s20131417 發表於 2024-1-15 00:31

Ricky403 發表於 2024-1-10 12:26
而家港島綫金鐘往銅鑼灣,就算係下繁,個逼法其實同2019年之前荃灣綫金鐘往油麻地差得遠
港島綫起碼有班 ...

明知客量咁火,點解當局又唔肯開過一條同港島線平行嘅新線去紓緩問題?
家陣話一句「提升訊號系統就解決到」就將NIL擱置,值得嗎?

eternalflame 發表於 2024-1-15 00:37

明知客量咁火,點解當局又唔肯開過一條同港島線平行嘅新線去紓緩問題?
家陣話一句「提升訊號系統就解決 ...

將線仲要伸去137區,北角去老銅個樽頸位係一直解決唔到
我唔明當局點解咁有信心覺得signalling upgrade可以食得晒再多出黎嘅客量

巴士的膠 發表於 2024-1-15 09:04

家陣話一句「提升訊號系統就解決 ...

如果唔考慮現時NIL方案,東大嶼線向東延都可以覆蓋到NIL嘅功能。問題係起完呢堆嘢之後,仲有幾多客去中環返工,有幾多客去福田返工。

假設東大嶼線用到120-130kph嘅列車,由港大經會展、銅鑼灣北去鰂魚涌做總站,車程應該比用將線更快,甚至乎因為未確定列車限界,整個將線,東大嶼,前海直通運轉都係可行,又唔駛煩東涌線已知嘅問題。

所以首先要諗掂嘅係北都嘅土地用途,再諗人流,先有得諗點投資交通。假設將來大家都係去福田返工,咁可能中鐵向東拉去油塘已經食咗堆本身路過港島嘅東西向乘客。而如果北都個論述係work,咁遠離北都,去中環車程仲慢過錦上路嘅137區幾有競爭力,又要再打個問號。

hellomato 發表於 2024-1-15 10:22

如果唔考慮現時NIL方案,東大嶼線向東延都可以覆蓋到NIL嘅功能。問題係起完呢堆嘢之後,仲有幾多客去中環 ...
第一時間就想到:北都近深圳,所以會接一堆原本去福田嘅打工仔,加上從深圳南下的資本企業。
而且已經睇到港人北上係大勢所趨(每逢周六日打爆羅湖落馬洲等),只要北都建設無出現重大甩轆,都幾肯定將來旺丁旺財。

至於話東大嶼搞商業,我一直都有疑問:一要填海、二來位置“半天吊”
假如話做返類似“傳統新市鎮”,以社區居住為主、自給自足反而合理(鐵路只到HKU也可能有所暗示)
而且有說東大嶼是“先通公路後通鐵路”——意味政府都未必百分百肯定可以搞起東大嶼......
但與此同時北上需求強勁,可能會先搞洪水橋至欣澳鐵路,方便人往返深圳前海。

於是有以下伏筆:東大嶼有機會流產+東涌線需求上升(因為大嶼山加站 + 多咗人去欣澳轉車北上)
所以東涌線東延反而更加合乎需求——食返會展站預留位,之後落到維園附近,天后做轉車站or甚至變返SWAP......
即係“交匯”和“將軍澳線延長”兩個NIL方案均被推翻,但又不能馬上重提SWAP,只能先“宣佈擱置”:lol

巴士的膠 發表於 2024-1-15 14:50

第一時間就想到:北都近深圳,所以會接一堆原本去福田嘅打工仔,加上從深圳南下的資本企業。
而且已經睇到 ...

我反而覺得前海鐵路應該初期只係起前海、深圳灣同洪水橋三個站,轉到現有網絡就算,因為東大嶼即使只係通公路,填海工程都要幾千億,而起一條通道公鐵兩用係平過斬件上,根本慳無可慳。

北都就起古洞-錦上路先,至於搞完東西鐵冧哂檔,無私人公司搬去北都,先死死地起埋錦上路-九龍塘,起完呢度,都過埋2047就真正融入大局,關都可以拆埋。

he_01 發表於 2024-1-15 17:17

而且已經睇到 ...

傳聞已經研究緊HKU之後繼續延長

he_01 發表於 2024-1-15 17:21

我反而覺得前海鐵路應該初期只係起前海、深圳灣同洪水橋三個站,轉到現有網絡就算,因為東大嶼即使只係通 ...

車路由A島駁去港島 鐵路由C島駁去港島 似乎冇諗過共用喎

eternalflame 發表於 2024-1-15 17:50

如果唔考慮現時NIL方案,東大嶼線向東延都可以覆蓋到NIL嘅功能。問題係起完呢堆嘢之後,仲有幾多客去中環 ...

東大嶼線用咩制式要睇下想唔想同城際玩直通,或者變成另一條EAL咁有跨境服務
如果想用宜家手上有嘅規劃去整一條ISL relief line,補返HKU-ADM中間個窿就可以
TKL就只需要起Phase 1去EXC就搞掂

eternalflame 發表於 2024-1-15 17:53

而且已經睇到 ...

唔駛你講,宜家正苦就係將東大嶼線列為優先項目咁制
作為北都西部(洪水橋、后海灣沿岸)同人工島兩大項目嘅交通骨幹
亦要連通前海一帶去深入大灣區

eternalflame 發表於 2024-1-15 17:57

我反而覺得前海鐵路應該初期只係起前海、深圳灣同洪水橋三個站,轉到現有網絡就算,因為東大嶼即使只係通 ...

東大嶼-港島公鐵係分開兩組隧道
公路會行青洲以北係卑路乍灣貨物裝卸區上岸,同仲有青洲填海計劃個陣類似
鐵路係行港大穿摩星嶺落海底
兩者人工島落腳點亦不同
公路去C島,鐵路去A島

頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16
查看完整版本: 香港主要運輸基建發展藍圖 - 北港島線 137區線 最新規劃