hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 東涌新樓唔搭37M唔要垃圾雙層要邨巴 (更新住客留言) ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 東涌新樓唔搭37M唔要垃圾雙層要邨巴 (更新住客留言)

paul2357paul 發表於 2016-12-23 00:29 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2016-12-22 23:53
聽落好過癮,但代價咪自己架車坐唔滿要減班囉

成日喺旺角等 238X 見到前面 87D 條龍排到自己站頭,真係好 ...

又例如麗港城班大帝霸住條219X邨巴化,結果換來老九回敬佢唔俾佢有例如旺角深水埗直達線。
234X、238X等線已經算是情況較好,因為都仲有荃灣工業區客頂下。
paul2357paul 發表於 2016-12-23 00:43 | 顯示全部樓層
PB602 發表於 2016-12-22 23:18
私樓中產一向都鍾意有自己專線,因為咁可以有助屋苑保值,37M要同昇薈Share,東環業主當然不滿。

你37M派架A91佢地會嘈到癲,但轉個頭開村巴俾老冠投到,同樣開番A91都好,佢地都會覺得自己高人一等。

所以海怡半島居民從一開始就反對90延長去海怡,無平車坐唔緊要,同公屋居民Share一架車先係大問題。

21年前城巴接手592後減價,好多海怡居民其實好唔滿意,因為引晒班公屋客搭車佢地會覺得搞到條線Cheap晒。

海怡半島線冇可能做到唔俾鄰近公屋班友搭巴士,就算改到海怡半島直接出入鴨島都冇可能。
ksmbh 發表於 2016-12-23 01:38 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2016-12-23 00:43
海怡半島線冇可能做到唔俾鄰近公屋班友搭巴士,就算改到海怡半島直接出入鴨島都冇可能。
...

村巴服務唔好自己有得出聲,影灣園咁自己出標,
有規格要咩車咩班次服務,

巴士小巴服務唔滿意,
你出聲人地都未必踩你,
逸東都唔見得好滿意嶼記服務,
當然村巴成本往往比專利巴貴,
而長者亦通常無$2優惠.
(假設37M過N年後會加到$4樓上)

EX-TL 發表於 2016-12-23 01:55 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2016-12-23 00:29
又例如麗港城班大帝霸住條219X邨巴化,結果換來老九回敬佢唔俾佢有例如旺角深水埗直達線。
234X、238X ...

219X一樣有班觀塘商廈客, 麗港城呢啲中產大型私樓, 你俾條深水埗 旺角線佢又點, 兜到傻佢搭小巴轉地鐵好過, 唔兜路咪又係一條邨巴線出左嚟!

40改快去美孚佢地冇反對喎, 只係冇左中間嗰忽佢地唔滿意, 有特快小巴補番, 即刻抵番晒!

al74_88m 發表於 2016-12-23 09:05 | 顯示全部樓層
219X又真係邨巴化嘅, 只serve麗港客,之前提議延長去油塘都被BAN.
所謂觀塘商廈客都係由麗港公園行番去商業區. 如果叫219X兜埋觀碼serve班客, 應該都會被麗港城BAN.
PB602 發表於 2016-12-23 09:35 | 顯示全部樓層
中產買得新樓緊係要威威,過時過節,親戚朋友入嚟東涌拜年參觀新屋同埋(用一個月幾千蚊管理費養住嘅)會所設施,點可以叫人坐地鐵去到東涌然後轉架大嶼山巴士入嚟?人地以為你屋企樓下有牛牛添。

當然係話「我地屋苑有架專車去地鐵站,唔駛錢嘅」(其實管理費又要加)。

如果唔係朋友寸屋主一句「我朋友住映灣園都有專車,點解你個屋苑無車到咁渣嘅?」,你俾幾嗰百萬樓價情何以堪?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +7 收起 理由
proschebus + 1 + 7 給你一個like,人地以為你屋企樓下有牛牛添.

查看全部評分

stevechau 發表於 2016-12-23 11:41 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2016-12-23 00:43
...

咁又唔係無可能既...當年肯比錢咪得LOR...
嘉湖山莊當年初頭都係海怡咁既規模, 一樣做得住幾條雙層村巴線....
但以而家既條件黎做, 就真係做唔到~
stevechau 發表於 2016-12-23 11:43 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2016-12-23 01:38
村巴服務唔好自己有得出聲,影灣園咁自己出標,
有規格要咩車咩班次服務,

呢句真...除左提升屋苑既規格之外...
村巴有咩事自己管理處/業委會有得同佢嘈同跟...
你比普通巴士做, 做到幾差都只能硬食~
不過前提係...業主肯唔肯比錢同TD批唔批LOR~
stevechau 發表於 2016-12-23 11:47 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2016-12-23 01:55
219X一樣有班觀塘商廈客, 麗港城呢啲中產大型私樓, 你俾條深水埗 旺角線佢又點, 兜到傻佢搭小巴轉地鐵好 ...

有鬼商廈客咩...稍為近觀塘道果班都去晒215X度~
不過本身麗港居民人數夠疊友...夠牙力去FIGHT野JE~

40果陣點改路線佢都無乜反對過...唯獨改總站佢最唔滿意JE~
後來先搞條頹既69拉落花墟塞得掂DC MEMBER之嘛~
kmbodth 發表於 2016-12-23 11:53 | 顯示全部樓層

作為區外人
表示 搭馬拉瘦身MAN是很正的
加上NLB接近0的脫班率
足見 有37M已很不錯

爭取邨巴?
唯一應該
叫老冠開條去藍田/太安樓經中環
派馬拉MAN兼俾街外人搭