今次更係會考成績未公佈就收人,  ...
M 發表於 2006-5-27 11:54 | 顯示全部樓層

原帖由 U-157星之Kelvin 於 2006-5-26 23:00 發表

唔好咁話人,人家能憑自己實力才有今日的成就

你唔好同我講李靜、高禮澤唔係拎到銀牌的話
恐怕只係兩個寂寂無聞既小卒

事實上又係wor,有d事可以決定一個人出名與否。
舉個例,如果冇人拍低巴士阿叔鬧人度片,你估報
紙會唔會搵佢做社評題材呢?
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
Ketsu 發表於 2006-5-27 12:11 | 顯示全部樓層
原帖由 cruisesnet 於 2006-5-27 08:03 發表
我覺得可以而家收定,等佢讀完中七(起碼讀埋中六)先去科大讀

好過而家...

拿拿拿...呢樣我就唔認同喇
我覺得既然要花咁多時間
走去玩呢個高考既考試遊戲
咁佢倒如早d 對佢既作處
作出適當既發展
比起佢去操d 會考試題更有意義啦!

就算我地冇陳同學既能力
都唔一定要靠讀完個中七先入到大學喎
你中五之後經IVE果條路
你一樣可以讀到大學
(例如陳同學將要修讀果科)

Abusing dead rule -> Denial of reality
DIH 發表於 2006-5-27 13:16 | 顯示全部樓層
偶一為之,以及學生係有真材實料,提早收生我唔介意,只求唔好太濫。

2002年中五放榜後,我班有兩個人成績都好好,都有大學拔尖offer,
女的選擇讀完中六走,男的決定考埋個高考,結果我看到的是,
女的因為一定有大學讀而開始「頹讀」,甚至某程度上對成績不佳的男同學有點輕視,
男的維持勤奮作風,人緣極佳,高考拎3A入自己心儀的學系。

如果差一兩年時間上分別不大,自己又有料的話,同班兄弟姊妹一齊拚搏,
一齊衝過高考的難關,生命才不會缺少一頁。(個人感覺)

希望陳同學生活得開開心心啦~
3ASV196 發表於 2006-5-27 16:56 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2006-5-27 13:16 發表
偶一為之,以及學生係有真材實料,提早收生我唔介意,只求唔好太濫。

對.... 我唔反對 叻人早D 收, 但最怕香港D大學太濫,
拔尖的要求, 我本身都已經覺得太低, 太濫...

3ASV196.KE7270