hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 我對ads的感覺
開啟左側

我對ads的感覺

hardplastic 發表於 2006-5-28 13:04 | 顯示全部樓層

原帖由 jimmy8388 於 2006-5-28 13:02 發表

the last row of seats on lower deck of ADS was vibrating abnormally, especially Gx prefix ones, because I took two of the 216M scheduled and found the same vibration sitting on the last row ...

呢個係釘尼屎車通病,

可能有D 釘尼屎狂迷會認為呢個係優點
 樓主| HR9710+KU1391 發表於 2006-5-28 13:10 | 顯示全部樓層
原帖由 hardplastic 於 2006-5-28 12:59 發表

只怪九記買車唔好好計劃
買咁多ADS 都唔買多D 12米車
霸住QUOTA,
好心就讓路啦

九記買ads時都好須要短車,不過,買完後,d路才擴濶,九記都估不到!
或者正如av220兄說,am,aa退後,客量少但用到10米車的線會用返短龍,如74k,77k,79k
希望53,276也可用到ads
其實f車牌的ads都有13年車齡,可能過多3年會退役,到時騰出30個qouta

kp3011 發表於 2006-5-28 14:34 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2006-5-28 12:56 發表
其實ADS上斜又唔錯
不過頭批ADS避震真係...有點兒那個
最後一批ADS其實都幾好ga
依家我成日都會有機會搭第四代ADS
所以...ADS的確係一個唔錯嘅車款

唯一要「怨」嘅...就係九記買得太多...
令 ...

[ 個 人 意 見 ]
反 而 我 覺 得 ASV 係 「 冗 員 」 多 D
多 數 要 用 短 車 的 線 都 有 一 D 不 短 的 上 落 斜
ASV 個 底 盤 設 計 比 較 "gam cho" 左 少 少 之 餘 , 上 斜 表 現 的 確 ... ( 尤 其 是 J* 牌 )
車 價 更 貴 過 ATS ( 由 某 年 巴 士 年 鑑 得 知 )

似 乎 入 100 部 有 點 兒 過 多 ... ( 其 實 我 覺 得 完 全 唔 入 ASV 入 曬 ATS 好 過 )

歡 迎 理 性 討 論 .
238X 發表於 2006-5-28 14:39 | 顯示全部樓層

原帖由 HR9710+KU1391 於 2006-5-28 13:10 發表

九記買ads時都好須要短車,不過,買完後,d路才擴濶,九記都估不到!
或者正如av220兄說,am,aa退後,客量少但用到10米車的線會用返短龍,如74k,77k,79k
希望53,276也可用到ads
其實f車牌的ads都有13年車齡, ...

我諗有 D 熱線改冷或者 11 米線都要因應客量
或路面問題而要用番短金。

好似 238M 咁,荃灣地鐵站咁 U-turn 法,
除非調坑或者改線,否則要加金的話都會係
短金。呢條線唔駛上斜,應該可以用 ASV。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
JX9097 發表於 2006-5-28 14:51 | 顯示全部樓層
原帖由 kp3011 於 2006-5-28 14:34 發表
反 而 我 覺 得 ASV 係 「 冗 員 」 多 D
多 數 要 用 短 車 的 線 都 有 一 D 不 短 的 上 落 斜
ASV 個 底 盤 設 計 比 較 "gam cho" 左 少 少 之 餘 , 上 斜 表 現 的 確 ... ( 尤 其 是 ...

竟然咁樣話我部代表車...哈哈...
但係有d ASV上斜都唔錯嘅
好似我部代表車咁...以ASV嚟講算幾好~(有點兒hard-sell tim)
前606批ASV上斜表現亦都算唔錯~
 樓主| HR9710+KU1391 發表於 2006-5-28 14:55 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2006-5-28 14:39 發表

我諗有 D 熱線改冷或者 11 米線都要因應客量
或路面問題而要用番短金。

好似 238M 咁,荃灣地鐵站咁 U-turn 法,
除非調坑或者改線,否則要加金的話都會係
短金。呢條線唔駛上斜,應該可以用 ASV。

果d客量少的線,以前一向用G,N,BL,M,DM,在短車缺乏下,又不轉冷,結果在路面條件許可下,用11米熱車,到全冷時,也用11米冷車
238X 發表於 2006-5-28 15:05 | 顯示全部樓層

原帖由 HR9710+KU1391 於 2006-5-28 14:55 發表

果d客量少的線,以前一向用G,N,BL,M,DM,在短車缺乏下,又不轉冷,
結果在路面條件許可下,用11米熱車,到全冷時,也用11米冷車

其實果 D 線好多用左 12 米金至真...
11D, 11K, 13D, 36 都係熱細金大。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
278x 發表於 2006-5-28 15:59 | 顯示全部樓層
頭批ADS幾好ga~係就係dun d~但邊有車係十全十美呢
同埋佢地好多速度感
依家d ADS分佈得好唔平均
K廠咁鬼多ADS做後備都唔知做咩
U廠應該行短車ge線就用+5車
好似76K, 273等等~個人覺得有d曬
77K依d又唔夠雙層~U廠又死都唔上
相反K廠就ADS氾濫~長途線就搵ADS做替車
坐中真係唔知講咩好
JX9097 發表於 2006-5-28 16:01 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2006-5-28 15:05 發表

其實果 D 線好多用左 12 米金至真...
11D, 11K, 13D, 36 都係熱細金大。

26M仲搞笑...最大同最細(雙層車)都有齊
ATE24 發表於 2006-5-28 16:17 | 顯示全部樓層

原帖由 278x 於 2006-5-28 15:59 發表
頭批ADS幾好ga~係就係dun d~但邊有車係十全十美呢
同埋佢地好多速度感
依家d ADS分佈得好唔平均
K廠咁鬼多ADS做後備都唔知做咩
U廠應該行短車ge線就用+5車
好似76K, 273等等~個人覺得有d曬
77K依d又唔夠雙層 ...

273 le 條咁特別o既線派雙層個人認為無乜用。
個客上得上層架車已經去到粉嶺火車站。
公器公用 香港早要有品