巴士的膠 發表於 2024-1-16 09:46

eternalflame 發表於 2024-1-15 17:50
東大嶼線用咩制式要睇下想唔想同城際玩直通,或者變成另一條EAL咁有跨境服務
如果想用宜家手上有嘅規劃去 ...

如果用城際同市區共線,就要兼顧兩套系統,而且以最飽和嘅京滬高鐵計,大約只能做到最密4-5分鐘一班。

而舊時東鐵只係行120kph就隔6分鐘左右可以攝一班跨境車。

呢個班次密度之下,我當佢俾盡可以去到15-18tph,同時要開行港島-穗莞深跨線車、港島-前海本地線車同港島-屯門支線車,平均每邊最盡只係10-12分鐘一班,居民係咪會接受?

qunow 發表於 2024-1-16 10:51

如果用城際同市區共線,就要兼顧兩套系統,而且以最飽和嘅京滬高鐵計,大約只能做到最密4-5分鐘一班。

...

屯門支線,lol

hellomato 發表於 2024-1-16 13:11

eternalflame 發表於 2024-1-15 17:50
東大嶼線用咩制式要睇下想唔想同城際玩直通,或者變成另一條EAL咁有跨境服務
如果想用宜家手上有嘅規劃去 ...

沙中線最初規劃,港島終點站其實係“中環南站”——但因為各種原因擱置至今。
然而,據說東鐵線金鐘調頭隧道盡頭,仍有將來延長至中環的預留分岔位。
假如東大嶼線HKU後繼續東延,可以再次考慮起中環南站,使東鐵線和東大嶼線交匯——咁好似搞掂咗金鐘至香港大學嘅樽頸?
再夾埋Phase I,似乎就係條完整嘅“港島線複線”,不過斬開3段咁解;P【鰂魚涌—北角—會展—金鐘—中環南—香港大學—堅尼地城】

tonyng 發表於 2024-1-16 13:32

hellomato 發表於 2024-1-16 13:11
沙中線最初規劃,港島終點站其實係“中環南站”——但因為各種原因擱置至今。
然而,據說東鐵線金鐘調頭 ...

唔洗據說,係有預留分岔位。
至於東大嶼線(港島西至洪水橋鐵路)如果真係起得成,政府其實已研究緊香港大學站西延計劃的可行選項,謎面如下:

tonyng 發表於 2024-1-16 13:43

...

據了解,現時規劃中的港島西至洪水橋鐵路,較近期的方案是屯門支線與主線分開,要在中途站轉乘,列車車廂數目(長度)並與主線不同。

sunhoo 發表於 2024-1-16 13:53

tonyng 發表於 2024-1-16 13:32
唔洗據說,係有預留分岔位。
至於東大嶼線(港島西至洪水橋鐵路)如果真係起得成,政府其實已研究緊香港 ...

謎底好明顯係中環南。
但係。起中環南站就要拆舊政總,睇下點拆局。

hellomato 發表於 2024-1-16 14:42

sunhoo 發表於 2024-1-16 13:53
謎底好明顯係中環南。
但係。起中環南站就要拆舊政總,睇下點拆局。
舊政總大約在金鐘站正西面,直線距離約800米;而東鐵線列車到金鐘總站月台,車頭大致朝南。
即係話,東鐵線列車出金鐘站,要拐一個接近180度的大彎先去到舊政總......

中環南站更合理的選址是應該是蘇豪區地下(鄰近大館、元創坊等),介乎堅道和皇后大道中之間的範圍內;
而且會盡量貼近並建造出口連接中環半山扶手電梯,便利山上居民出行+乘客出站落返中環CBD。
然而因為半山地勢+附近大量密集建築(而且很多都非常老)+金鐘站東鐵線月台本來就深埋地下30米,
預計最終車站位置會相當深,尋找地塊建造出口和通風設施均有較大難度。

he_01 發表於 2024-1-16 16:18

據了解,現時規劃中的港島西至洪水橋鐵路,較近期的方案是屯門支線與主線分開,要在中途站轉乘,列車車廂 ...

成條支線得望后石 屯門碼頭 屯門東三個站 唔可以同其他線直通 屯碼轉乘又唔會方便
好似好雞肋咁

eternalflame 發表於 2024-1-16 16:18

...

我都唔贊成PRL變成另一條EAL
主導權唔係香港嘛
城際車入到市區對於人地黎講極有戰略意義

eternalflame 發表於 2024-1-16 16:48

據了解,現時規劃中的港島西至洪水橋鐵路,較近期的方案是屯門支線與主線分開,要在中途站轉乘,列車車廂 ...

用project planning角度係好事,因為支線點改都唔影響主線

但個overall就係壞事,亦隱含左主線制式同班次唔穩定

頁: 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16
查看完整版本: 香港主要運輸基建發展藍圖 - 北港島線 137區線 最新規劃