HU6455 發表於 2023-12-27 18:00

https://news.tvb.com/tc/local/658a5e5f60d4674427b91c50/%E6%B8%AF%E6%BE%B3-%E6%94%BF%E5%BA%9C%E6%93%B1%E7%BD%AE%E5%8C%97%E6%B8%AF%E5%B3%B6%E7%B6%AB%E8%A8%88%E5%8A%83-%E6%9C%89%E8%AD%B0%E5%93%A1%E7%A8%B1%E4%B8%AD%E9%95%B7%E6%9C%9F%E4%BB%8D%E6%9C%89%E8%88%88%E5%BB%BA%E9%9C%80%E8%A6%81

TVB今日有講

helloabc 發表於 2023-12-30 16:01

HU6455 發表於 2023-12-27 18:00
https://news.tvb.com/tc/local/658a5e5f60d4674427b91c50/%E6%B8%AF%E6%BE%B3-%E6%94%BF%E5%BA%9C%E6%93%B ...

TVB報道:「東鐵綫過海後,金鐘站變成四綫交匯的「超級車站」。平日上下班繁忙時間,月台都逼滿乘客。」

局長:「被問到北港島線擱置問題,林世雄稱,交通情況受多種因素影響,東鐵線過海後,金鐘站轉車的壓力有所減少,而交椅州和北部都會區落成後,交通和人口分布網絡改變,經過詳細的運輸模型推算,2046年之前沒有一個逼切性需要。他又指,港鐵正進行訊號系統提升,完成後全港的鐵路網絡可以提升10%,正好舒緩港島線的需求。」

個人認為 金鐘站往荃灣方向月台有東鐵綫過海段分流 壓力應該有所減少 但係金鐘站往柴灣方向月台反而多咗東鐵線過海客而逼咗 加上觀塘綫都有班九龍東嘅客放棄咗經油塘北角改經九龍塘或者鑽石山/紅磡搭東鐵綫過海 再加上2034年之後開埋港島西至洪水橋鐵路 上唔到車嘅情況會加劇 屆時會係研究另一條港島北鐵路嘅時機 例如港島西至洪水橋鐵路由港大延伸去會展同埋銅鑼灣/天后就算

hellomato 發表於 2024-1-4 15:26

helloabc 發表於 2023-12-30 16:01
TVB報道:「東鐵綫過海後,金鐘站變成四綫交匯的「超級車站」。平日上下班繁忙時間,月台都逼滿乘客。」
...

就如前面不少師兄所講,港島線加班最大嘅限制不是信號,而是通風。
重點就在銅鑼灣站:3個散裝大堂,最少位但又最多人:Q
不過......既然政府和港鐵已經講得出upgrade信號加班,照計應該想好點樣處理埋通風問題
話說銅記灣仔都係時候做urban renewal,拆一堆舊樓自然有位加通風樓和擴建車站。

qunow 發表於 2024-1-4 17:50

eternalflame 發表於 2023-12-14 17:43
TKL > EXC規劃無廿年都有十年,點會未決定到點搞調頭隧道
北都真係有咁多錢起,同吸引到咁多商業搬過去先 ...

北都重點唔係吸引香港嘅商業搬過去 而係方便大陸啲受制裁嘅產業企業落香港洗底

JX9097 發表於 2024-1-4 18:21

hellomato 發表於 2024-1-4 15:26
就如前面不少師兄所講,港島線加班最大嘅限制不是信號,而是通風。
重點就在銅鑼灣站:3個散裝大堂,最少 ...
閣下可能太樂觀
東九龍綫/ 啟德鐵路都係上哂文件再話「難度高」
呢啲嘢,睇下想唔想搞嘅啫
想嘅,星星都變到畀你
唔想嘅,路邊花都可以採唔到

#認真便輸了

THB 發表於 2024-1-7 01:51

北港島綫直通方案會限制既有路段嘅最高列車班次,影響列車服務嘅準時程度。

tonyng 發表於 2024-1-7 17:27

THB 發表於 2024-1-7 01:51
北港島綫直通方案會限制既有路段嘅最高列車班次,影響列車服務嘅準時程度。 ...

直通方案的班次及容量問題,當局是知道的。在上年初未公佈北港島線項目延後之前,政府其實已經開始研究返SWAP。

HU6455 發表於 2024-1-7 20:39

直通方案的班次及容量問題,當局是知道的。在上年初未公佈北港島線項目延後之前,政府其實已經開始研究返 ...

依家就可以咩都吾駛再做,又或者,再禁多年討論研究既野,一野抹甩佢

hellomato 發表於 2024-1-8 17:40

直通方案的班次及容量問題,當局是知道的。在上年初未公佈北港島線項目延後之前,政府其實已經開始研究返 ...

其實去翻一個問題:北都和交椅洲發展,雖然以港島線車站為目的地的乘客減少,
但路徑港島線乘客需求上升【如東九龍+將軍澳去交椅洲,最方便都係將軍澳線+港島線到HKU轉車】
而且港島既有居民出發,前往兩個新區的通勤需求也上升——結果係至少打和,或者依然多咗人用。

重新研究SWAP似乎說明政府有考慮這件事,就係我上面講呢個case——可以直接送將軍澳+九龍東乘客到HKU轉車入交椅洲自然更理想。
而且港島東變東涌線未必好似想象中咁差——
直達會展和香港站都可以輕易走返入內街,滿足大部分需求。
最後都就係差銅鑼灣呢個位,重啟銅北/維園站+地下街嘅proposal估計都搞得掂。:handshake

JX9097 發表於 2024-1-8 17:53

hellomato 發表於 2024-1-8 17:40
其實去翻一個問題:北都和交椅洲發展,雖然以港島線車站為目的地的乘客減少,
但路徑港島線乘客需求上升 ...

依家講咩都冇用
都已經「一錘定音」
等到2046都唔會見到
話知係換綫定交匯
一切都淪為「紙上談兵」
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16
查看完整版本: 香港主要運輸基建發展藍圖 - 北港島線 137區線 最新規劃