helloabc 發表於 2023-12-16 16:32

腦夫子 發表於 2023-12-16 12:23
理論無錯, 但搞到地鐵塞車(入站)係另一回事
實測晚繁係金鐘站港島線東行, 由入站到出站, 如果第一次關門 ...

短期嘅解決方法
1.港鐵加派金鐘站起載嘅清客列車
2.金鐘站轉車乘客 尤其係來自荃灣綫嘅 改去中環轉車
3.港島區乘客嘗試唔落地底 直接喺地面搭特快巴士線來往港島東西 例如計劃開辦嘅700號線

中長期嚟睇 如果工作機會成功大規模遷移至北都 新界九龍過海以致係來往港島東西嘅需求會逐年遞減 唔似會再揼錢搞新綫 反而觀塘綫要處理九龍東同將軍澳經九龍塘站來往北都嘅龐大客量 到時就要諗吓點樣優化同延伸中鐵綫或者東九龍綫以作分流

Toz 發表於 2023-12-17 10:31

Fuk19805 發表於 2023-12-12 18:11
其實明日大嶼真係起到咩?那來的錢
仲要真係確認唔會海面上升浸咗個島?
如果純粹想起樓咪淨係收返個高爾夫 ...
海平面上升,首先會浸左大西北,果度次次大雨都大浸,坡度不夠,地勢太低,離海太遠

填海區相反係無咁易水浸,沙田以前未填海前差不多浸到上火車站月台,宜家試過未?

HU6455 發表於 2023-12-17 17:36

helloabc 發表於 2023-12-15 22:12
如果港島綫增加嘅班次全部都係北角起載嘅子彈車係咪就可以唔受總站出入時間限制? 再唔得咪試下加北角車減 ...

你又可以計下堅尼地城D車一入一出去調頭要幾耐,咪就係最密班次

HU6455 發表於 2023-12-17 17:40

腦夫子 發表於 2023-12-16 12:23
理論無錯, 但搞到地鐵塞車(入站)係另一回事
實測晚繁係金鐘站港島線東行, 由入站到出站, 如果第一次關門 ...

一次重開車門,就可以把用係加密班次/提升信號果幾百萬倒落海

Kelvin15190 發表於 2023-12-18 17:34

如果真係想加班,需要用新車的(1.3ms^-2)加速率加速配合先有可能係現實層面加班。

Ricky403 發表於 2023-12-18 17:56

HU6455 發表於 2023-12-17 17:36
你又可以計下堅尼地城D車一入一出去調頭要幾耐,咪就係最密班次

港島綫樽頸唔係堅尼地城
而係銅鑼灣至灣仔段通風限制
當然班官耍官腔唔理實際情況是常識吧

HU6455 發表於 2023-12-19 23:24

港島綫樽頸唔係堅尼地城
當然班官耍官腔唔理實際情況是常識吧 ...

你甘講令我諗到屯馬綫,佢地信號系統可以令D車距離更短班次更密,但因為MTR人為既原因,令到加班無望,屯馬綫提早飽和!結果攪到政府要起中鐵綫分流屯馬綫

rickywk 發表於 2023-12-20 12:02

而家豚馬線下繁甩晒都係因為市區西段特別由尖東開始彈門,彈到甩晒

helloabc 發表於 2023-12-20 13:14

HU6455 發表於 2023-12-19 23:24
你甘講令我諗到屯馬綫,佢地信號系統可以令D車距離更短班次更密,但因為MTR人為既原因,令到加班無望,屯 ...

題外話 醒起細細個嗰陣時 西鐵仲係設計緊定係準備施工嘅階段 好似見過有新聞話個信號系統可以support到最密唔使一分鐘就有一班車 有冇師兄可以fact check吓

hokachung 發表於 2023-12-20 19:16

港島綫樽頸唔係堅尼地城
當然班官耍官腔唔理實際情況是常識吧 ...

當年興建西港島綫時臨門一腳cut咗一座喺山道附近嘅通風井,相信港島綫西區一段都有通風限制

ref: https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-490691-1-1.html
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16
查看完整版本: 香港主要運輸基建發展藍圖 - 北港島線 137區線 最新規劃