timewater 發表於 2017-2-11 00:24

點解飛站反而會縮減班次?明明用少咗時間上落。總行車時間應該有所少

alexero 發表於 2017-2-11 00:40

31061689 發表於 2017-2-10 23:46
飛站啫……

即係出事列車好快已移走?

lcl 發表於 2017-2-11 00:42

31061689 發表於 2017-2-10 22:41
真陰公。。。。

傷者同訊號系統,邊樣至係真陰公?

PS. 祝傷者早日康復

053h4 發表於 2017-2-11 00:54

egdeen 發表於 2017-2-11 02:25

南港島線根本不設車長同獨立駕駛室就極度危險

車長其中一個作用就係處理突發情況

南港島線列車有煙霧感應器, 列車重要部件(例如信號系統等) 亦應該有防火措施
根據現有指引, 當列車發生火警車長會駛到最近車站疏散乘客

所以這一次來說, 在南港島線有車長和冇車長並無分別

但係由於部分南港島線車站屬於無人操作, 發生事故就必須等待緊急救援(消防員/警察)到埸
呢段時間就要乘客執生

053h4 發表於 2017-2-11 06:06

kay 發表於 2017-2-11 08:17

今次件事反映兩樣野

不能100%自動化運作列車同車站
搭港鐵駛唔駛安檢?

ASV50 發表於 2017-2-11 08:32

點解飛站反而會縮減班次?明明用少咗時間上落。總行車時間應該有所少

唔知係咪MTR唔想因爲飛站事件
再加重原有路線負擔

所有對外公佈縮減至5分鐘一班
等原先搭客有心理準備而自行去轉乘其他交通工具

我尋晚8點旺角搭落去北角
係旺角就好彩即時上車,但人流相對比平時少
去到金鐘轉港島綫就要等4分鐘一班...

而尋日係星期五夜晚呢

ASV50 發表於 2017-2-11 08:34

南港島線根本不設車長同獨立駕駛室就極度危險

車長其中一個作用就係處理突發情況

其實迪士尼綫都一早係無人駕駛...
但好似無人覺得有問題

waterboy1984 發表於 2017-2-11 09:33

減少班次係因為飛站之間需要切換為人手操控,
人手操控一般需要較慢時間控制

尋日事後搭過,佐敦站落車睇左陣,來回每列車去到佐敦站都停耐左,見司機不停set野估計應該係轉摸式,
亦見過有車因人手操控對唔正幕門開唔到門,要倒後返先得

頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: [轉載]更新:一男子於港鐵自焚 尖沙嘴封站19人燒傷