hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 聖誕假期間欽州街近嘉頓一段封閉
開啟左側

[臨時改動] 聖誕假期間欽州街近嘉頓一段封閉

樓主| HT408 發表於 2016-12-27 16:18 | 顯示全部樓層

今日所見,只係封左青山道右轉欽州街嘅行車線

見到兩班72,ATENU無改道,但荔廠ATE就改路行
paul2357paul 發表於 2016-12-28 00:35 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-12-23 14:16
無得解GAWOR...兩個行法都得~
如果只係想睇黃金客, 而你又總係覺得青山道唔會有客, 為乜巴士公司唔用你既 ...

但到頭來112、118又可以踢出去行多段長沙灣道同果堆荔枝角紅隧線一齊,呢點又點解釋?
paul2357paul 發表於 2016-12-28 00:35 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-12-23 14:16
無得解GAWOR...兩個行法都得~
如果只係想睇黃金客, 而你又總係覺得青山道唔會有客, 為乜巴士公司唔用你既行法...
而係入左石硤尾再出返黎, 然後先又入多次石硤尾??

但到頭來112、118又可以踢出去行多段長沙灣道同果堆荔枝角紅隧線一齊,呢點又點解釋?
stevechau 發表於 2016-12-28 11:22 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-12-25 12:07
我無講過青山道唔會有客

而家咁兜純粹係為左盡可能唔改分站,但如果嫌太兜迫住要放棄一邊既話,

明明就不存在咩2F同86C服務區外居民多於SSP本身....
呢個立論都唔存在時, 又點會成立呢??
如果SSP區內無客, 主要係服務區外居民, 咁主要SSP區內居民的青山道又會咁好客既??
定係於青山道上得車既客都唔係SSP區內居民??
而且, 當2F本身係青山道都企住走, 86C都坐得滿果陣...點樣既計算可以得出黃金客定多於青山道客呢??
定係你覺得, 今次既改道, 好應該為左唔兜路, 調轉飛起青山道, 淨係做黃金+SKM客??
stevechau 發表於 2016-12-28 11:22 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2016-12-26 09:57
九江街/福華街十字路口中間好似有石壆,九江街無論由長沙灣道定元州街入都必須要左或右轉福華街,不得直 ...

唔係好似, 直頭係中間有個十字路躉係度...
stevechau 發表於 2016-12-28 11:26 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2016-12-27 16:18
今日所見,只係封左青山道右轉欽州街嘅行車線

見到兩班72,ATENU無改道,但荔廠ATE就改路行 ...

呢幾日我揸過幾次呢個路口, 其實72大埔道落黎原本唔改路都可能得...
因為頭一日既工程只係做到青山道...但唔記得第二定第三日開始, 欽洲街右轉元洲街燈口前有一半都封左黎做工程...
咁巴士要行就未必好方便喇...行係行到既, 不過貪穩陣而改道都係可理解的~
stevechau 發表於 2016-12-28 11:35 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2016-12-28 00:35
但到頭來112、118又可以踢出去行多段長沙灣道同果堆荔枝角紅隧線一齊,呢點又點解釋? ...

唔係唔可以...而係點解要咁做...
970/X係獨營, 郁站無咁煩可以理解...
但明明112&118一樣可以照跟970/X咁走而唔使改站...
我都唔明佢咁兜返轉頭係東京街出長沙灣道為乜...
又唔係快左, 又唔係有客, 又唔係唔使改站...

好喇, 118就本身要行東京街上黎青山道, 唔入青山道佢無得調頭入返長沙灣道而硬入就話無計JE...
咁112呢?? 如果有心唔做青山道而煲長沙灣道, 為乜唔東京街直出??
如果為唔使改站, 又為乜唔跟970/X咁走??
呢幾日見, 福華街附近走得起咁多條過海線車流有餘呢~
S3BL100 發表於 2016-12-28 12:20 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-12-28 11:22
明明就不存在咩2F同86C服務區外居民多於SSP本身....
呢個立論都唔存在時, 又點會成立呢??
如果SSP區內無 ...
如果SSP區內無客, 主要係服務區外居民, 咁主要SSP區內居民的青山道又會咁好客既??

偷換概念。

1. 我無講過無深水步居民坐呢兩條線
2. 青山道有客,亦唔代表全部係深水步居民
3. 青山道好客,唔代表包抄黃金果三個站唔會有更多客,更唔代表果三個站無客

或者咁講,你望下 2F 86C,上繁同下繁分別邊個方向班次比較頻密?邊個方向乘載率比較多?
到底呢兩條線的搭客,係深水步居民為主,定係其他區居民為主,已經顯而易見

除左呢個符號外,我唔知仲可以點形容
fb.com/scientisthk2usa/
238X 發表於 2016-12-28 13:38 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-12-28 12:20
偷換概念。

我諗佢想講嘅係,你想改嗰度係少客過青山道啫。究竟佢哋係咪深水埗居民 (至少對佢而言) 都唔係重點
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
stevechau 發表於 2016-12-28 16:57 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-12-28 12:20
偷換概念。

唔係偷換概念, 而係將你既概念不斷無限上綱JE~
學好D中文先啦你~

1. 其實你只係講緊廢話...連TD同巴士公司計客都唔會嘥時間去計既野係得你先會諗~
有客上車理佢係邊區居民咩...
2. 係WOR...咁2F係WTS有客, 86C係沙田區都有客...莫非全部都係黃大仙同沙田居民??
如果唔係, 咁個POINT代表D乜?? 咪又係廢話...我比人攝飛仔統計咁多次, 都未比果個人問過我住邊區WOR~
3. 嗱, 咁我就部分同意你既...的確青山道好客就唔代表黃金兩站係唔好客, 我就從來無咁講過的...但又唔代表黃金兩站會多客過青山道WOR~
所以都唔知你諗左D乜會將我講既野FF到你果3個POINT~

班次問題仲好笑...
2F係CWS落黎密, 解釋到D咩?? 咪就係多人落山甚至過黎西九龍LOR...
咁佢係CWS一帶過黎西九既獨家線, 好出奇咩??
東行唔同WOR...仲有條2B一齊做, 夾返D班次數, 大家都係伯仲之間咋WOR~

沙田就仲搞笑, 好地地無啦啦...早繁做乜要開密D入沙田?? 沙田都無野要西九人早繁入去...
咁當然係沙田出黎人多所以班次較多啦~去返非繁...兩個方向都係15-20左右...乜寧舍多沙田居民坐車, 而深水埗無人坐車咩??
定係坐得車既都只係沙田居民?? 係既話麻煩86C車頭寫住"沙田居民專用, 方便計數"咁啦
你講既數字又係反映唔到咩WOR~ 你大個仔喇, 睇野唔好咁幼稚好嗎??
你都仲叫做搵到個符號, 但你既幼稚同短淺目光真係令人尷尬鬼無法於論壇中搵EMOJI去笑你咁低級喇~