hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 旺角將建超級天橋,直通四線鐵路
開啟左側

旺角將建超級天橋,直通四線鐵路

李志豪 發表於 2017-1-4 04:00 | 顯示全部樓層

起到黑布街,差少少都唔連接埋染布房街天橋, 顧問有無講點解
dcyw 發表於 2017-1-4 09:19 | 顯示全部樓層
李志豪 發表於 2017-1-4 04:00
起到黑布街,差少少都唔連接埋染布房街天橋, 顧問有無講點解

會有預留位置連接洗衣街前水務署重建項目,再經重建項目連接現有往旺角東站行人天橋。
peterson 發表於 2017-1-4 19:43 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2017-1-3 11:33
其實朗豪坊至火車站本身已經有好充足既連接,最簡單落地底經旺角站上旺角道天橋,已經bypass到成個旺角地面 ...

而家政府同港鐵都唔想啲人迫晒落港鐵站度,
成個E出已經同地下街無分別,
如果黎緊起條新行人通道又係駁落去旺地先走到,

咁就真係迫到行都行唔到啦~

另一方面,大家無諗到嘅係易達性,
旺火落旺地,其實無直接易達通道,所以政府都唔會claim話現有天橋係可以方便傷殘人仕使用黎直達旺地
而顧問報告,亦明顯刻意迴避 新天橋可以由旺火直達旺地再直達澳海城 嘅概念,
寧願話要等埋洗衣街項目重建就算
支持巴士裝主動安全系統,長遠推駕駛自動化
peterson 發表於 2017-1-4 20:00 | 顯示全部樓層

關於點解唔用行人隧道,似乎終於搵到真正嘅原因啦:
http://the-sun.on.cc/cnt/news/20091106/00407_047.html
2009年摸底時俾區議會ban左

運輸署高級工程師葉勁流表示,顧問亦建議行人隧道方案,但因天橋在衞生及安全上均較隧道優勝,且建築時間只需兩年至兩年半,故傾向以天橋接通...
多名議員亦指行人隧道有治安問題,夜間使用率極低,同意採用行人天橋方案...

JX9097 發表於 2017-1-4 20:22 | 顯示全部樓層
peterson 發表於 2017-1-4 20:00
http://the-sun.on.cc/cnt/news/20091106/00407_047.ht ...

若果淨隧道就梗係啦不過加埋地下街元素就唔同講法啦
周邊好多地區都有地下街,又唔見咁高罪案率?
班區議員都真係坐住嚟開會嘅
peterson 發表於 2017-1-4 20:23 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-1-3 03:36
有心行入奧運搭車早就行咗啦
唔見得宜家難行
起咗天橋最多話方使咗,唔見得話好吸引d人由旺角行差唔多3個字 ...

咁難唔難行?

如果沿亞皆老街線行,一定要穿過旺角街市(連埋街邊檔),
就算你可以避過魚腥臭水,師奶呀叔嘅賣餸團你一定避唔過
哩個仲要係無論㨂亞皆老街北定南都無分別

除左街市,亞皆老街線仲有幾個極繁忙嘅路口,

你企喺度等燈會俾人迫出馬路,你唔等燈就極高機會被車死,想快都唔得

當年喺奧運站HSBC大樓返工,返工一定坐小巴旺火直落奧海城,
放工就會經大角咀行旺角道出旺角,但都要過成十支燈位先落到旺角
塘尾道個燈位又係成日都人山人海

根本唔難行!不過絕對唔係方便舒暢嘅經驗
GW4866 發表於 2017-1-4 22:28 | 顯示全部樓層

peterson 發表於 2017-1-4 20:23
咁難唔難行?

如果沿亞皆老街線行,一定要穿過旺角街市(連埋街邊檔),

主要都係上海街至街市呢段比較迫人,我會選擇行出馬路邊,之後都上天橋入奧海城3期
就算唔行出馬路邊迫都係迫一小段路,我可以接受

以前我係旺角會貪平行入奧運搭31B返歸,行過都唔知幾多次
打開門,行出去,去遠啲!
流星☆雨 發表於 2017-1-5 10:41 | 顯示全部樓層
peterson 發表於 2017-1-4 20:00
http://the-sun.on.cc/cnt/news/20091106/00407_047.ht ...

似乎油尖旺啲區議員對腳生係天橋頂,離地九丈
佢地無理由連旺角道天橋有幾多賓賓同露宿者都唔知架
趕客路上 理_得你
流星☆雨 發表於 2017-1-5 10:51 | 顯示全部樓層
peterson 發表於 2017-1-4 19:43
而家政府同港鐵都唔想啲人迫晒落港鐵站度,
成個E出已經同地下街無分別,
如果黎緊起條新行人通道又係駁 ...

旺火落旺地最大問題都係旺火落地面呢段得商場升降台/聯運街斜路,依家染布房街果邊起緊lift,第時洗衣街新樓落成又可以起天橋連去火車站,再係新樓預留位置加部lift方便上落,相信到時都會比現時好好多

趕客路上 理_得你
jpoon 發表於 2017-1-5 17:07 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2017-1-3 11:33
其實朗豪坊至火車站本身已經有好充足既連接,最簡單落地底經旺角站上旺角道天橋,已經bypass到成個旺角地面 ...

地鐵站始終容量有限,尤其中間一大個範圍係收費區,側邊通道唔夠闊,而現時來往地鐵站同天橋嘅通道亦只有樓梯及單邊扶手梯
不過呢,技術上亞皆老街/彌敦道路口係咪可以起到天橋?話晒下面係大大個地鐵站仲有行人隧道,唔似旺角道咁只有地鐵軌道,工程上複雜好多
P.S.其實旺角道天橋而家起緊橫跨彌敦道嘅一段,起好後行康樂街應該會快過行地鐵站囉
http://jpoon9394.blogspot.com/