hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西貢區議員要求296A及296D加停調景嶺
開啟左側

[路線計劃/RPP] 西貢區議員要求296A及296D加停調景嶺

GW4866 發表於 2017-1-16 01:48 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2017-1-16 01:25
當年招標時 796C 都係收 $9 去荔枝角,咁依家係咪應該拉過去兼加價?

796P 係同 796X 延長時一齊開,當 ...

796C咪拉過過去囉,做唔掂先縮返轉頭

你要留意返796P一開波都只係做尖東,近呢兩年先踩埋落人地到
做大796P係三條將南尖咀線添,點解唔可以搵返296D做善用資源

我無話要無論如何都要拉,我係講796X拉去尖沙咀本身係應份
咁佢宜家只係到尖東,加上你話路線唔吸引,爭取拉296D落去將南有咩問題

爛橙有做起到咩?淨係見到做到成pat屎
講踩人地頭邊夠新城勁呀
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2017-1-16 02:07 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-1-16 01:32
入左尖沙咀,運輸署就唔會理你係尖東尖西,
正如除左爭取要巴士線經自己門口既時候,無人會覺得將軍澳站唔 ...

之所以唔應該開(或者叫改)796P囉,走去同296D重疊
你宜家已經有兩條全日線,咁拎去改296D好合理者

最理想根本係
296D做尚德+將南去尖中/尖西
796X不變
796P做堆填區去尖東及尖西,不經調景嶺等,早晚繁線

各有各做互不相干
打開門,行出去,去遠啲!
GW5878 發表於 2017-1-16 02:36 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-1-16 01:32
入左尖沙咀,運輸署就唔會理你係尖東尖西,
正如除左爭取要巴士線經自己門口既時候,無人會覺得將軍澳站唔 ...

咁係因為九巴條 296D 開壞左個頭

九龍東/新界東出去尖沙咀既車
一係就跟 28 / 215X 咁樣科學館入(東面),做到九龍站或者尖碼(西面)
一係就跟 26 / 81C 咁樣佐敦入(中間),做到科學館以東(東面)
總之就做到大半個尖沙咀

唯獨 296D 唔知點解發癲中間入做到西面 , 咁先有位比 796X 剩係做東面
(另有個類似例子 281A ,同樣沙田區有部分 281A 站位可搭到 81C )

所以根本唔關將南事,而係九巴定線失當
定係你又想講將南原罪系列?

話時話秀茂坪有 1A 去尖西又有 13X 去尖東,咁係咩玩法?
Gary_B 發表於 2017-1-16 02:54 | 顯示全部樓層

見到方小姐聯署 正常都知落得垃圾桶啦  

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ATEU15 + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

流星☆雨 發表於 2017-1-16 03:04 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2017-1-16 02:36

281A同81C都唔算好重疊呀,都只係得第一城外圍個站,

就好似40X/43X同49X咁上下
趕客路上 理_得你
paul2357paul 發表於 2017-1-16 07:46 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-1-15 01:19
新巴反唔反對係其次,
最主要係睇有無相近服務。
你已經有個地鐵站,仲批條全日線俾你出尖沙咀已經好唔話得,
當初 796x 係點行大家同區議員都心知肚明,係你地死要人地拉條線去尖咀,依家走黎嫌慢要拉多條?你玩野呀?
九巴唔出聲我係運署都唔會批你啦。

況且唔好成日話新巴反對,
正如新巴想開 705M,九巴一樣反對到開唔成,
呢o的o野有時係你有時係我o者。

796X最令尖咀客討厭既地方就係點解延長到尖咀時都唔執過紅磡土瓜灣既走線。
起碼將紅磡土瓜灣既走線改到係專心做上路(即係漆咸道北+馬頭圍道北段)做番條如5仔速度既東西起碼都唔會令來往尖咀既效果太差。
反正這種一條線做哂紅磡土瓜灣既定位都係預左要侷上路下路其實一邊行遠D。

當然其實例如紅磡土瓜灣果條獨市大隧線85X和75X紅磡土瓜灣既走線都唔係認真夾過,因為85X係專心做下路果邊如106般既最碌模式般既走線,而75X竟然係專心做哂土瓜灣上下路。
transbus 發表於 2017-1-16 13:18 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2017-1-16 02:36

根本轉全日一早應該將13x加密,踢走1A,
唔使依家被啟業麗晶揸春袋..
你問下九巴咩壺蘆,點都正確過乜都賴秀茂坪..

其實彌敦道落車,去尖東西都合理步程,
296D站地理位置算唔錯喎。

坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
GW5878 發表於 2017-1-16 14:02 | 顯示全部樓層
transbus 發表於 2017-1-16 13:18
根本轉全日一早應該將13x加密,踢走1A,
唔使依家被啟業麗晶揸春袋..
你問下九巴咩壺蘆,點都正確過乜都賴 ...

彌敦道故然係冇問題
問題係調景嶺冇 296D ,然後 796X 又因為 296D 冇做尖東所以話都冇咁易拉到過去
但 796X 去尖沙咀個路程實在少少重口味
要整返條正正常常經東九龍走廊路線,又因為 296D + 796X 做哂所以先難搞

不過咁,今年 RPP 估佢唔到想將 796P 改到成個朝早服務
GK3258 發表於 2017-1-16 14:18 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2017-1-16 14:02
彌敦道故然係冇問題
問題係調景嶺冇 296D ,然後 796X 又因為 296D 冇做尖東所以話都冇咁易拉到過去
但 7 ...

點會估佢唔到啊,一早已經預左啦。

區佬:將南無車出尖沙咀中,不如拉296D入去啦?
運吉:唔使擔心,我比條得幾班嘅796P你,慢慢就會全日佢(,再食埋296D架喇)。

區佬:康城無全日線出旺角,不如全日98S,順手幫坑寶提速啦?
運吉:唔使擔心,我比條796E你(,慢慢就會全日,你條98S等執啦,仲有296C都難逃一劫架喇)。

喂我真係求求區佬唔好點搞296A,容乜易又整番條796A,之後見無轉乘唔夠對家做,連出面啲線都行政指令比埋新記做。
橫看香港巴膠
paul2357paul 發表於 2017-1-17 14:31 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2017-1-16 14:18
點會估佢唔到啊,一早已經預左啦。

區佬:將南無車出尖沙咀中,不如拉296D入去啦?
運吉:唔使擔心,我比條得幾班嘅796P你,慢慢就會全日佢(,再食埋296D架喇)。

區佬:康城無全日線出旺角,不如全日98S,順手幫坑寶提速啦?
運吉:唔使擔心,我比條796E你(,慢慢就會全日,你條98S等執啦,仲有296C都難逃一劫架喇)

喂我真係求求區佬唔好點搞296A,容乜易又整番條796A,之後見無轉乘唔夠對家做,連出面啲線都行政指令比埋新記做。

爛橙同運吉做左咩野枱底交易要逼死老九既將軍澳服務?
洗唔洗叫申記或者競委會做野?