hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [新聞]陳易希中五畢業入大學
開啟左側

[新聞]陳易希中五畢業入大學

Ketsu 發表於 2006-5-29 12:10 | 顯示全部樓層

原帖由 art0925 於 2006-5-29 11:41 發表
Well, not really gei, my sister went to CC in US because she got really bad grade at HKCEE, then she got a AA, then went  to you and got an Accounting degree, then took CPA in, US, and HK, and she' ...

總之都係果句啦
「只有考AL先入到大學」呢句野
家陣都已經變成貽笑大方既笑話...
Abusing dead rule -> Denial of reality
cheungtszfung 發表於 2006-5-29 12:22 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-5-29 12:10 發表
總之都係果句啦
「只有考AL先入到大學」呢句野
家陣都已經變成貽笑大方既笑話...

在拔尖制度下,ce有6A根本可以唔考AL而入大學
wong 發表於 2006-5-29 22:27 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-5-29 09:07 發表

邊個話�
想當年我就係好似你咁諗
結果就白白浪費左兩年時間
走去玩左呢兩年對我升大學毫無幫助既AL!

我之前回文都回過
要入大學根本唔一定要考AL
你係可以先讀IVE既high dip
成績好就再入U都得
如 ...

咁都總算要經high dip/asso等等既專上教育,但係佢嘛

佢有潛質我唔否認,佢有什麽特殊技能我都唔否認,之但係,同升大學有冇直接關係?

會考6A係可以直升上U,之但係,成績好似未公佈wo.......

ust,都係為想省下招牌啫...........
60M 發表於 2006-5-29 23:06 | 顯示全部樓層

原帖由 wong 於 2006-5-29 22:27 發表

咁都總算要經high dip/asso等等既專上教育,但係佢嘛

佢有潛質我唔否認,佢有什特殊技能我都唔否認,之但係,同升大學有冇直接關係?

會考6A係可以直升上U,之但係,成績好似未公佈wo.......

ust,都係 ...

先前科大校長已經話過如果無大學收佢的話

佢會親自教佢
Ketsu 發表於 2006-5-29 23:17 | 顯示全部樓層

佢有潛質我唔否認,佢有什特殊技能我都唔否認,之但係,同升大學有冇直接關係?

ust,都係 ...

咁夠有好多時都有好多名人
d 大學都頒d 「榮譽博士」、「榮譽學士」等銜頭俾佢地啦
唔通佢地又有讀過相關既課程咩...
(記得成龍自己都好似講過
佢係連小學都未讀完既
但家陣佢係「博士」黎既!)

呢個都係睇佢地做到某方面既野
係令到大學認同既
咪頒個銜頭俾佢囉
既然科大認同陳同學既才華
咁俾個機會佢成為科大既分子都唔過份o者

仲有喎
家陣科大唔係送個學位俾佢喎
佢要讀到有成績先可以做學士喎
真係學劉華當年話齋
「呢個就算係跌出黎既
我都要烏低身執丫
我係有付出過架喎...」

至於會考/高考既成績
根本只係繼續升學既通行證
有時真係可以同你響大學想讀既科好唔同
Abusing dead rule -> Denial of reality
053h4 發表於 2006-5-29 23:39 | 顯示全部樓層
art0925 發表於 2006-5-30 10:08 | 顯示全部樓層

Even in US there are about 2% U students in US that graduate before 20 years old, some even at 18, but the difference is, smart people like these are not critised by the society, in fact, if they deemed to be smart, the High School will do everything to help those gifted child to go to U (btw, most HS are public schools...)

佢有潛質我唔否認,佢有什麽特殊技能我都唔否認,之但係,同升大學有冇直接關係?

ust,都係 ...
art0925 發表於 2006-5-30 10:11 | 顯示全部樓層
There are alot of cases that HK students cannot passed HKCEE, and went aboard to study and got a college Bachlor, some even got a master or Phd.

原帖由 053h4 於 2006-5-29 23:39 發表

該板友應是著眼於制度
因並沒有清晰的制度支持科大的做法

而過去, 因語文水平不較(即中或英唔合格)
讓一些有潛質的同學大學止步的例子卻很多

科大的做法沒有問題, 不過, 可能要交代一下
是跟據那一種 ...
053h4 發表於 2006-5-30 13:25 | 顯示全部樓層
鄭笑 發表於 2006-5-30 22:16 | 顯示全部樓層