hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [新聞]陳易希中五畢業入大學
開啟左側

[新聞]陳易希中五畢業入大學

053h4 發表於 2006-5-27 18:43 | 顯示全部樓層

2A_DL13 發表於 2006-5-27 22:29 | 顯示全部樓層
如果冇記錯,陳易希同學好似今年考會考,其實我覺得科大今次咁做
冒險了一點,倒不如等放左榜先至決定是否提早收佢仲好。

我相信他的問題不是能力問題,而是適應能力問題,包括人際、大學
生活,甚至好似佢母校之前校長都擔心的..語言問題。

但相信明眼人都會覺得,科大有關學系這次的做法,是政治考慮大於
一切。
Your global lifestyle partner..
S3BL100 發表於 2006-5-28 15:00 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2006-5-27 18:43 發表
環境可讓人有所發揮, 當找到適合的進修方向的話
什麼年齡入大學並不重要, 只要有料, 心理方面有準備的話

一位有潛質的中五生當然應給他一個機會

不過, 個人也幾喜歡A-level....
讓我有一個大翻身的幾會.. ...

中學教育的目的應該是讓學生在各科
得以均衡發展,
大學才是在中學學到的知識基礎上,
專一發展.
陳易希今年先至中五,
AL的基礎數學/物理課程都未讀過 (除非有自修)
就入U讀EE, 真係幾危險.
(如果讀BBA之類, 不講求這些科學知識的東西, 反而問題不大)

須知科學, 技術的道路是沒有捷徑的,
家父以前在內地教過大學,
當時內地向所謂神童招手的風氣甚盛,
許多有潛質的學生, 11/12歲就入大學,
結果幾乎全部沒有好結果.
wong 發表於 2006-5-28 16:47 | 顯示全部樓層

我唔明點解佢可以直上大學,佢有資格咩?

一直以來,入大學只係可以由al呢條路入,直至近年的拔尖(理科)

到而家,中五都可以升?咁al有乜用?有人就al完後要再讀asso,hd先可以讀學位(近年趨勢),佢就可以咁上,咁個制度邊有說服力?

再者,Ust有冇權咁做?有冇問過UGC?有冇問過政府?有冇問過一眾納稅人?
053h4 發表於 2006-5-28 20:10 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2006-5-28 21:23 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2006-5-28 15:00 發表

須知科學, 技術的道路是沒有捷徑的...

很有道理。
其實大部份學問,甚至詩詞歌賦也一樣。
即使是天才,也要循序漸進。過早的破格取錄
不啻揠苗助長。一千年前已有方仲永的教訓了。

不過陳易希已完成會考,比拔尖只差一年,
和內地十一、十二歲便進大學有天壤之別
(其實這麼多神童恐有誤判之嫌,
張如城之流也可以當神童便可知一二)

如 053h4 兄所言,只要科大的銜接做得足夠,
相信問題不至於太嚴重。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
cky 發表於 2006-5-29 02:27 | 顯示全部樓層

原帖由 wong 於 2006-5-28 16:47 發表

一直以來,入大學只係可以由al呢條路入,直至近年的拔尖(理科)

到而家,中五都可以升?咁al有乜用?有人就al完後要再讀asso,hd先可以讀學位(近年趨勢),佢就可以咁上,咁個制 ...

我覺得閣下又唔駛咁嬲既

如果呢位同學仔真係有能力, 同埋有天份
而香港既大學又能夠真係栽培到佢, 日後為呢個社會貢獻

我絕對覺得應該提供大學學位俾呢類尖子

始終每年會有幾多個呢 D 特別例子?
我唔覺得因此令成個 JUPAC 制度有任何衝擊
亦不致於話甚麼搶其他中七學生的學位

有能者得之, 天公地義耶
Ketsu 發表於 2006-5-29 09:07 | 顯示全部樓層
原帖由 wong 於 2006-5-28 16:47 發表

到而家,中五都可以升?咁al有乜用?有人就al完後要再讀asso,hd先可以讀學位(近年趨勢),佢就可以咁上,咁個制 ...

邊個話架?
想當年我就係好似你咁諗
結果就白白浪費左兩年時間
走去玩左呢兩年對我升大學毫無幫助既AL!

我之前回文都回過
要入大學根本唔一定要考AL
你係可以先讀IVE既high dip
成績好就再入U都得
如果你唔係一定要讀名牌大學
你唔係諗住做醫生律師等職業
你根本可以當AL冇到
(以前更加仲有JASPIC呢條路
果時Poly同City仲有high dip讀
中五畢業生亦可以靠呢條路
走去「索下」大學之門既氣味
果時我不知幾多同學係咁樣入黎既
係而家唔知做乜搞乜鬼野Associate Degree
又冇埋JASPIC
至搞到家陣要考埋AL至入到呢兩間大學)

以前我都有朋友會考得10分
佢即刻走去IVE度讀
然後入Poly讀degree
家陣已經係master
至於AL...佢完全冇考過
所以話對於一d IVE有開科既科
而大學又有相關既學位課程黎講
例如Business、電腦、建築、機電等科目
AL真係可以視如無物
不過你係要讀港大中大
你係要做醫生做律師既
咁你就好好考好個AL
換取入大學既「入場券」啦...

想當年有咁既諗法既我
都覺得自己係十分膚淺
膚淺到誤左自己既前途...
Abusing dead rule -> Denial of reality
U-157星之Kelvin 發表於 2006-5-29 10:33 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-5-29 09:07 發表
邊個話?
想當年我就係好似你咁諗
結果就白白浪費左兩年時間
走去玩左呢兩年對我升大學毫無幫助既AL!

我之前回文都回過
要入大學根本唔一定要考AL
你係可以先讀IVE既high dip
成績好就再入U都得
如 ...

同意你的講法,正所謂「條條大路通羅馬」
入大學唔一定要考AL

小弟中五之後讀左個dip,之後讀Associate (外國遙距面授課程)
最後都可以選擇轉入香港的大學(雖則我仲未轉)

除非想做律師、醫生就要有考AL先得
其他科都唔一定要有考AL先入到
art0925 發表於 2006-5-29 11:41 | 顯示全部樓層

Well, not really gei, my sister went to CC in US because she got really bad grade at HKCEE, then she got a AA, then went  to you and got an Accounting degree, then took CPA in, US, and HK, and she's making a good amount too lei..

原帖由 U-157星之Kelvin 於 2006-5-29 10:33 發表

同意你的講法,正所謂「條條大路通羅馬」
入大學唔一定要考AL

小弟中五之後讀左個dip,之後讀Associate (外國遙距面授課程)
最後都可以選擇轉入香港的大學(雖則我仲未轉)

除非想做律師、醫生就要有考AL先 ...