hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2017-2018年度西貢區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2017-2018年度西貢區巴士路線計劃

EX-TL 發表於 2017-1-16 13:48 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2017-1-16 12:35
692P 擺到凍哂先話改去坑口 , 即管睇下會唔會變 694 咁一潭死水 , 不過總好過乜都唔做

---

入面有坑口站, 過條馬路就到, 就算講到早繁港鐵幾咁冇位, 692P亦唔見得吸引.

其實由坑口北開出亦唔會幫到幾多, 富寧花園有港鐵特惠站, 有心就應該富寧花園巴士站開出, 食富寧+坑口村客, 不停坑口北直接加停對面明德邨, 做明德+顯明, 經埋厚德邨 頌明苑上隧道, 咁先可能有客, 唔飛走調景嶺 尚德邨對件事冇根本幫助, 條線都係得尚德多人用. 我睇, 都係等摺埋算啦!
S3BL100 發表於 2017-1-16 13:48 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2017-1-16 13:31
山上觀塘道將沙,呢條看似屎忽數,幫98A執雞客進一步upgrade…

但如果93K改做觀塘道大老山沙田,係會有 ...

其實如果同 88X 睇齊收 $10.2 的話,我好懷疑仲有幾多唔係以新界東作最終目的地的乘客會肯俾人咁劏

最理想係用 93K 一次換到翠觀沙同山上將尖返來,不過問題係 93K 斬完後有必要擺返幾架車加強 98A,到時可能會唔夠車同時換兩樣野返來

而且新巴 798A 插左旗,佢地無心做係一件事,但肯唔肯俾九巴咁玩都成疑問…

fb.com/scientisthk2usa/
LAK2 發表於 2017-1-16 13:50 | 顯示全部樓層
E22S 回程硬要寶林開兜晒將軍澳又係唔知做乜
大佬你無ETA架,得果一班車,觀塘九龍灣朋友點等?

識玩一定係工業邨開車直出,放工時段$24觀塘特快一定有人坐。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
hokachung + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

GK3258 發表於 2017-1-16 13:56 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2017-1-16 12:35
692P 擺到凍哂先話改去坑口 , 即管睇下會唔會變 694 咁一潭死水 , 不過總好過乜都唔做

---

692P潛台詞係點都要取消,不過比啲甜頭你話“試辦三個月“等班區佬肯受下氹,結果都係名正言順地取消。
當然係好過直接取消,起碼等啲坑口人死得眼閉
橫看香港巴膠
最後熱狗 發表於 2017-1-16 13:58 | 顯示全部樓層
796E個定位其實想點
康城已經有98S仲要唔多人坐
而家仲開多條796E打對家 有用咩?
其實講康城去商貿區796P一直做緊
佢開呢條線想點 分薄自已客源?
LAK2 發表於 2017-1-16 13:58 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-1-16 13:48
其實如果同 88X 睇齊收 $10.2 的話,我好懷疑仲有幾多唔係以新界東作最終目的地的乘客會肯俾人咁劏

最理 ...

如果咁叻仔真係換到將觀沙+將尖,加埋290
主要轉乘客(新東+荃葵+215X) 已經做左一大半

真觀塘客有95M包底,連埋回程93K當半條,
98A壓力其實唔大。
GK3258 發表於 2017-1-16 13:59 | 顯示全部樓層

三巴合一 發表於 2017-1-16 13:38
290x未開已經加到來回4班,
睇嚟九巴對將南,安達臣來往荃葵好有信心

其實呢條線本身潛力唔錯,特別係響運吉依家政策下應該會係九巴唯一一條食到將南康城嘅全日線,應該會好似68F咁死都要做。
至於98D,S等,呢次RPP係名正言順打佢一把,暗指你搞咩小動作康城都會係落入新巴個口入面
橫看香港巴膠
ATEU15 發表於 2017-1-16 13:59 | 顯示全部樓層
最後熱狗 發表於 2017-1-16 13:47
都唔明a29p點解唔延埋入去

一出一入日出康城成4km架
GK3258 發表於 2017-1-16 14:00 | 顯示全部樓層
最後熱狗 發表於 2017-1-16 13:58
796E個定位其實想點
康城已經有98S仲要唔多人坐
而家仲開多條796E打對家 有用咩?

796E明顯就係話明佢食梗康城旺角線
去到2020康城多人入伙就擺明會全日
橫看香港巴膠
GK3258 發表於 2017-1-16 14:04 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-1-16 13:48

最理 ...

93K依家似乎響九記陰幾年都陰唔死後下定決心照執雞喎,你諗下本身依家執98A口水尾都夠飽,又諗下297九龍灣食到幾多水魚,其實咁玩大流水除時養得起條線,仲隨時係鋪路。。。
至於297,反而比人感覺係沙中一通車就RIP
橫看香港巴膠